Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Το προσφυγικό ανεβάζει τη θερμοκρασία στη Σάμο - Έντονες αντιπαραθέσεις

Με το σύνολο των φορέων της αριστεράς και των συνδικάτων στη Σάμο να έχει καταγγείλλει τη διοργάνωση συλλαλητηρίου από την κίνηση Σάμος- SOS, με ξενοφοβικό περιεχόμενο και με προροπή σε πράξεις βίας (ήδη "προδρομικά" περιστατικά έχουν σημειωθεί), δημοσιεύουμε ανακοινώσεις που βοηθούν όσους είναι μακριά από τον τόπο των γεγονότων να πάρουν μία ιδέα από την αντιπαράθεση που εξελίσσεται.

Γνωστοί στην τοπική κοινωνία και μερικοί από τους στυλοβάτες της πρωτοβουλίας αυτής.


Eίναι αυτοί που στο παρελθόν έκαναν "εμφύλιο" μεταξύ τους για το σε ποιά πόλη θα πάει το τμήμα από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σε ποιά πόλη θα πάει η συγχωνευμένη ΔΟΥ και σε πιο λιμάνι θα δένει το καράβι, όταν περιορίσηκαν τα δρομολόγια, μέχρι φέτος να δρομολογηθεί και άλλο καράβι.

Είναι οι ίδιοι που στο παρελθόν διαδήλωσαν με σύνθημα "θέλουμε τουρίστες και όχι μετανάστες", αλλά δεν διαδήλωσαν ποτέ για την εφαρμογή της όποιας κουτσουρεμένης εργατικής νομοθεσίας ειδικά στα τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, στα "μαύρα" και την ανασφάλιστη εργασία.
Οι ανακοινώσεις και η θέση του εργατικού κέντρου νομού Σάμου, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας.

Είναι αυτοί που έμειναν μουγγοί όταν η νεοναζιστική συμμορία επιχείρησε να κάνει "αιμοδοσία μόνο για Έλληνες" στο νοσοκομείο της Σάμου και την απέτρεψαν οι εργαζόμενοι.

Όταν κάποιοι από τους θερμόαιμους "ξεφύγουν" και βαδίσουν στο δρόμο των Ρουπακιάδων, είτε ενάντια σε γηγενείς, είτε ενάντια σε πρόσφυγες, θα είναι αργά για "δάκρυα" από τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου.



1)Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες
"Καθαρό Μυαλό"

Αγαπητέ συμπολίτη,

Σε λίγες μέρες θα ετοιμαστείς να βγεις στους δρόμους για να φωνάξεις: «καθαρός ο τόπος από τους μετανάστες». Γρήγορη σκέψη, απόλυτη και «σωτήρια» στο μυαλό σου. Παραπλανητική ωστόσο, καθώς ο όχλος θα σε παρασύρει, οι ηγέτες θα σε πεισμώσουν, θα σκεφτείς: «εδώ που φτάσαμε, τι άλλο μένει;». Πριν βγεις στον δρόμο, πριν φωνάξεις, κάτσε και σκέψου με καθαρό μυαλό:

Γιατί η μεταναστευτική κρίση; Θα σκεφτείς ο πόλεμος κι άρα η επιδίωξη του κέρδους. Δηλαδή ο παγκόσμιος καπιταλισμός, η ανάγκη οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι κι οι φτωχοί φτωχότεροι. Όμως το πρόβλημα σου παραμένει. Θα απογοητευτείς, όμως μην τα παρατάς. Συνέχισε….

Παγκόσμιος καπιταλισμός, πόλεμοι, μετακινήσεις πληθυσμών, προσφυγιά. Εδώ μέσα σου, κάτι σκίρτησε. Ξέρεις πολύ καλά την έννοια της λέξης προσφυγιάς, την έχουν ζήσει οι πρόγονοί σου.
Ας είναι λες, όμως με τους μετανάστες; Εικόνες από τους Έλληνες να ταξιδεύουν στη Αυστραλία, στη Γερμανία έρχονται να σε κατακλύσουν. Κι αυτό το ξέρεις, ίσως και να έχεις πολλούς συγγενείς κάπου εκεί έξω, που δούλεψαν νύχτα μέρα για ένα κομμάτι ψωμί και τα κατάφεραν. Γιατί εκείνοι τότε μπόρεσαν, κι αυτοί τώρα να μην μπορούν;

Θα πεις: «δεν αντέχει άλλο αυτός ο τόπος». Γιατί δεν αντέχει; Ποιες πρακτικές έχουν ακολουθηθεί; Πώς λειτούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ;  Είναι επαρκής; Το βάρος της πολιτικής ανεπάρκειας του τόπου σου το φορτώνεσαι στις πλάτες σου, δυσβάσταχτο ως είναι, δεν μπορείς να συνεχίσεις να το κουβαλάς και το πετάς μακριά, στα εύκολα θύματα…Όμως μέσα σου ξέρεις ποιος ευθύνεται, μην κλείνεις τα μάτια και δείχνεις αλλού. Μην ετεροκατευθύνεσαι και μην αφήνεις να σε κατευθύνουν σε λάθος μονοπάτια.

Το πρόβλημα δεν ξεκινά από τον μετανάστη, το πρόβλημα αφορά στον μετανάστη, που έφυγε κατατρεγμένος, που ήρθε μισοπνιγμένος, κι ενώ ελπίζει για κάτι καλύτερο, νιώθει κυνηγημένος εκεί, κυνηγημένος εδώ. Σκέψου το δικό του βάρος, προσπάθησε να τον καταλάβεις.

Ανεπάρκεια της κυβερνητικής πολιτικής έφτασες να σκέφτεσαι. Και τώρα τι θα γίνει; Κάποιος δεν πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του; Δεν μπορώ λες με αυτούς τους τσαρλατάνους, πρέπει να δράσω εγώ. Πώς;

Πριν αρχίσεις να σκέφτεσαι πως, πρέπει να καταλάβεις ότι ζεις σε μια νέα εποχή. Η μετακίνηση πληθυσμών είναι κάτι δεδομένο πια. Αν αρνείσαι να το δεχτείς, αν προτιμάς να κλείνεις τα μάτια και να ονειρεύεσαι καθαρούς τόπους, αιθεροβατείς. Όχι αγαπητέ συμπολίτη, οι άνθρωποι που κοιμούνται στις σκηνές, στον δρόμο είναι πραγματικότητα. Τα βρέφη που ταξίδεψαν ή γεννήθηκαν σε μια βάρκα είναι πραγματικότητα. Ήρθαν γιατί δε μπορούσαν να μείνουν εκεί, άφησαν τις πατρίδες τους γιατί κάποιοι τους έδιωξαν, τους κυνήγησαν, τους απείλησαν. Ήρθαν οι περισσότεροι, με ζητούμενο να φύγουν. Μην αυταπατάσαι, ο δρόμος για το καλύτερο αύριο είχε ως ενδιάμεσο σταθμό τον τόπο σου. Έτσι ήξεραν, έτσι τόλμησαν.

Και τώρα ορθώνεται μπροστά η Ευρώπη με τα τεράστια τείχη της, με τα κλειστά της σύνορα να τους έχει εγκλωβισμένους στους ενδιάμεσους σταθμούς, να παίζει τα χαρτιά της με τη γείτονα χώρα, να αδιαφορεί για σένα και γι’ αυτούς. Κι οι δυο βρεθήκατε να σηκώνετε το βάρος αυτής της άνωθεν πολιτικής. Μόνο που εσύ αγαπητέ συμπολίτη έχεις ρούχα, έχεις στέγη, έχεις τροφή, έχεις πατρίδα, έχεις οικογένεια. Κι αναρωτιέσαι πού να κοιτάξω για να βρω την αιτία; Εκεί ψηλά ή εδώ δίπλα μου; Ποιος τελικά είναι ο πιο αδύναμος; Ποιος τελικά χρειάζεται βοήθεια; Ποιος έχει βιώσει στη σάρκα και στην ψυχή του τις κινήσεις αυτής της σκακιέρας, ποιος βλέπει να χάνει τα πιόνια του σε αυτή την παρτίδα της ζωής καθημερινά;

Αφού έφτασες εδώ, αφού το μονοπάτι της ενσυναίσθησης το ακολούθησες, σκέψου με καθαρό μυαλό πως μπορείς να βοηθήσεις έναν άνθρωπο κατατρεγμένο, φοβισμένο κι εγκλωβισμένο όχι μόνο σε έναν τόπο αλλά και σε μια ψυχή. Δώσε ελπίδα σ’ αυτόν και στον συμπολίτη σου. Ενημέρωσέ τον, άκουσε τον, προσπάθησε να καταλάβεις μαζί του πώς και τι μπορεί να γίνει σε αυτόν τον ενδιάμεσο τόπο σου, πως ο άνθρωπος μπορεί να συμβιώνει παρά τις όποιες συνθήκες, αρκεί να επικρατεί η αρμονία, η ειρήνη, η κατανόηση η καθαρή σκέψη μα πάνω απ’ όλα η καθαρή συνείδηση.

Μη βρωμίζεις την ψυχή σου με φωνές διαχωρισμού, μίσους, ξενοφοβίας. Γέμισε την με αλληλεγγύη, οξύνοια, διορατικότητα, ρεαλισμό κι ελπίδα. Αν είμαστε μαζί κι είμαστε ενωμένοι, θα παλέψουμε μαζί για ένα καλύτερο αύριο για σένα, για εκείνους, για το νησί μας. Σε αυτή την παρτίδα του σκακιού ας κερδίσει η ειρήνη κι η ομόνοια, για εκείνους τους παίχτες που ξέρουν να παίζουν δίκαια.

Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες



2) Οι "σκληροί"


Ψήφισμα Κατοίκων Μανολατών, 9 Οκτωβρίου 2017

Οι κάτοικοι των Μανολατών, μετά από ανοιχτή συζήτηση και τοποθετήσεις συγχωριανών και διαφόρων παρευρισκομένων, σχετικά με το ενδεχόμενο της εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών από ΜΚΟ σε σπίτια του χωριού μας, αποφασίσαμε τα ακόλουθα:

1.    Δεν αποδεχόμαστε την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στο χωριό μας, το οποίο δεν διαθέτει τις προϋποθέσεις ασφαλούς παραμονής των ανθρώπων αυτών (συγκοινωνία, σχολείο, ιατρείο, αστυνομία, καταστήματα κτλ.). Η διαβίωσή τους θα είναι δύσκολη σε ένα απομακρυσμένο και ορεινό χωριό με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, θα αισθάνονται εγκλωβισμένοι, πιθανό να δημιουργήσει και αίσθημα ανασφάλειας στους λίγους και ηλικιωμένους κατοίκους του χωριού μας.

2.    Ζητάμε τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών  από το νησί μας, κάτι που αποτελεί αίτημα και των ιδίων.

3.    Δεν αποδεχόμαστε την δημιουργία δεύτερου Hot Spot στο νησί μας, ούτε και δημιουργία κλειστού κέντρου κράτησης.

Αποφασίζουμε την συμμετοχή μας στην συγκέντρωση της κίνησης πολιτών Σάμος – SOS την 22α Οκτωβρίου και καλούμε μαζί μας τους πρόσφυγες και μετανάστες στην διεκδίκηση των αιτημάτων μας.



3) Oι μετριοπαθείς απόψεις

Ο Σύλλογος Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων & Διαμερισμάτων  Νομού Σάμου , συμμετέχει, συζητάει και καταθέτει τις απόψεις του σε όλες τις εκδηλώσεις και συσκέψεις που καλείται να παραστεί. Τα προβλήματα των νησιών μας είναι και δικά μας προβλήματα, αφού ζούμε εδώ με τις οικογένειες μας και ταυτόχρονα αναπτύσσουμε και επαγγελματική δραστηριότητα.

Το μεγάλο πρόβλημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού τα δύο τελευταία χρόνια έντονα ταλαιπωρεί τους κατοίκους της Σάμου. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο της πρωτεύουσας του νησιού μας αλλά όλων μας.

Δυστυχώς η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί δεν έχουν τηρήσει έως και σήμερα τις δεσμεύσεις τους που έχουν δοθεί στους θεσμικούς παράγοντες του νησιού μας για άμεση αποσυμφόρηση και λύση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.

Τους καλούμε έστω και αργά να δώσουν τις απαραίτητες «ανάσες» για να μπορέσουμε επιτέλους το δίπτυχο ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ να το κάνουμε πράξη με νέες επενδύσεις στις επιχειρήσεις μας.

Τα μέλη μας πάντα έχοντας τη δική τους κρίση και άποψη συμμετέχουν σε υγιείς Δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς ακρότητες, αλλά πάντα με ειρηνικές προθέσεις. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ