Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Θάνατοι από καρκίνο στο Καραβόσταμο Ικαρίας


...αναδημοσίευση από την Ικαριακή Ραδιοφωνία...
Από τότε που λειτουργεί η κεραία κινητής τηλεφωνίας στο Καραβόσταμο Ικαρίας (2003)
μια πρώτη καταμέτρηση δίνει 18 θανάτους από καρκίνο σε απόσταση 300 μέτρων γύρω από την κεραία. Από λευχαιμία οι περισσότεροι θάνατοι.
Καραβόσταμο, 26 Μαΐου 2017
Εντυπωσιακή διαπίστωση έκαναν οι κάτοικοι του χωριού «Καραβόσταμο Ικαρίας» μετά την αναστάτωση που ξέσπασε με την αντικατάσταση της παλιάς και αδειοδοτημένης κεραίας κινητής τηλεφωνίας με νέα κεραία, πολύ μεγαλύτερη, στο κτήριο του ΟΤΕ, εντός οικισμού, στις 3 Μαρτίου 2017. (1)
Μια πρώτη πρόχειρη καταμέτρηση των θανάτων σε κατοίκους που έμεναν γύρω από την κεραία, σε απόσταση μέχρι 300 μέτρα, και χωρίς να καταμετρηθούν περιπτώσεις στο ανατολικό μέρος του χωριού, έδωσε 18 θανάτους από καρκίνο, με κύρια αιτία θανάτου τη λευχαιμία. Πολλοί κάτοικοι σήμερα παραπονιούνται για ζαλάδες, αιφνίδιους ιδρώτες και αϋπνίες.
Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα βεβαιώσουν αν σχετίζονται οι καρκίνοι με την κεραία. Όμως, σύμφωνα και με την αρχή της προφύλαξης, η θέση μας είναι ότι η νέα και πολύ μεγαλύτερη κεραία σε ισχύ, που εγκατέστησε η COSMOTE εντός οικισμού χωρίς να έχει αδειοδοτηθεί, στη θέση της παλιάς κεραίας, θα πρέπει άμεσα να μεταφερθεί σε ασφαλή απόσταση εκτός του οικισμού του Καραβοστάμου.
Η Επιτροπή Κατοίκων
Στη συνημμένη αεροφωτογραφία φαίνονται οι θέσεις των κατοικιών και τα ονόματα 18 κατοίκων Καραβοστάμου που πέθαναν από καρκίνο μετά το 2003.
Πληροφορίες:
  1. Η προηγούμενη κεραία κινητής τηλεφωνίας Καραβοστάμου είχε την εξής άδεια: ΕΕΤΤ, 7/11/2003, ΑΠ:297/4, αύξων αριθμός κεραίας: 5227. Η νέα μεγαλύτερη κεραία που αντικατέστησε την παλιά δεν έχει φαίνεται να έχει άδεια.
  2. Η ίδια η αδειοδοτούσα αρχή ΕΕΤΤ αναφέρει στην παλιά άδεια: «Διευκρινίζεται ότι η άδεια που χορηγείται από την ΕΕΤΤ, σύμφωνα με το ισχύον κατά το χρόνο έκδοσής της νομοθετικό πλαίσιο, σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά άλλες άδειες ή/και εγκρίσεις, που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Η εταιρία οφείλει να διαθέτει τις απαραίτητες άδειες/εγκρίσεις από Υπηρεσίες Δασών ή/και από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία για την τοποθέτηση των σχετικών εγκαταστάσεων».
  3. Σε αραιοκατοικημένες περιοχές, όπως είναι η περίπτωση της κεραίας του Καραβοστάμου, οι κεραίες εκπέμπουν με μεγαλύτερη ισχύ και έχουν ακτίνα κάλυψης ως 20km (υπερκυψέλες) (Πηγή 2).
  4. Η ακτινοβολία από τη νέα, μεγαλύτερη κεραία του Καραβοστάμου θα αυξηθεί γιατί εγκαθίστανται «… νέες, πιο γρήγορες, κεραίες στο υπάρχον δίκτυο, χωρίς όμως να σταματά η εκπομπή των υπαρχόντων κεραιών 2G, 3G, 4G, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι συνδρομητές με συσκευές παλαιότερου τύπου.» (Πηγή 2).
  5. Η κύρια διαφορά των παλαιότερων και πιο διαδεδομένων δικτύων κινητής τηλεφωνίας 2G (GSM900MHz, GSM1800MHz) από τα πιο σύγχρονα δίκτυα 3G (UMTS 2100MHz) και 4G (1800MHz) είναι ότι τα τελευταία παρέχουν πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων. (Πηγή 2).
  6. Σύμφωνα με το Ν. 4070/2012, απαραίτητες είναι οι κάτωθι γνωματεύσεις, άδειες, εγκρίσεις:
  • Θετική γνωμάτευση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας
  • Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων από την οικεία Γενική Γραμματεία Περιφέρειας ή υπαγωγή της κατά περίπτωση κατασκευής κεραίας στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις σύμφωνα με την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία
  • Θετική γνωμάτευση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) για την τήρηση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία
  • Έγκριση από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία,
  • Άδεια κατασκευής κεραίας που χορηγείται από την ΕΕΤΤ.
  • Άλλες εγκρίσεις που τυχόν απαιτούνται κατά περίπτωση ανάλογα με τη θέση εγκατάστασης της κατασκευής κεραίας. (Πηγή 2).
Πηγές:
  1. Η αρχική ανακοίνωση της Επιτροπής Κατοίκων της 11-3-2017 https://www.ikariaki.gr/antidrasis-gia-tin-kerea-kinitis-tilefonias-sto-karavostamo/
Ηλίας Γιαννίρης
Δημότης Ικαρίας
Κάτοικος Καραβοστάμου Ικαρίας