Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

«Oυτοπία 1961» – Προβάλλεται από τις 14 Απριλίου

...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...

Η ταινία αφηγείται την οκτάμηνη σύγκρουση των μεταλλωρύχων του Λαυρίου το 1961 με την κυβέρνηση και τη Γαλλική Εταιρεία. Η αφήγηση αναπτύσσεται σε τρεις παράλληλους άξονες Στον ένα άξονα καταγράφεται η εξέλιξη της απεργίας με υποκείμενο τους απεργούς μεταλλωρύχους στον εργασιακό τους χώρο. Ο δεύτερος αφηγηματικός άξονας ξεδιπλώνει τη στάση των κατοίκων της πόλης του Λαυρίου και ο τρίτος την αντίδραση της Γαλλικής εταιρείας, της κυβέρνησης, του κράτους και του παρακράτους.




Afisa 1[5]Οι σκηνές καθημερινότητας των κατοίκων της πόλης του Λαυρίου σκιαγραφούν το πολιτικό και κοινωνικό τοπίο της εποχής. Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο βιβλίο του Κωνσταντίνου Πόγκα, ο οποίος ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της απεργίας.

Ο συγγραφέας εμφανίζεται περιοδικά στην ταινία για θυμίζει στον θεατή ότι αυτά που παρακολουθεί συνέβησαν το 1961 στην πραγματικότητα.
Η παραγωγή γίνεται από το studio pixel σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και τη θεατρική ομάδα ΕΞΟΡΥΞΗ.
Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Φιλιούση. Συμμετέχουν 30 ηθοποιοί και πεντακόσιοι βοηθητικοί ηθοποιοί. Η μουσική είναι του Άρη Βλάχου και το τραγούδι των τίτλων ερμηνεύει η Αναστασία Έδεν. Η ταινία θα προβάλλεται στον κινηματογράφο Αλκυονίδα από τις 14 Απριλίου.