Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

«Ραντεβού με την Ιστορία» στις 18-19-20 Μαρτίου στη Λιβαδειά

 ...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...


Με θέμα «Λαϊκές Εξουσίες και Δομές Αυτο-οργάνωσης: Η έμπρακτη διεκδίκηση μιας άλλης κοινωνίας. Τα ιστορικά παραδείγματα», η Ομάδα Μελέτης Σύγχρονης Ιστορίας Ν. Βοιωτίας, διοργανώνει μία ενδιαφέρουσα διημερίδα (19-20 Μαρτίου 2016 στη Λιβαδειά – θέατρο Μελίνα Μερκούρη – Ζάππειο), που τα «προεόρτιά της», ξεκινούν μία ημέρα πριν.


Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές:
«Στις συνθήκες που επικρατούν σήμερα, με φαινόμενα εκτεταμένης φτωχοποίησης του πληθυσμού, άρση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, συρρίκνωση των μηχανισμών κοινωνικής πρόνοιας, εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, κρίση των μεταναστευτικών ροών,  η κοινωνική αντίσταση, η αυτο-οργάνωση των ανθρώπων, η κοινωνική αλληλεγγύη φαντάζουν ως οι μοναδικοί ασφαλείς δρόμοι ανάταξης της χειμαζόμενης κοινωνίας. 

Η διημερίδα που διοργανώνει, στις 19-20 Μαρτίου 2016 στη Λιβαδειά, η Ομάδα Μελέτης Ιστορίας Ν. Βοιωτίας, με θέμα:  «Λαϊκές Εξουσίες και Δομές Αυτο-οργάνωσης, Τα Ιστορικά Παραδείγματα» με αυτή τη συλλογική ανάγκη συνδέεται: να διερευνηθούν, σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, οι τρόποι με τους οποίους οι κοινωνίες προστάτεψαν τους εαυτούς τους υπό καθεστώς εκτεταμένης κοινωνικής κρίσης.

Γιατί αποδείχθηκε ιστορικά ότι η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής σε οριακές συνθήκες ήταν έργο αποκλειστικά της ίδιας της κοινωνικής και πολιτικής χειραφέτησης των ανθρώπων, πράγμα που αποτελεί πρόδηλη, επιτακτική, σημερινή απαίτηση. Πέραν αυτού, η διημερίδα φιλοδοξεί να πληροφορήσει και να φέρει σε επαφή τους πολίτες με τα χαρακτηριστικά του πλαισίου σχέσεων που συγκροτούν τον διεθνή κοινωνικό μας περίγυρο».

Σχετική είδηση: Λαϊκές Εξουσίες και Δομές Αυτό-οργάνωσης: Διημερίδα στη Λιβαδειά 19-20 Μαρτίου από την Ομάδα Μελέτης Σύγχρονης Ιστορίας Ν. Βοιωτίας