Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Καλάμι Βοιωτίας: Το ματωμένο μπλόκο – απόηχος της σφαγής του Διστόμου

...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...


Mία ημέρα μετά το Ολοκαύτωμα στο Δίστομο (10/6/1944), ακολούθησαν τα γεγονότα στο Καλάμι Βοιωτίας. Ήταν 11 Ιουνίου 1944 και οι ναζί σφαγείς του Διστόμου, αφού «το είχαν γλεντήσει» το βράδυ στη Λιβαδειά, αποφασίζουν να κάνουν μπλόκο κοντά στο χωριό Καλάμι και συγκεντρώνουν 26 άτομα.

Τους ξεχώρισαν άνδρες και γυναίκες και τους εκτέλεσαν. Μετά πέταξαν μέσα σε ένα σπίτι τα πτώματα και έβαλαν φωτιά για να τα απανθρακώσουν.


HPIM1180 

«Πιστοί» στις «συνήθειές» τους το έριξαν στο πλιάτσικο. Τίποτα δεν γλίτωσε, ζώα, ρούχα, σπαρτά, κότες, ακόμα και η αποθήκη του Ερυθρού Σταυρού λεηλατήθηκε. Οι άρπαγες τα φόρτωσαν σε φορτηγά και έφυγαν.

Το Καλάμι πλήρωσε με 26 ζωές, με δύο τραυματίες και με λεηλασία τουλάχιστον 20 σπιτιών, τη μανία των χιτλερικών αποβρασμάτων.

Oι ναζί εκτέλεσαν τους: Άκ. Σλατινόπουλο, Παναγιού Σλατινοπούλου, Ευαγγελία Σλατινοπούλου, Άπ. Σλατινόπουλο το και αβάπτιστο κοριτσάκι του Σλατινοπούλου, Σπυρ. Νάκο, Βάγια Νάκου, Αγγελική Νάκου, Άπ. Νάκο, Αννα Νάκου, Μόρφω Κυρίτση, Δήμητρα Κυρίτση και άλλους.

kalami mnimeio 

Όπως διαπιστώθηκε, στο Δίστομο και στο Καλάμι οι αξιωματικοί των ναζί ήταν: ο στρατιωτικός Διοικητής Λειβαδιάς Ταγματάρχης των S.S. Stuzmau Afeohrer Rickert, ο Φρούραρχος Λειβαδιάς Γερμανός υπολοχαγός των S.S. Ober Sturmpeyhrer Zabel, ο Γερμανός λοχαγός των S.S. Λειβαδιάς Hauptstuzmpmfuhrer Copenfer, ο διοικητής της Γκεστάπο Λειβαδιάς ανθυπολοχαγός Sekre Karl Kaze Paar, ο υποδιοικητής της G.F.P. Λειβαδιάς επιλοχίας Rellwebel Willy Jannis και η διερμηνέας του Franlein Johanna.
Ένα λιτό μνημείο στην άκρη του δρόμου, κρατάει τη μνήμη ζωντανή.

Ρεπορτάζ & φωτο σε Καλάμι και Λειβαδιά: Νάσος Μπράτσος

το ert.gr ευχαριστεί τον πρώην πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Σίμο Μπούρα για τις πληροφορίες και την υπόδειξη του χώρου που ήταν η κομμαντατούρ



HPIM1184


σώζεται ακόμα στη Λιβαδειά η Κομαντατούρ, στο υπόγειό της γινόταν βασανιστήρια
στις όχθες της Έρκυνας, σώζεται ακόμα στη Λιβαδειά η Κομαντατούρ, στο υπόγειό της γινόταν βασανιστήρια