Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Κύκλος ανοιχτών ενημερωτικών εκδηλώσεων για το ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΙΚΑΡΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥΣ
 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


 Είναι γνωστό ότι το Γηροκομείο Ικαρίας –το οποίο να θυμίσουμε ότι φτιάχτηκε και στηρίχτηκε από χρήματα των Καριωτών, ντόπιων και ομογενών, και παραδόθηκε στην Μητρόπολη να το λειτουργήσει - εδώ και πεντέμισι χρόνια,  τυπικά έχει κλείσει, ουσιαστικά όμως λειτουργεί  χωρίς επίσημο φορέα λειτουργίας αλλά με εθελοντές και με την συνεχή στήριξη σωματείων εργαζομένων, τοπικών συλλόγων, της Ικαριακής Αδελφότητας Αμερικής, Καριώτικων συλλόγων της Αθήνας, κατοίκων και πολλών άλλων.


 Η συλλογική απόφαση να φροντίσουμε τους ηλικιωμένους, που ουσιαστικά εγκαταλείφθηκαν στο Γηροκομείο στις 31 Γενάρη του 2012, και να κρατήσουμε ανοιχτό το μοναδικό προνοιακό ίδρυμα στο νησί βγήκε και επιβεβαιώνεται συνεχώς μέσα από τις μαζικές συνελεύσεις μας.

Η πρωτοφανής αυτή προσπάθεια, που την αναγνώρισαν μέχρι και τα δικαστήρια, και η οποία αναδεικνύει  την υπεύθυνη στάση  απέναντι στους παππούδες και τις γιαγιάδες μας αλλά και την αποτελεσματικότητα του συλλογικού αγώνα, βρήκε μια πρώτη δικαίωση με την υπογραφή της ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ μεταξύ της Μητρόπολης και του Δήμου Ικαρίας για την παραχώρηση χρήσης του χώρου για 25 χρόνια. Όμως με βάση τις προβλέψεις της σύμβασης υπάρχουν προθεσμίες για την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων τεχνικών εργασιών και για την νόμιμη και πραγματική λειτουργία του Γηροκομείου μέσα από τις προνοιακές δομές του Δήμου Ικαρίας. Υπάρχει λοιπόν μεγάλη ανάγκη να επισπευσθούν οι απαιτούμενες ενέργειες γιατί έχει ήδη παρέλθει σχεδόν ο πρώτος χρόνος χωρίς ουσιαστική πρόοδο.

Τον περασμένο Γενάρη στείλαμε ξανά προ όλους τους αρμόδιους φορείς, (Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμο, Επαρχείο κλπ) έγγραφο, με το οποίο ζητούσαμε για πολλοστή φορά το αυτονόητο: «Να καλυφθούν τα στοιχειώδη δικαιώματα της τρίτης ηλικίας για αξιοπρεπή δημόσια φροντίδα». Διοργανώσαμε συγκέντρωση στις 29 Γενάρη στο χώρο του Γηροκομείου με την παρουσία του Δημάρχου, Αντιδημάρχων, Δημοτ. Συμβούλων και του Έπαρχου. Κάναμε παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο στις 28 Απρίλη και καταθέσαμε γραπτά μια σειρά ερωτήσεις προς την δημοτική αρχή, ρωτώντας μέσα στ’ άλλα γιατί δεν εντάσσει το Γηροκομείο στον προϋπολογισμό για να προβλέψει και εξασφαλίσει  χρήματα για τις εργασίες που απαιτούνται. Οι απαντήσεις που πήραμε μας προκάλεσαν τουλάχιστον ανησυχία.

Στη συνέχεια και επειδή θέλουμε το Γηροκομείο να ενταχθεί στις δημόσιες δομές, και να λειτουργήσει κανονικά και με την νόμιμη άδεια, επισκεφθήκαμε την αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.

Η υπεύθυνη του προνοιακού τομέα μας ενημέρωσε αναλυτικά και μας διαβεβαίωσε ότι αντιμετωπίζει με αίσθημα ιδιαίτερης ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας το σοβαρό αυτό ζήτημα. Μάλιστα, με παρούσα την αντιπροσωπεία μας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ίδιο τον Δήμαρχο Ικαρίας κ.Στ. Σταμούλο για να του μεταφέρει την θέση της και τις παρατηρήσεις της για τα ζητήματα και τις εργασίες που θεωρεί αναγκαίες να γίνουν για να δοθεί σύντομα η άδεια λειτουργίας.

Τα ζητήματα αυτά σχετίζονται με μη μείζονες παρεμβάσεις στη βόρεια πτέρυγα, η οποία  έχει ανακαινιστεί και στην οποία στεγάζονται οι ηλικιωμένοι, εργασίες που δεν απαιτούν πολύ χρόνο και δεν έχουν απαγορευτικό κόστος και σχετίζονται με στοιχειώδεις προδιαγραφές λειτουργίας. Έτσι θα μπορεί να προχωρήσει άμεσα στην αδειοδότηση του ιδρύματος και στην ένταξή του σε χρηματοδότηση για τα λειτουργικά του έξοδα.

Παράλληλα μπορούν να προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης και στην ανενεργή νότια πτέρυγα -για να μπορέσει να ενταχτεί κι αυτή- για την οποία ήδη έχουν ξεκινήσει ενέργειες από την Πανικαριακή Αδελφότητα Αμερικής. Να θυμίσουμε ότι «περιμένει» και η δωρεά του ομογενή απ’ την Αμερική Σουρουμάνη, ύψους 1.000.000 δολαρίων, για την επέκταση του υπάρχοντος κτιρίου!

Μετά κι απ’ αυτό πιστεύουμε ότι ο Δήμος Ικαρίας θα «τρέξει» το θέμα για να νιώσουν οι ηλικιωμένοι που βρίσκονται στο Γηροκομείο, αλλά και όλοι όσοι έχουν ανάγκη να εισαχθούν σ’ αυτό, ότι έχει έννοια και αγωνία γι’ αυτούς, να σταματήσουν να νιώθουν ότι τους πετάνε στα «αζήτητα», ότι είναι για τους δημόσιους φορείς βάρος αβάσταχτο.

Το υπάρχον νομικό πλαίσιο ορίζει ότι γηροκομεία μπορούν να ανοίγουν και να λειτουργούν οι δήμοι, ΜΚΟ και λοιποί δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε και μέχρι να τις αλλάξουμε, προκειμένου να μην κλείσει το μοναδικό προνοιακό ίδρυμα στο νησί, απαιτούμε να ενταχθεί άμεσα το Γηροκομείο στις προνοιακές δομές του Δήμου, όπως ζητάμε πεντέμισι χρόνια τώρα, ειδικά στην περίπτωσή μας που η δημοτική αρχή κινείται με σημαία της  τις λαϊκές ανάγκες.

Και βεβαίως πρέπει να απαιτηθούν κονδύλια από τα αρμόδια υπουργεία που πρέπει να υποχρεωθούν να διαθέτουν έστω τα ελάχιστα από τους φόρους μας, για να μην πεθαίνουμε σε πλήρη εγκατάλειψη όπως έγινε τον Γενάρη στο νησί μας με δύο ηλικιωμένους λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από το Γηροκομείο.

Ζητάμε λοιπόν να προχωρήσουν άμεσα όλες οι ενέργειες κατ’ αρχή για την ένταξη στο ΝΠΔΔ του Δήμου «Ι. Τσαρνάς», το άνοιγμα κωδικού στον προϋπολογισμό του για να είναι δυνατή η χρηματοδότησή του, όπως π.χ. απ’ το σχετικό πρόγραμμα που πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε η Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου, και την έναρξη των απαραίτητων εργασιών για την αδειοδότηση σε πρώτη φάση των ήδη χρησιμοποιούμενων χώρων.

Εμείς θα συνεχίσουμε παρεμβαίνοντας, πιέζοντας και απαιτώντας απ’ όλους τους αρμόδιους φορείς μέχρι να δικαιωθεί η Τρίτη ηλικία και όσοι άνθρωποι χρειάζονται φροντίδα, αποκτώντας αυτό που τους αξίζει: δημόσια δομή που να καλύπτει τις ανάγκες τους!

Κύκλος ανοιχτών ενημερωτικών εκδηλώσεων
για το  ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ στις πλατείες των χωριών ώρα 8:30 το βράδυ


·    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9/6
              ΡΑΧΕΣ (Χριστός)
·     ΔΕΥΤΕΡΑ 12/6 ΕΥΔΗΛΟΣ
·     ΤΕΤΑΡΤΗ 14/6 ΑΚΑΜΑΤΡΑ
·     ΚΥΡΙΑΚΗ 18/6 ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΜΟ (λιμάνι)
·     ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/6 ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ