Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2007

Και πάλι για τους μετανάστες



Eίδηση από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Βερολίνο, Germany 29/10/2007 23:13 (ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Π. Στάγκου)

Γερμανία - Καταγγελίες μη κυβερνητικής οργάνωσης «Pro Asyl» για κακομεταχείριση προσφύγων και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα
Καταγγελίες σε βάρος των ελληνικών αρχών για τη σκληρότητα που επιδεικνύουν προκειμένου να ανασχεθεί το κύμα των προσφύγων (κυρίως από Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν και αφρικανικές χώρες) που επιχειρούν από τα τουρκικά παράλια να «πατήσουν» σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποβιβαζόμενοι στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και για τις θεσμικές ελλείψεις της πολιτείας στη διαχείριση του προβλήματος των προσφύγων, δημοσίευσε σήμερα η γερμανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Pro Asyl» - που εδρεύει στη Φρανκφούρτη - σε έκθεση με τίτλο «Η αλήθεια μπορεί να είναι πικρή, αλλά πρέπει να ειπωθεί».

Σχετικό δημοσίευμα περιέχεται στο τεύχος του περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ». Η έκθεση βασίζεται - σύμφωνα με τα στοιχεία της «Pro Asyl» - σε δύο αποστολές που πραγματοποίησαν φέτος τον Ιούλιο στελέχη της, σε συνεργασία με την ελληνική «Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και Μεταναστών», στη Λέσβο τη Χίο και τη Σάμο, όπου μίλησαν με περίπου 100 πρόσφυγες στα Κέντρα Κράτησης Προσφύγων, αλλά και με εκπροσώπους του Λιμενικού Σώματος και των τοπικών αρχών.

Η «συστηματική κακομεταχείριση» των προσφύγων από το Λιμενικό Σώμα, η πρακτική της «επαναπροώθησης» στη θάλασσα, οι απαράδεκτες από πλευράς υγιεινής συνθήκες που επικρατούν στα Κέντρα Κράτησης, η άσκηση βίας στις ανακρίσεις, ο «αυτοματισμός» στην καταδίκη όλων των συλληφθέντων για παράνομη είσοδο στη χώρα, η απουσία ειδικής μέριμνας για τους ανήλικους κλπ, τεκμηριώνονται στην έκθεση με μαρτυρίες, ενώ το βασικό συμπέρασμα της «Pro Asyl» είναι ότι πρέπει να καταστεί στη συγκεκριμένη περίπτωση της Ελλάδας ανενεργή η ρύθμιση που ισχύει στην ΕΕ, σύμφωνα με την οποία αρμόδια χώρα για το τι μέλλει γενέσθαι με έναν λαθρομετανάστη, είναι η χώρα-μέλος της ΕΕ στην οποία πρωτοαφίχθη. «Λόγω αυτών των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σημειώνονται στην Ελλάδα, δεν επιτρέπεται η επιστροφή στην Ελλάδα προσφύγων που έφτασαν μέσω αυτής παράνομα σε κεντροευρωπαϊκές χώρες», αναφέρεται συγκεκριμένα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της «Pro Asyl», η οργάνωση έχει κοινοποιήσει τα στοιχεία της έρευνας και το σχετικό πόρισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Επιτροπή ενάντια στα βασανιστήρια του Συμβουλίου της Ευρώπης και στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.




UPDATE

Κοινό κείμενο των τριών Ομάδων αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Λέσβου, Χίου, Σάμου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 31/10/2007

Η έκθεση της Οργάνωσης Υπεράσπισης Προσφύγων και Μεταναστών PRO ASYL σε συνεργασία με την Ομάδα Δικηγόρων Αθήνας με τίτλο: «Η Αλήθεια είναι πικρή αλλά πρέπει να ειπωθεί» παρουσιάστηκε ταυτόχρονα σε Βρυξέλες, Αθήνα και Φρανκφούρτη στις 29/10/2007. Η έκθεση αυτή είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς και τεκμηρίωσης συγκεκριμένων περιστατικών για τις Θαλάσσιες επαναπροωθήσεις, τους βασανισμούς και τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στα κέντρα υποδοχής προσφύγων.

Καθώς το κείμενο της έκθεσης συντάχθηκε σε άμεση συνεργασία με τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης προσφύγων στα τρία νησιά είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την ακρίβεια των όσων δημοσιοποιούνται και υποστηρίζουμε ότι:
•Η δημοσιοποίηση της έκθεσης και τα περιστατικά που καταγράφονται σε αυτή θα πρέπει να θορυβήσουν όσους δίνουν εντολές για τέτοιου είδους καταδικαστέες έκνομες πράξεις αλλά και όσους αυτοβούλως κουρελιάζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και παραβιάζουν το διεθνές και εθνικό δίκαιο.
•Τα δεδομένα της έκθεσης είναι κόλαφος για τις λιμενικές αρχές των νησιών Λέσβου, Χίου και Σάμου και είναι άτοπο από πλευράς τους να διαψεύδουν αβασάνιστα τα καταγγελλόμενα, όταν ο πολιτικός τους προϊστάμενος έχει διατάξει ΕΔΕ και το γεγονός έχει λάβει Πανευρωπαϊκές διαστάσεις.
•Η έκθεση αυτή δεν αποτελεί μομφή σε πρόσωπα αλλά σε πολιτικές οι οποίες είναι απάνθρωπές και επικίνδυνες για την ζωή των προσφύγων, υποστηρίζουμε όμως ότι η έρευνα αφορά και φυσικά πρόσωπα και θα πρέπει να φθάσει μέχρι τέλους ώστε να αποδοθούν ευθύνες με παραδειγματικό τρόπο σε όσους και όπου εμπλέκονται σε αυτά.
•Η σοβαρότητα των περιστατικών που καταγγέλλονται εκτιμούμε ότι πρέπει να θορυβήσουν κάθε άνθρωπο, φορείς και κόμματα και να απαιτήσουμε ως κοινωνία να μην επαναληφθούν και να καταλογισθούν ευθύνες όπου και σε όσους τους αναλογούν

Επιτροπή Αλληλεγγύης Προσφύγων Χίου
«Προς Φυγή» Πρωτοβουλία Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών Λέσβου
Κίνηση Σάμου για τα ανθρώπινα δικαιώματα –αλληλεγγύη στους πρόσφυγες