Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Το www.ert.gr παρουσιάζει την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χαλανδρίου «Μαζί να τα Φάμε»

 ...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...

Συμπλήρωσε τρια χρόνια ζωής και δράσης και «πάτησε» τον τέταρτο χρόνο, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χαλανδρίου «Μαζί να τα Φάμε», που ήδη έχει στο ενεργητικό της σημαντικές παρεμβάσεις. Για όλα αυτά μίλησαν στο ert.gr οι εθελόντριες του «Μαζί να τα Φάμε» Σταυρούλα Χριστουλάκη και Αγγελίνα Γιαννετοπούλου.



Πότε ιδρύθηκε η πρωτοβουλία «Μαζί να τα φάμε» και ποιοι λόγοι οδήγησαν στη συγκρότησή της;

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγύης Χαλανδρίου «Μαζί να τα φάμε» είναι μία κινηματική ομάδα και αποτελείται αποκλειστικά από εθελοντές. Ξεκινήσαμε τη δράση μας το Δεκέμβρη του 2012. Είχε προηγηθεί το πρώτο μνημόνιο, οι περικοπές στους μισθούς, η εκτίναξη των αυξητικών ποσοστών της ανεργίας και των αυτοκτονιών. Στο Χαλάνδρι, της μικρο-μεσαίας κοινωνικής διαστρωμάτωσης, γίναμε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που παρόμοια δεν έχει γνωρίσει η χώρα στο πρόσφατο παρελθόν. Ο αντίκτυπος ήταν άμεσος. Μαγαζιά έκλειναν, παιδιά σταμάταγαν δραστηριότητες και δεν είχαν δεκατινό για το σχολείο, οικογένειες μετακόμιζαν για να μείνουν με τους παππούδες, όλο και περισσότεροι δυσκολευόμασταν να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας και την ίδια στιγμή οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ κάλπαζαν.

Οι λόγοι, λοιπόν, που μας οδήγησαν να συγκροτήσουμε αυτή την κίνηση ήταν η ανάγκη να παρέμβουμε στη διαδικασία διάθεσης βασικών ειδών διατροφής, φέρνοντας σε επαφή τους συμπολίτες μας με παραγωγούς, με παραγωγικούς συνεταιρισμούς ή με εταιρείες παραγωγής και εμπορίας που επιθυμούν να διαθέσουν τα είδη τους σε τίμιες τιμές σε σχέση με αυτές που υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ παρακάπτοντας τους μεσάζοντες. Αποτελεί βασικό στόχο μας το να μπορούμε να προμηθευόμαστε φτηνά αλλά και ποιοτικά τρόφιμα προωθώντας ταυτόχρονα συμμετοχικές μορφές δημοκρατικής αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης σε μόνιμη βάση, ενώ παράλληλα βοηθάμε τους παραγωγούς αγοράζοντας απ’ ευθείας προϊόντα της ελληνικής γης από τους ίδιους, που παίρνουν μια δίκαιη αμοιβή.

mazinatafame logoΠώς λειτουργεί και τι είδους δράσεις προωθεί;

Οργανώνουμε αγορά χωρίς μεσάζοντες μία φορά το μήνα σε τρεις διαφορετικές συνοικίες του Χαλανδρίου. Ερχόμαστε σε επαφή με παραγωγούς που διαθέτουν ποιοτικά ελληνικά προϊόντα και την ημέρα της διανομής συγκεντρώνονται όλοι στον προκαθορισμένο κάθε φορά χώρο που είναι τα προαύλια των σχολείων.

Έχουμε φροντίσει να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας σχετικά είτε με φυλλάδια που μοιράζονται πόρτα πόρτα, είτε με πανό, είτε ηλεκτρονικά. Η αγορά λειτουργεί με προπαραγγελίες (τηλεφωνικές ή ηλεκτρονικές) και την ημέρα της διανομής οι ενδιαφερόμενοι έρχονται και αγοράζουν από τους παραγωγούς τα προϊόντα που έχουν παραγγείλει.

Προτείνουμε δε σε όσους προμηθεύονται προϊόντα να αφήσουν και κάποιο τρόφιμο στο «Καλάθι της Αλληλεγγύης» για κάποιον που το έχει ανάγκη. Παράλληλα οι παραγωγοί , ανάλογα με τις ποσότητες που έχουν διαθέσει, προσφέρουν δωρεάν προϊόντα, τα οποία τις επόμενες ημέρες αφού τα συσκευάσουμε και φτιάξουμε τσάντες αλληλεγγύης τα δίνουμε σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομική δυσκολία. Το «Καλάθι Αλληλεγγύης» είναι κομβικό στη δράση μας γιατί μέσω αυτού μπορούμε να υποστηρίζουμε τις οικογένειες που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στην κρίση.

Η αγορά χωρίς μεσάζοντες μια φορά το μήνα είναι η κύρια δράση μας. Το «Μαζί να τα φάμε» όμως δεν είναι μόνο αυτό. Οι «Παράλληλες Δράσεις» που υλοποιούνται σε κάθε διανομή το μετατρέπουν σε μια γιορτή αλληλεγγύης. Αυτές είναι:
•    Θεατρική παράσταση ή παιχνίδι ή βιωματικό εργαστήρι για τα παιδιά την ημέρα της διανομής με ελεύθερη είσοδο.
•    Συγκέντρωση φαρμάκων και υγειονομικού υλικού που το δίνουμε στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου.
•    Προσφορά ποσότητας απορρυπαντικών στα σχολεία που μας φιλοξενούν και τα έχουν ανάγκη.
•    Συγκέντρωση σχολικού υλικού για τα παιδιά των οικογενειών που παίρνουν τσάντα αλληλεγγύης
•    Την ημέρα της διανομής, επίσης, λειτουργεί το «ένα για ένα» που είναι ανταλλακτικό παζάρι διαφόρων αντικειμένων, κάθε φορά, (βιβλία, παιχνίδια, γυναικεία αξεσουάρ) με αντάλλαγμα ένα τρόφιμο. Στόχος είναι να ενισχύσουμε το «Καλάθι Αλληλεγγύης»
•    ανάλογα με τις ανάγκες μπορεί να συγκεντρώνουμε παιχνίδια, ρούχα, είδη ατομικής υγιεινής για τους πρόσφυγες, αλλά και για τις οικογένειες που στηρίζουμε.
•    Τον φετινό χειμώνα δημιουργήσαμε ομάδα πλεξίματος στα πλαίσια της δράσης «Πλέκουμε Αλληλεγγύη» και πλέκουμε σκουφάκια και κασκόλ για τους πρόσφυγες.
Όλες οι δράσεις αποφασίζονται στη μηνιαία συνέλευση των εθελοντών όπου γίνεται απολογισμός της προηγούμενης διανομής και προγραμματισμός της επόμενης.

καλάθι αλλ+φάρμακαΠοια ήταν η αντίδραση του κόσμου, στο επίπεδο της στήριξής της με εθελοντική εργασία, ή άλλες βοήθειες;

Το «Μαζί να τα Φάμε» θα λέγαμε ότι αποτελεί πλέον θεσμό στο Χαλάνδρι. Ο κόσμος έχει διακρίνει, νομίζουμε, τη συνέπεια και τη σταθερότητα με την οποία δραστηριοποιούμαστε και δείχνει εμπιστοσύνη. Ο αρχικός πυρήνας έχει διευρυνθεί και αυτή τη στιγμή συμμετέχουν 35 εθελοντές. Εκτός από τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου που υπάρχει σε κάθε διανομή, είναι σημαντική και η ανταπόκριση με έμπρακτη βοήθεια σε άλλες δράσεις που αναπτύσσουμε.

Ο κόσμος συμμετέχει είτε φέρνοντας πράγματα είτε προσφέροντας εθελοντική εργασία, ανάλογα με το κάλεσμα που κάνουμε κάθε φορά, όπως μας υπαγορεύουν οι ανάγκες. Οικονομική βοήθεια δε δεχόμαστε, μόνο σε είδος. Η επαφή μας με τον κόσμο στηρίζεται στα κοινά βιώματα που έχουν παραχθεί από την κρίση και όλη μας η προσπάθεια επιχειρεί στην διατήρηση της αξιοπρέπειας με την μεταξύ μας αλληλοβοήθεια. Στην αρχή του εγχειρήματος υπήρχαν άνθρωποι που ήταν διστακτικοί ή/και αμφισβητούσαν τις προθέσεις μας, οι δυσκολίες όμως αυτές έχουν αρθεί πλέον και σε κάθε μας πρόσκληση για κάποια δράση βρίσκουμε μεγάλη ανταπόκριση.

Πώς την πλησίασαν οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, υπήρξαν επιφυλάξεις ή «κρατήματα»;

Όταν πρωτοξεκινήσαμε, την 1η Δεκέμβρη του 2012, γνωρίζαμε επτά οικογένειες και έντεκα ηλικιωμένους που χρειάζονταν βοήθεια. Αυτή τη στιγμή δίνουμε τσάντα αλληλεγγύης σε 140 οικογένειες. Σ’ αυτές υπάρχουν 178 ανήλικα παιδιά. Τις οικογένειες αυτές τις γνωρίσαμε είτε μέσω των εθελοντών, που είχαν γνώση της οικονομικής τους κατάστασης, είτε όταν ήρθαν οι ίδιοι για να ζητήσουν βοήθεια. Για την επαφή μας με τις οικογένειες στηριζόμαστε σ’ ένα κύκλο εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί μέσω των εθελοντών στις γειτονιές.

Στην αρχή οι πιο πολλοί άνθρωποι ήταν σε μεγάλη αμηχανία και δυσκολία όταν έπαιρναν την τσάντα αλληλεγγύης. Υπήρχε ντροπή, έπαιρναν την τσάντα με σκυμμένο το κεφάλι. Σιγά σιγά και ύστερα από πολλές συναντήσεις και συζητήσεις άρχισαν να νιώθουν πιο άνετα. Μερικοί έχουν γίνει εθελοντές και βοηθάνε ποικιλοτρόπως. Μοιράζουν φυλλάδια, κάθονται στη γραμματεία την ημέρα της διανομής, πηγαίνουν τσάντες σε άλλους που δεν μπορούν να έρθουν να τις πάρουν, κυρίως όμως βοηθάνε στην ταξινόμηση και συσκευασία των προϊόντων για να φτιαχτούν οι τσάντες αλληλεγγύης.

Είναι πάντως σχετικά λίγοι στον αριθμό οι άνθρωποι που εμπλέκονται ενεργά στις λειτουργίες του «Μαζί να τα Φάμε», ενώ δέχονται από το Καλάθι Αλληλεγγύης βοήθεια. Αυτή είναι μια δυσκολία που αντιμετωπίζουν και πολλές άλλες δομές, έχει συζητηθεί συχνά και γίνεται προσπάθεια να κινητοποιούνται περισσότερο οι αποδέκτες της βοήθειας. Υποστηρίζουμε την αρχή της αμοιβαιότητας στην αλληλεγγύη και προσπαθούμε να διαφοροποιηθούμε από την φιλανθρωπία. Ένα από τα φυλλάδια που έχουμε φτιάξει αναφέρεται στην αλυσίδα των σχέσεων που χτίζει η αλληλεγγύη για να στηρίξει τους ανθρώπους. Στόχος του φυλλαδίου είναι να προτρέψει όσους αρχικά προθυμοποιούνται να κάνουνε το επόμενο βήμα προς τη συμμετοχή.

ALYSIDA_ALLHLEGYHS_1

Υπάρχουν συνεργασίες και επικοινωνίες με άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες  για ανταλλαγή εμπειριών και συντονισμούς σε δράσεις;

Στην Αττική υπάρχει ένα οριζόντιο δίκτυο αγορών χωρίς μεσάζοντες το οποίο βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία προκειμένου να ανταλλάσει εμπειρίες αλλά και πληροφορίες για τους παραγωγούς, τα προϊόντα και τις τιμές. Μέλη του «Μαζί να τα Φάμε» συμμετέχουν στις τακτικές συναντήσεις του δικτύου. Επίσης συνεργαζόμαστε με την Αλληλεγγύης για Όλους και κάποιες φορές μας έχει ενισχύσει με τρόφιμα και τετράδια. Το ελληνικό τμήμα της Λαϊκής Αλληλεγγύης Γαλλίας επίσης συνεισφέρει σε είδη διατροφής αλλά και με τις παιδικές κατασκηνώσεις που οργανώνει τα καλοκαίρια. Είμαστε μια ανοικτή Πρωτοβουλία που πιστεύει στη δράση των συλλογικοτήτων και στην αυτοοργάνωση.

Η δράση μας δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα της τροφής αλλά είμαστε σε επαφή με πολλές κινήσεις αλληλεγγύης προκειμένου να έχουμε ενημέρωση και κοινή δράση για διάφορα θέματα, όπως το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, την ομάδα «Πλέκουμε Αλληλεγγύη στην Αθήνα», την «Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία για τους Πρόσφυγες», το «Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών» κ.ά.

Επίσης συχνή επικοινωνία έχουμε με το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου για θέματα υγείας που αφορούν της οικογένειες που στηρίζουμε. Συχνά συνδράμουμε σε πρωτοβουλίες του δήμου Χαλανδρίου όπως η συγκέντρωση ειδών για την ενίσχυση των αγωνιζόμενων στο Κομπάνι, την αποστολή ειδών για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη, την υποστήριξη στη φιλοξενία προσφύγων κ.ά. Ακόμα σε κάθε διανομή συμμετέχει η αυτοδιαχειριζόμενη ΒΙΟΜΕ με φυσικά καθαριστικά προϊόντα καθώς και το περιοδικό των αστέγων «Σχεδία». Αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της πρωτοβουλίας μας οι δράσεις που αναπτύσσουμε να απευθύνονται σε ανθρώπους ανεξάρτητα από το χρώμα ή την εθνικότητά τους.

mazi1Ποιες είναι οι επόμενες δράσεις που προετοιμάζει το «Μαζί να τα Φάμε»;

Την Κυριακή 20 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η 29η αγορά χωρίς μεσάζοντες του «Μαζί να τα Φάμε» στο 4ο δημοτικό σχολείο στο Κάτω Χαλάνδρι (Αριστοφάνους και Σαλαμίνος). Οι μεγάλοι μπορούμε να προμηθευτούμε φτηνά και ποιοτικά προϊόντα από τους παραγωγούς αλλά ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι παράλληλες δράσεις για τα παιδιά. Σε μια συγκυρία που το κύμα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού γιγαντώνεται ετοιμάσαμε για τους μικρούς ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το προσφυγικό ζήτημα σε συνεργασία με το «Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης», από τις 10 πμ. Έως τις 13:00.
Η Αργυρώ Μουντάκη –συγγραφέας του βιβλίου «Το κορίτσι του Πέτρου» θα μας αφηγηθεί μια ιστορία εφηβικής αγνής αγάπης και σχολικών προστριβών και διενέξεων με πρωταγωνίστρια την Αλίσα, μια μικρή αλλοδαπή που δυσκολεύεται στη νέα της ζωή στην Ελλάδα. Ποιος θα βρεθεί απέναντί της και ποιος πλάι της;
Η Ελένη Σβορώνου –συγγραφέας του βιβλίου «Σκληρό καρύδι» θα μας προτρέψει σε διάφορες δραστηριότητες με παρέα την Αϊσέ και τον αδερφό της.
Καθ΄ όλη τη διάρκεια θα λειτουργεί ανοικτό εργαστήρι από την ομάδα του Μουσείου με τις εκπαιδευτικούς Σπυριδούλα Χρόνη –Άλκηστη Γεωργούληκαι τον συγγραφέα Κώστα Στοφόρο. Τα παιδιά θα φτιάξουν Μηνύματα ελπίδας, ένα δώρο για να μεταφέρουν στα προσφυγόπουλα αισιοδοξία.

Πώς μπορεί κανείς να έρθει σε επαφή με το «Μαζί να τα φάμε;

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να πληροφορηθεί για την κίνησή μας από το mazinatafame.blogspot.gr και από τη σελίδα “Μαζι να τα φάμε” στο facebook: https://www.facebook.com/Μαζι-να-τα-φάμε
Μπορεί, επίσης, να επικοινωνήσει μαζί μας με mail στο mazinatafame@yahoo.gr


Πηγή φωτο: http://mazinatafame.blogspot.gr/

Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος