Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Aντιδράσεις για το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα στην Ικαρία

 ...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...

Κυριαρχεί στις συζητήσεις στην τοπική κοινωνία της Ικαρίας το τραγικό περιστατικό που στοίχισε τη ζωή δύο εργαζομένων στη διάρκεια εργασιών στο εργοτάξιο του δρόμου Κάλαμος-Νάς.
Για το θέμα το Συνδικάτο Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Ικαρίας & Φούρνων αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Το Συνδικάτο οικοδόμων,  εκφράζει την βαθειά οδύνη και τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειές των δύο πρόωρα αδικοχαμένων συναδέλφων μας Ηλία Καρούτσου και Ηλία Γενούζου, που δεν γύρισαν από το μεροκάματο  στα σπίτια τους.


Το Συνδικάτο μας όπως έχει υποχρέωση θα παρακολουθήσει στενά την πορεία των ερευνών για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος, που βύθισε στο πένθος τις οικογένειες των συναδέλφων και όλο το νησί της Ικαρίας.
 
Οι αδιευκρίνιστες  συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους οι δύο εργαζόμενοι, πρέπει να βγουν στο φώς. Τόσο για τον καταλογισμό τυχόν ευθηνών, όσον αφορά στα  μέτρα ασφάλειας στο εργοτάξιο,   όσο και για τα συμπεράσματα που θα  καταλήξουν οι έρευνες. Ώστε να αποτελέσουν στο μέλλον πολύτιμα εργαλεία για την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών.

Η αποψίλωση από προσωπικό και ουσιαστικά η παράλυση των υπηρεσιών επιθεώρησης εργασίας, που στερεί τους   χώρους δουλειάς,  από  ουσιαστικούς   ελέγχους. Δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι σε διάστημα ενός μήνα μαζί με την σημερινή τραγωδία, θρηνούμε τέσσερεις συναδέλφους, που έχασαν τη ζωή τους, πάνω στη δουλειά μόνο στην περιφέρεια Βορείου  Αιγαίου».

Για το ίδιο θέμα η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ Ικαρίας – Φούρνων, σχολιάζει: «το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, εκφράζει τη βαθύτατη οδύνη της για τον αδόκητο χαμό των συναδέλφων και συμπατριώτων μας Ηλία Καρούτσου & Ηλία Γενούζου, εν ώρα εργασίας στον υπό κατασκευή δρόμο Νας-Κάλαμος στις 25/2, καθώς και τα θερμά συλλυπητήρια προς τους οικείους τους.
Έναν δρόμο-πνοή για τη ζωή των κατοίκων της Β.Δ Ικαρίας, του οποίου η αποπεράτωση της κατασκευής του, καρκινοβατεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Για άλλη μια φορά πληρώνουμε βαρύ φόρο αίματος σε έργα και εργασίες όπου εξαιτίας της απουσίας ουσιαστικών μέτρων και ελέγων από την υποστελεχωμένη Επιθεώρηση Εργασίας, η έλλειψη στοιχειωδών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας είναι εμφανέστατη.

Τα συνεχόμενα εργατικά δυστυχήματα στο νησί μας, στον νομό μας, στην Περιφέρεια, παύουν να είναι πια σύμπτωση. Τραγική απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι στη χώρα μας σήμερα συμβαίνει κάθε 3 μέρες ένα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα και ανά 15 λεπτά ένα εργατικό ατύχημα.
Απαιτούμε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές, ωστέ στο άμεσο μέλλον να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά, που θα θέσουν σε κίνδυνο ζωές εργαζομένων συναδέλφων μας».

Σχετική είδηση: Θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα στην Ικαρία – Νεκροί δύο εργάτες