Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Το Μπλόκο της Καλλιθέας και η πυρπόληση της συνοικίας των Παλαιών Σφαγείων



 ...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...

Έχαναν τον πόλεμο και είχαν βγάλει όλη την εκδικητική τους μανία με μπλόκα και εκτελέσεις, η Καλλιθέα και τα Παλαιά Σφαγεία πλήρωσαν με αίμα τη συμμετοχή τους στον αγώνα για την αποτίναξη του ζυγού των ναζί κατακτητών. Ήταν Δευτέρα 28 Αυγούστου του 1944.
Καλλιθέα - μνημείο εκτελεσθέντων
Καλλιθέα – μνημείο εκτελεσθέντων
 
Στην Καλλιθέα είχαν προηγθεί συγκρούσεις μεταξύ των κατοχικών δυνάμεων και των δοσίλογων συνεργατών τους με δυνάμεις του εφεδρικού ΕΛΑΣ, στις 23 Αυγούστου, όπου οι κατακτητές υπέστησαν αρκετές απώλειες.



OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ακολούθως την επόμενη ημέρα επανήλθαν ενισχυμένοι και περικύκλωσαν την Καλλιθέα, όπου έγιναν μάχες, αλλά και απεργιακές κινητοποιήσεις, αφού έκλεισαν τα μαγαζιά και οι τροχιοδρομικοί ξεκίνησαν απεργία. Αυτό κόντεψαν να το πληρώσουν με 450 εκτελέσεις, που την τελευταία στιγή δεν πραγματοποιήθηκαν, μετά από παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού.
πλατεία Ελπίδος
Στην περιοχή του Χαροκόπου έμεινε στην ιστορία η ηρωική αντίσταση 10 ΕΠΟΝιτών όπου κράτησαν γύρω από το σπίτι της οδού Μπιζανίου στο οποίο ήταν περικυκλωμένοι, υπέρτερες δυνάμεις για πέντε ώρες και έδωσαν τέλος στη ζωή τους, ο καθένας με την τελευταία του σφαίρα.
Τη Δευτέρα 28 Αυγούστου 1944 οι χιτλερικοί έκαναν το μεγάλο μπλόκο της Καλλιθέας.

το γήπεδο της Καλλιθέας σήμερα
το γήπεδο της Καλλιθέας σήμερα

Οι κατακτητές και οι συνεργάτες τους ζήτησαν να συγκεντρωθεί ο ανδρικός πληθυσμός από 14 έως 65 ετών στο γήπεδο της Καλλιθέας, λέγοντας ότι όποιος δεν πάει θα τον εκτελούσαν. Πράγματι όποιον έβρισκαν να κρύβεται τον εκτελούσαν επί τόπου. Στο γήπεδο ένας κουκουλοφόρος έδειχνε όποιον γνώριζε ότι ήταν στο ΕΑΜ ή στην ΕΠΟΝ.
Συνολικά εκτέλεσαν 30 ανθρώπους, 22 στο γήπεδο και οκτώ στους δρόμους.

πλατεία Ελπίδος
πλατεία Ελπίδος
Την ίδια μέρα οι Γερμανοί έκαψαν και λεηλάτησαν σαράντα σπίτια στην προσφυγογειτονιά Παλαιά Σφαγεία κάτω από του Φιλοπάππου (σήμερα ανήκουν στο Δήμο Αθηναίων και είναι η περιοχή ανάμεσα στα Πετράλωνα και στο Κουκάκι). Εκεί άλλοι 16 άφησαν την τελευταία τους πνοή από τις σφαίρες των χιτλερικών και των συνεργατών τους.

ELPIS


Σήμερα σε μία «μικρή» πλατεία, την πλατεία Ελπίδος (μεταξύ των οδών Πραμάντων, Βαρνούντος, Καλλιρόης), μπορούμε να διακρίνουμε το μνημείο για τους 16 εκτελεσθέντες. 


Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό ανεγέρθη από το Σύλλογο Προσφύγων Πυροπαθών «Η Ελπίς», ο οποίος έδωσε και το όνομα στην Πλατεία. Μία τυχαία επίσκεψη στην πλατεία, με τίποτα δεν κάνει τον επισκέπτη να φανταστεί το μέγεθος του δράματος που είχε συμβεί εκείνη τη Δευτέρα του 1944.


Κείμενο, φωτο και επιμέλεια αφιερώματος: Νάσος Μπράτσος