Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 18 Αυγούστου 2007

Με το ΕΝΑΝΤΙΑ στο νομό Σάμου



Αγαπητοί φίλοι και φίλες
Eπειδή πάντα ενδιαφέρομαι για τον τόπο από τον οποίο κατάγομαι, (είμαι από τον Εύδηλο της Ικαρίας) θα ήθελα συμπληρωματικά με την κεντρική προεκλογική διακήρυξη του ΕΝΑΝΤΙΑ, να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις, για το πώς οι κεντρικές διακηρύξεις, θα μπορούσαν να γίνουν οδηγός συγκεκριμένης δράσης για τα νησιά μας, την Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους.
Για να παλέψουμε λοιπόν ενωτικά να μπεί φρένο στο μαρασμό των νησιών μας, στην «τιμωρία» να φυτοζωούν με τα ψέματα, για να μην φεύγουν εσωτερικοί μετανάστες στη χώρα, οι κάτοικοί τους, για να γίνουν οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους, κέντρο των εξελίξεων. Για να σταματήσουμε να είμαστε ανάμεσα στις πιο φτωχές περιοχές της Ευρωπαίκής Ένωσης.

Με εκτίμηση
Νάσος Μπράτσος


ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ «ROOMS TO LET»


Μπορεί ο τουρισμός να είναι μια σημαντική πηγή εσόδων, αλλά δεν μπορεί να δώσει σταθερή και με προοπτική οικονομική διέξοδο. Δύο είναι οι βασικότεροι λόγοι γι΄ αυτό.
Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την εξέλιξη της τουριστικής δραστηριότητας στο νομό. Γι αυτό και βέβαια πάνω απ΄ όλα για το μεγάλο ζήτημα της ειρήνης, χρειάζεται η ενίσχυση πολιτικών και κοινωνικών δράσεων που ενισχύουν την ελληνοτουρκική φιλία, «από τα κάτω», από τη βάση της κοινωνίας, με συνεργασίες των απλών ανθρώπων και των φορέων τους, ώστε να δυσκολεύουν, ο καθένας στη χώρα του, την ανάπτυξη πολεμοκάπηλων και σοβινιστικών πολιτικών.
Οι οικονομικές εξελίξεις, που σε όλο τον κόσμο είναι δυσμενείς για τους εργαζόμενους και ειδικότερα από τη στιγμή που μπήκαμε στη ζώνη του ευρώ, χάθηκε το πλεονέκτημα των φτηνών διακοπών στην Ελλάδα. Οι εργασιακές εξελίξεις, οι δεύτερες και τρίτες δουλειές, αποτέλεσμα των οικονομικών πιέσεων , η μια δουλειά που δεν φτάνει, η ανεργία και η υποπασχόληση, συμβάλλουν στην σμίκρυνση της τουριστικής σαιζόν και την πτώση του τζίρου της.
Η διεκδίκηση του αιτήματος για 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών, η ενίσχυση πολιτικών που επιμηκύνουν τις διακοπές (περισσότερη άδεια και αύξηση στις αποδοχές), αντί της ελαστικοποίησης της εργασίας και των πολιτικών λιτότητας, που δυσκολεύουν τόσο την εργασιακή ζωή, όσο και τον όποιο «ελεύθερο χρόνο» για κάθε εργαζόμενο, είναι το μεγάλο διεκδικητικό ζήτημα στον τομέα αυτό.


ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ
Το «χτίσιμο» νέων πλοίων στα ναυπηγεία, γεγονός που θα τονώσει τόσο την ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία στη χώρα μας, αλλά θα συμβάλλει και στην αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, με παράλληλη υιοθέτηση των αιτημάτων των ναυτεργατικών σωματείων, κυρίως για την τήρηση της οργανικής σύνθεσης των πληρωμάτων, για καλύτερες και ασφαλέστερες συνθήκες και για τους ναυτικούς και για τους επιβάτες. Απόσυρση των υπέργηρων πλοίων και δημιουργία δημόσιου φορέα ακτοπλοΐας. Δραστική μείωση του κόστους των ναύλων και απρόσκοπτη ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών και τον χειμώνα.


ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών (με πρώτη προτεραιότητα την υγεία) με κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, με εργαζόμενους πλήρους και μόνιμης απασχόλησης και όχι με προσωρινή και επιδοτούμενη ημιαπασχόληση, από κάθε λογής προγράμματα. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και σταμάτημα αυτής της μορφής εργασιακής σχέσης. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους (σε ΟΤΑ, νοσοκομεία, πυροσβεστική, κλπ).

Άμεση ενίσχυση των έργων υποδομής, κυρίως σε ό,τι αφορά το κακό οδικό δίκτυο, ειδικά στην Ικαρία. Πάντα και κάθε ενέργεια σε υποδομές, τουρισμό, κλπ με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος σαν μόνιμη και σταθερή επιλογή.