Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Το ert.gr παρουσιάζει την Eλληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών


...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...


Το έργο της είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντικό, τόσο στον αθλητικό, όσο και στον κοινωνικό τομέα και γι αυτό η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών, δικαιούται να είναι υπερήφανη και να αξιοποιεί την εμπειρία της για τα επόμενα βήματά της. Για τη λειτουργία και το έργο της ΕΟΑΚ, μίλησε στο ert.gr ο πρόεδρός της  Στουφής Ιωάννης.


WOMEN-SWIMMING–   Πότε ιδρύθηκε η ΕΟΑΚ και ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην ίδρυσή της;

Πριν την ίδρυση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κωφών (Ε.Ο.Α.Κ.) το 1988, υπήρχαν τρία (3) αθλητικά σωματεία Κωφών  σε όλη την Ελλάδα, (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα). Αργότερα, λόγω του μεγάλου αριθμού των κωφών αθλητών  κρίθηκε αναγκαία η ίδρυση της Ομοσπονδίας μας, της οποίας ο αριθμός των αθλητικών σωματείων  έως το 2012 αυξήθηκε στα οκτώ.

WOMEN-BASKETBALLΗ Ε.Ο.Α.Κ. αποτελεί δευτεροβάθμια αθλητική ομοσπονδία ΑμεΑ- Κωφών, αναγνωρίστηκε επισήμως από την Ελληνική Πολιτεία με την υπ’ αριθμ. πρωτ. Γ/18446/27.7.1999 Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.
Οι λόγοι που οδήγησαν στην ίδρυση της Ε.Ο.Α.Κ. είναι και ο κεντρικός στόχος και το όραμα της:  «Η ηθική εξύψωση των νέων Κωφών που έχουν έφεση για άθληση, η ανάπτυξη του πνεύματος της συναδελφοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ τους, η άσκηση και ενασχόληση με διάφορα αθλήματα, η διατήρηση και βελτίωση της υγείας, των σωματικών και ψυχικών δυνάμεων και η ανάπτυξή τους κοινωνικά, πολιτιστικά, μορφωτικά καθώς και η λήψη παντός μέτρου που τείνει στην αναγνώριση και προστασία των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων αυτών των νέων αθλουμένων ως ισότιμα μέλη της Κοινωνίας και της Πολιτείας»

–   Ποια αθλήματα έχει στους κόλπους της και πόσα σωματεία. Επίσης ποιος είναι ο αριθμός των αθλητών που καλύπτονται από την ΕΟΑΚ.

Η Ε.Ο.Α.Κ. έχει στη δύναμή της οκτώ (8) αναγνωρισμένα Αθλητικά Σωματεία Κωφών τα οποία προάγουν/καλλιεργούν αθλήματα με Κωφούς αθλητές και αντιπροσωπεύονται με εκπροσώπους τους στην Ε.Ο.Α.Κ. Πρόσφατα στη δύναμη της Ομοσπονδίας μας έχει ενταχθεί ως ένατο (9ο) αθλητικό σωματείο ο «Παναρκαδικός Αθλητικός Όμιλος Κωφών».
Η Ομοσπονδία μας έχει περίπου 465 αθλητές και πάνω από 1.000 μέλη στα αθλητικά σωματεία της Ελλάδας.  Τα αθλήματα που καλλιεργεί είναι τα εξής: Ποδόσφαιρο, Καλαθοσφαίριση, Στίβος, Κολύμβηση, Σκοποβολή, Μπόουλινγκ, Πολεμικές Τέχνες (Tae Kwon Do, Karate Do, Wuhu Kung  Fu), Beach Volley, Τένις, Επιτραπέζια Αντισφαίριση & Πάλη.

PARELASH

-Οι αθλητικοί χώροι στους οποίους διεξάγονται προπονήσεις και αγώνες, επαρκούν, ή όχι για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες;

Δεδομένου του ότι  η Ομοσπονδία μας δραστηριοποιείται ενεργά σε πολλά αθλήματα και διοργανώνει πανελλήνια πρωταθλήματα καθώς και προετοιμασίες για τις διεθνείς διοργανώσεις κωφών που συμμετέχουν οι εθνικές μας ομάδες, απαιτούνται εγκαταστάσεις τις οποίες αφενός μεν δε διαθέτουμε και αφετέρου δε είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλίσουμε. Ουσιαστικά βρισκόμαστε συνεχώς σε αναζήτηση αθλητικών εγκαταστάσεων.  Όπως καταλαβαίνετε, μετά δυσκολίας καταφέρνουμε και φέρνουμε εις πέρας τις όποιες δραστηριότητες. Αρκετές φορές, χρησιμοποιούμε ιδιωτικά γήπεδα καταβάλλοντας χρήματα κάθε φορά για να καλύψουμε τις ανάγκες μας.

Tennis 
-Η οικονομική κατάσταση των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας, έχει επηρεάσει τις διοργανώσεις στις οποίες συμμετέχει η ΕΟΑΚ;

Η Ομοσπονδία μας δε θα μπορούσε να αποφύγει τη γενικότερη δυσμενή οικονομική συγκυρία  που επικρατεί στη χώρα μας. Αυτό αποτυπώνεται και στην κρατική επιχορήγηση, η οποία, όπως και στις υπόλοιπες αθλητικές Ομοσπονδίες, έχει μειωθεί αισθητά. Από την πλευρά μας προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τις αντιξοότητες, δραστηριοποιώντας ένα τμήμα χορηγικών προγραμμάτων, με το οποίο καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για την εξεύρεση εναλλακτικών πόρων, απαραίτητων για τη βιωσιμότητα της Ομοσπονδίας μας καθώς και για την ομαλή της λειτουργία, εξασφαλίζοντας έτσι τη διοργάνωση των εγχώριων πρωταθλημάτων αλλά και τη συμμετοχή των εθνικών μας ομάδων στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις κωφών.

taekwondo-Ποιο είναι το ευρύτερο κοινωνικό όφελος των αθλητών από τη συμμετοχή τους στα αθλήματα που καλύπτει η ΕΟΑΚ;

Πέραν των  σημαντικών οφελών που έχει ο αθλητισμός εν γένει για τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης, την προώθηση του ομαδικού πνεύματος, την ψυχαγωγία αλλά και την προαγωγή των αξιών όπως το ευ αγωνίζεσθαι, ειδικότερα η συμμετοχή των κωφών-βαρήκοων αθλητών στα αθλήματα που καλλιεργεί η Ομοσπονδία μας συμβάλλει σημαντικά στην κοινωνικοποίηση τους, στην προσαρμογή τους στην ευρύτερη κοινωνία και αποδοχή  καθώς και στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης.

ethniki-Υπάρχει συνεργασία της ΕΟΑΚ με άλλους φορείς στη χώρα μας (πχ Τοπική Αυτοδιοίκηση, κλπ)

Η Ε.Ο.Α.Κ. είναι  εποπτευόμενος φορέας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.  Γενικότερα, στα πλαίσια των δράσεων  που πραγματοποιεί  κάθε χρόνο, βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με διαφόρους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειες, Δήμους αλλά και με τα Ειδικά Σχολεία Κωφών-Βαρηκόων της Ελλάδας, προκειμένου  να πραγματοποιήσει  τα εκάστοτε πανελλήνια πρωταθλήματά της, τις προετοιμασίες των εθνικών της ομάδων καθώς και τα σχολικά πρωταθλήματα κωφών-βαρηκόων.

soccer

-Συμμετέχει η ΕΟΑΚ σε διεθνείς διοργανώσεις;

Η Ε.Ο.Α.Κ ως μέλος της I.C.S.D. “International Committee of Sports for the Deaf” – Διεθνής Επιτροπή Αθλητισμού Κωφών) και της E.D.S.O. (“European Deaf Sports Organization” – Ευρωπαϊκή Οργάνωση Αθλητισμού Κωφών), συμμετέχει με τις εθνικές της Ομάδες στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών (Deaflympics), στα Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα που διοργανώνονται από τους δύο προαναφερόμενους οργανισμούς.
Επίσης προωθεί τα αθλητικά σωματεία-μέλη της να λαμβάνουν μέρος σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα κωφών συλλογικού επιπέδου,  όπως το Deaf Champions League (D.C.L.) στα αθλήματα του ποδοσφαίρου και του Futsal καθώς και στο Deaf International Basketball Federation EuroCup (D.I.B.F. EuroCup- Ευρωπαϊκό Κύπελλο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Κωφών).


basket -Ποια διοργάνωση έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2016 στη Θεσσαλονίκη;

Τη φετινή χρονιά έχουμε τη χαρά να διεξάγουμε στην πόλη της Θεσσαλονίκης το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Κωφών Ανδρών & Γυναικών που θα διεξαχθεί από τις 23 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου 2016.   Στο πρωτάθλημα αυτό θα συμμετέχουν 16 χώρες με 12 ομάδες ανδρών και  10 ομάδες γυναικών.
Στο πλευρό μας βρίσκονται όλοι οι φορείς της Βόρειας Ελλάδας, όπως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Μητροπολιτική Ενότητα  της Θεσσαλονίκης (Αντιπεριφέρεια) καθώς και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έθεσαν υπό την αιγίδα του τη διοργάνωση αυτή.
Μετά τις τελευταίες επιτυχίες των εθνικών μας ομάδων στο 3ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Κωφών που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2015 στην Taoyuan/Κινεζική Ταϊπέι, όπου οι εθνικές κατετάγησαν τέταρτες (4ες) στον κόσμο, οι αθλητές μας προετοιμάζονται, θέτοντας υψηλούς στόχους για να εκπροσωπήσουν επάξια  γι’ άλλη μια φορά τη χώρα μας αυτή τη φορά στην πατρίδα τους.
Είναι η  δεύτερη φορά, που η Ομοσπονδία μας αναλαμβάνει ευρωπαϊκή διοργάνωση στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης. Η πρώτη και πολύ επιτυχημένη ανάληψη Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος  Καλαθοσφαίρισης Κωφών έγινε στην Πάτρα το 2000, όπου η Εθνική μας Ομάδα Ανδρών ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης!! Ελπίζουμε και ευχόμαστε οι εθνικές μας ομάδες φέτος να καταφέρουν να κατακτήσουν μετάλλια.

-Πώς μπορεί κάποιος πολίτης να έρθει σε επαφή με την ΕΟΑΚ;

Τα στοιχεία επικοινωνίας με την Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών είναι τα εξής:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΩΦΩΝ
ΣΕΦ – Λεωφ. Εθν. Μακαρίου,
Νέο Φάληρο Πειραιάς, Τ.Κ. 18547
Πηγή φωτο: EOAK

Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος