Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

ΑΕΚ Χαλκίδας: Η «Εφτάψυχη» ομάδα των προσφύγων και των κυνηγημένων



...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Την ίδρυσαν πρόσφυγες στα στενά του Ευρίπου, την χτύπησαν οι κατακτητές στην κατοχή, την «πίεσαν» οι δικτάτορες το 1967 και όχι μόνο δεν λύγισε, αλλά συνεχίζει σε πείσμα όλων όσων την έβαλαν στο στόχαστρό τους. Για την ΑΕΚ Χαλκίδας μας μίλησε ο πρόεδρός της Αλέξανδρος Χνάρης.

-Πότε ιδρύθηκε η ομάδα;

-H oμάδα  ανεπίσημα ιδρύθηκε το 1925 με το όνομα «Ελευθερία» και το 1927 και πάλι ανεπίσημα σαν ΑΕΚ Χαλκίδας, ενώ το 1928 είχαμε την τυπική ίδρυση. Ο πρώτος πυρήνας των ιδρυτών ήταν από το προσφυγικό – μικρασιατικό στοιχείο στην περιοχή του Άη Γιάννη και το γήπεδο ήταν στην περιοχή «αλωνάκι». Βέβαια ήταν ανάλογο με τις δυνατότητες της εποχής, μία αλάνα που διαμορφώθηκε και με την εθελοντική εργασία των μελών της ομάδας και των φίλων της.


-
 


-Μετά το μεσοπόλεμο ποια ήταν η εξέλιξη της ομάδας;


-Στην κατοχική περίοδο εκτελέστηκαν για αντιστασιακή δράση παίκτες της ΑΕΚ Χαλκίδας, ενώ και στη διάρκεια της χούντας 1967 – 1974 η ομάδα αν και βγήκε δύο φορές πρωταθλήτρια Ευβοίας η δικτατορία δεν την άφησε να ανέβει επειδή ήταν αριστερών πεποιθήσεων τα μέλη που την απάρτιζαν.
Επιχείρησαν να τη διαλύσουν με τη δημιουργία μίας ομάδας που την ονόμασαν «21η Απριλίου» και στην οποία πήραν κάποιους παίκτες της ΑΕΚ Χαλκίδας, αλλά η ομάδα μας δεν διαλύθηκε, συνέχισε και συμμετείχε πάντα ανελλιπώς στα πρωταθλήματα με αυτό το όνομα.

-Ποια είναι η έδρα της ομάδας;

-Στη μεταπολεμική περίοδο έδρα μας έγινε το γήπεδο της Χαλκίδας, ενώ στη σημερινή περίοδο παίζουμε στο γήπεδο που βρίσκεται στο «Πάρκο του Λαού».


 



-Σήμερα ποια είναι η πορεία και οι στόχοι της ομάδας;


-Τα προηγούμενα χρόνια την ομάδα είχε ο Ιωάννης Ελευθεριάδης και την πήγε στην Α’ ΕΠΣΕ (στην ομάδα έπαιξαν και ονόματα όπως ο Πατσατζόγλου και ο Κοντογουλίδης) αλλά το καλοκαίρι έφυγε και πήγε στο Λήλα Βασιλικού και πήρε μαζί του και παίκτες και η ΑΕΚ Χαλκίδας έμεινε με μηδέν δελτία και οργανωτικά σε κακή κατάσταση.

Τότε ανέλαβαν οι παλαίμαχοι και φτιάξαμε ένα ρόστερ με 30 ποδοσφαιριστές με μέσο όρο κάτω των 20 ετών, ενώ θα ανασυγκροτήσουμε και τις υποδομές. Στόχος μας να είναι μία ομάδα που να παίζουν παιδιά από την περιοχή, όπως γίνονταν για χρόνια και οι καλύτεροι τροφοδοτούσαν σωματεία μεγαλύτερων κατηγοριών.

Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος