Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Nτοκιμαντέρ της ΕΡΤ στην Ικαρία

Αύλακας – δυσπρόσιτος κολπίσκος από όπου αναχωρούσαν οι πρόσφυγες



Αγαπητοί συμπατριώτες – ισες

Σας κάνουμε γνωστό ότι από την Τρίτη 11 Οκτωβρίου έως και το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, συνεργείο της ΕΡΤ θα βρεθεί στην Ικαρία για να γυρίσει ντοκιμαντέρ για τους Ικαριώτες πρόσφυγες πολέμου κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.


Στον αρχικό σχεδιασμό του συνεργείου είναι τα γυρίσματα να ξεκινήσουν την Τρίτη στην περιοχή του Ευδήλου, την Τετάρτη στον Άγιο, την Πέμπτη σε Καραβόσταμο, Αρέθουσα και την Παρασκευή σε Αυλάκι – Γιαλισκάρι  - Ράχες. Το Σάββατο θα μπουν δραστηριότητες που είτε δεν θα προλάβουμε να καλύψουμε τις προηγούμενες μέρες, είτε θα προκύψουν από την προσθήκη που ενδεχομένως θα δημιουργήσει η έρευνά μας.

Το συνεργείο θα αναχωρήσει το μεσημέρι της Κυριακής 16 Οκτώβρη, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός άφιξης και αναχώρησης  ήταν για νωρίτερα αλλά οι κινητοποιήσεις στα αεροδρόμια οδήγησαν σε μετάθεση του αρχικού σχεδιασμού  και σε ακτοπλοϊκή επιλογή μετακίνησης. Ζητούμε συγνώμη σε όσους αναστατώσαμε με τη μετάθεση των ημερομηνιών.

Ήδη έχουν γίνει επικοινωνίες για κλείσιμο συνεντεύξεων – δηλώσεων – καταγραφή στοιχείων και ντοκουμέντων.

Όσοι έχουν τέτοια υλικά ή γνωρίζουν πρόσωπα με τα οποία δεν έχουμε έρθει ήδη σε επαφή, παρακαλούνται να μας ενημερώσουν έγκαιρα, ώστε να ενταχτούν στον προγραμματισμό μας.

Συντονιστής του συνεργείου είναι ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νάσος Μπράτσος τηλ. 6975885364

Επίσης σας κάνουμε γνωστό ότι ήδη στην Τουρκία υπάρχει ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε πριν μερικά χρόνια και έχει σαν θέμα το πώς οι Τούρκοι υποδέχτηκαν τους Έλληνες πρόσφυγες από τα νησιά μας το 1941-1942.

Το ντοκιμαντέρ έχει και ελληνικούς υπότιτλους και μπορείτε να το δείτε στην ακόλουθη διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=HmNld6kc2kQ

Tώρα ήρθε η σειρά μας να διασώσουμε την ιστορική μνήμη των προγόνων μας, σε μία εποχή που η έξαρση του προσφυγικού το επιβάλλει.