Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

ΣΕΝΙ: για τη συγκέντρωση στους Φούρνους



Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας

1 Μαρτίου 2016

Με απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας χαιρετίζουμε την κινητοποίηση των κατοίκων σε Φούρνους και Θύμαινα που αγωνίζονται ενάντια στα άδεια αγροτικά ιατρεία και την υγειονομική γύμνια που διαχρονικά τους έχει επιβληθεί, με και χωρίς μνημόνια. Εκφράζουμε την λύπη μας που, λόγω του απαγορευτικού, δεν μπορεί να παραβρεθεί αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας στην σημερινή συγκέντρωση, όπως σχεδιάζαμε. Παρ’όλα αυτά, την ίδια ώρα διοργανώνουμε ανοιχτή συγκέντρωση συμπαράστασης στον χώρο του Νοσοκομείου, παρέμβαση στην υπηρεσιακή Διοίκηση του Νοσοκομείου και επικοινωνία με την 2η ΔΥΠΕ.

Η κατάσταση αυτή ούτε καινούργια είναι ούτε κανείς από τους αρμόδιους φορείς μπορεί να καμώνεται ότι είναι κάτι έκτακτο ή δεν ξέρει από τη στιγμή που τα ζητήματα έχουν τεθεί επιτακτικά και επανειλημμένα στην 2η ΔΥΠΕ και στον ίδιο τον Υπουργό Υγείας. Είναι αποτέλεσμα των εφαρμοζόμενων πολιτικών που αντιμετωπίζουν την δημόσια δωρεάν υγεία ως πολυτέλεια, πόσο μάλλον όταν αυτή αφορά τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών όπως οι δικές μας.
Είναι απόρροια του Νόμου 4238 του 2014 για το ΠΕΔΥ που απέσπασε τα αγροτικά ιατρεία από το Νοσοκομείο και από τότε έχουν πάρει ακόμα περισσότερο την κάτω βόλτα. Είναι απόρροια της εγκληματικής λογικής “μια άσπρη μπλούζα να βλέπει ο κόσμος να κυκλοφορεί και καλά είναι”, της λογικής των λύσεων-μπαλώματα που στην ουσία συγκαλύπτουν και διαιωνίζουν το πρόβλημα.

Γιατί τέτοιες λύσεις είναι οι προσωρινές κι επαναλαμβανόμενες μετακινήσεις ανειδίκευτων αγροτικών γιατρών την ίδια στιγμή που υποκριτικά ο Υπουργός Υγείας δηλώνει στην Βουλή ότι έχει λυθεί το πρόβλημα με την παρουσία ειδικευμένης Γενικής γιατρού! Είναι κομμάτι των ίδιων πολιτικών που αφήνουν το νοσοκομείο Ικαρίας ημιαυτόνομο και σε πορεία διάλυσης, με τεράστια κενά (πχ χωρίς αναισθησιολόγο) και τα νησιά μας χωρίς κάλυψη. Είναι το ίδιο αυτό Νοσοκομείο που χτίσανε από κοινού οι Καριώτες κι οι Φουρνιώτες και που από κοινού πρέπει να υπερασπίσουν.

Δεν πέφτουμε στην παγίδα να φαγωθούμε μεταξύ μας και να μαλώνουμε για το ποιος θα φορτωθεί τις ελλείψεις. Για τα όποια κενά στους Φούρνους δεν ευθύνεται η Ικαριά, όπως λένε κάποιοι. Κι εμείς δεν ζητάμε να μην καλυφτούν τα κενά των Φούρνων. Ίσα ίσα «στυλώνουμε τα πόδια» για να αναδειχτεί επιτέλους το πρόβλημα, για να σταματήσουν η κοροϊδία και τα μπαλώματα, για να αναλάβουν οι υπεύθυνοι τις ευθύνες τους, για να δρομολογηθούν οριστικές λύσεις.

Για εμάς άλλη λύση δεν υπάρχει πέρα από την κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμες προσλήψεις και γιατρών και μη ιατρικού προσωπικού. Αντιπαλεύουμε και θα συνεχίσουμε να είμαστε απέναντι σε λύσεις και λογικές που ανακυκλώνουν τα κενά και τη μιζέρια μας, που εξευτελίζουν εργαζόμενους μετατρέποντάς τους σε τσουβάλια, που εγκληματούν σε βάρος της υγείας των κατοίκων. Δεν γινόμαστε συνένοχοι στις πρακτικές κουκουλώματος των προβλημάτων και στην διαιώνιση της ανεπαρκούς κάλυψης των υγειονομικών αναγκών των κατοίκων των νησιών μας. 

Στηρίζουμε έμπρακτα την προοπτική των κοινών μαζικών αγώνων σε Ικαρία και Φούρνους ενάντια στις πολιτικές που ξηλώνουν τις ζωές και τα δικαιώματά μας. Το ίδιο κάναμε, ιδιαίτερα τα τελευταία 3 χρόνια, στους αγώνες, τις συγκεντρώσεις  και τις συναντήσεις στο Υπουργείο Υγείας χωρίς όμως, είναι αλήθεια, μεγάλη ανταπόκριση, ειδκά από πλευράς των τοπικών αρχών.

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ