Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

«Σάλπαραν» με επιτυχία οι «Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμo»




«Σάλπαραν» με επιτυχία οι «Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμo» (Εκδόσεις «Νότιος Άνεμος», ISBN 978-960-9511-56-8).

Στο πάνελ βρέθηκαν ο Ομότιμος καθηγητής Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Προκόπης Παπαστράτης, οι πρόσφυγες πολέμου Χριστόδουλος Ξενάκης (Ικαρία – Τουρκία – Συρία – Αίγυπτος) και Μάρω Σμυρνιωτοπούλου – Λιακοσταύρου (Σάμος – Τουρκία – Συρία – Παλαιστίνη) και ο συγγραφέας Νάσος Μπράτσος. Προεδρείο ήταν ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Θωμάς Σίδερης.

Η βιβλιοπαρουσίαση έγινε στην γεμάτη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, που ξεχείλισε από μνήμες και συγκινήσεις.

Ακολούθησε συζήτηση όπου μίλησαν:


Ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ικαρίας Μιχάλης Μάζαρης μετέφερε μήνυμα του αντιδημάρχου Νίκου Λαρδά, που οι τροποποιήσεις λόγω καιρού στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, δεν του έδωσαν τη δυνατότητα να παραστεί.

Οι προσφυγοπούλες και αργότερα νοσοκόμες η μία στο χειρουργείο καταλυμάτων της 1ης Ορεινής Ταξιαρχίας, Αντιγόνη Ρωμυλίου και στο νοσοκομείο του Νουσεϊράτ, Καίτη Φράγκου – Ζηκίδη.

Ο παρασημοφορημένος θαλασσόλυκος Νικόλας Πυροβολικός που έκανε μεταφορές, αλλά και διασώσεις προσφύγων από την Τουρκία έως την Κύπρο.

Η Σαμιώτισα Μαρία Οικονόμου – Μανωλιού, που έφυγε στην προσφυγιά, τη μέρα που τα αεροπλάνα των ναζί βομβάρδισαν τη Σάμο.

Η προσφυγοπούλα εκείνης της εποχής Αγγελική Μπαστούνα.

Ο πρόσφυγας και μετέπειτα στρατευμένος στη Μέση Ανατολή και ενταγμένος στην Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση –ΑΣΟ, Γιάγκος Μαυρογεώργης.

Η Σμαράγδα – Μάγια Πατεράκη, που διατύπωσε την πρόταση να αξιοποιήσει η ΕΡΤ το οπτικό υλικό που έχει στα χέρια της, ώστε να αξιοποιηθεί για την ενημέρωση και του απόδημου ελληνισμού.

Eπίσης παρέμβαση έκανε ο τέως Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου και μέλος της Εταιρείας Ικαριακών Μελετέων, Ηλίας Γιαννίρης.

Ο πρόεδρος της Πανικαριακής Αδελφότητας Αθήνας Λευτέρης Κουτούφαρης.

Οι εκδηλώσεις θα απλωθούν σε περιοχές του λεκανοπεδίου και σε πόλεις της χώρας, μετά την είσοδο του 2018.

Η εναρκτήρια βιβλιοπαρουσίαση κατεγράφη σε αρχείο ήχου και εικόνας, από την Ικαριακή Ραδιοφωνία και τη Σαμιακή Τηλεόραση – ΣΑΤ, ενώ ρεπορτάζ έκανε η ΕΡΤ.

Aριστερά η Α. Ρωμυλίου - δεξιά ο Ν. Πυροβολικός

Παρέμβαση Γιάγκου Μαυρογεώργη