Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Πάμε Κερατσίνι - «7 στροφές» Βιβλιοπαρουσίαση με κέντρο την κοινωνική αλληλεγγύη!


Στην εκπομπή «Αντίσταση κατά της αρχής» που παρουσιάζουν οι Γιάννης Κλάδης και Νίκος Σηφάκης στο δημοτικό ραδιόφωνο του Πειραιά "Κανάλι 1"  φιλοξενήθηκε την Παρασκευή 19/2 με τηλεφωνική συνέντευξη ο συγγραφέας του βιβλίου σε μία συζήτηση για το περιεχόμενο του βιβλίου, με αφορμή την εκδήλωση στο Κερατσίνι.




Tο Σάββατο 20 Φεβρουαρίου, το βιβλίο «Αθλητισμός και Κοινωνικά Κινήματα», θα βρεθεί στο Κερατσίνι στις «7 στροφές»  – συνεταιριστικό χώρο πολιτισμού, στην πλατεία Ευγένειας (Νικομηδείας 27-29), εκεί που σμίγει το Κερατσίνι με τη Δραπετσώνα.

Ομιλητές οι δημοσιογράφοι Θωμάς Σίδερης και Λαμπρινή Θωμά και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Προοδευτικής και συνδικαλιστής του ΠΣΑΠ, Νίκος Μάλλιαρης.

Υπενθυμίζουμε ότι το βιβλίο "μετασχηματιζόμενο" σε εργαλείο κοινωνικής αλληλεγγύης, για να είναι και συμβατό με τη θεματική του, έχει μπει σε ένα κύκλο εκδηλώσεων με κοινωνικό πρόσημο και προσφέρει μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του, σε κοινωνικές δραστηριότητες φορέων και κινήσεων.

Και σε αυτή την εκδήλωση το ποσοστό του συγγραφέα θα ενισχύσει την προσπάθεια του χώρου Πολιτισμού «7 στροφές».


Ποιές είναι οι «7 Στροφές»

«Εδώ και τρία χρόνια η επισφάλεια της εποχής σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, η ανεργία που μαστίζει την κοινωνία και μοιραία και κάποιους από εμάς, καθώς και η εσωτερική μας ανάγκη να δημιουργήσουμε καινούρια, πρωτότυπα πράγματα και να εκφράσουμε τις υγιείς και δημιουργικές μας δυνατότητες, είναι οι κυριότεροι λόγοι που μας ώθησαν να δημιουργήσουμε την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση μας.
Όλοι οι μετέχοντες του συνεταιρισμού είμαστε άνθρωποι με συμμετοχή και δημιουργικές πρωτοβουλίες σε πολιτιστικά δρώμενα καθώς και συμμετοχή σε οικολογικές παρεμβάσεις στις περιοχές κατοικίας μας.
Τα μέλη της παρούσας συνεταιριστικής επιχείρησης είναι άνθρωποι που έχουν εργαστεί ή εξακολουθούν στο χώρο της μουσικής (συναυλίες, μουσικοπαιδαγωγική με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και Α.ΜΕ.Α), στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης, στο χώρο της μαζικής εστίασης, του αυτοκινήτου, των βιομηχανικών ειδών και πρώτων υλών. Παράλληλα, κάποιοι εξ’ ημών είμαστε πλέον μακροχρόνια άνεργοι.
Ο συνεταιρισμός ανήκει στον υπ. αριθμ. 4019/2011 νόμο για την κοινωνική οικονομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα και στο συλλογικό και παραγωγικό σκοπό των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.).
Πιστεύουμε στην αυτοδιαχείριση, λειτουργούμε με συνελεύσεις, παίρνουμε τις αποφάσεις συλλογικά. Γυρνάμε την πλάτη στους μεσάζοντες, ερχόμαστε σε επαφή με παραγωγούς και προωθούμε τα προϊόντα τους».


2) ...του Θωμά Σίδερη... (προεδρείο στη βιβλιοπαρουσίαση του Κερατσινίου)


Το βιβλίο του δημοσιογράφου Νάσου Μπράτσου «Αθλητισμός και κοινωνικά κινήματα» παρουσιάζεται το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου στον συνεταιριστικό χώρο πολιτισμού «7 ΣΤΡΟΦΕΣ» στο Κερατσίνι (πλατεία Ευγένεια, Νικομηδείας 27-29, 8 μ.μ.).
Ένα βιβλίο που φωτίζει άγνωστες πτυχές του αθλητισμού και συνδέει το ποδόσφαιρο με τους εργατικούς και, γενικότερα, τους κοινωνικούς αγώνες.
Ο Νάσος Μπράτσος ανοίγει με το βιβλίο του έναν μεγάλο φάκελο και μία σειρά σημαντικών ζητημάτων που μέχρι σήμερα δεν είχαν διερευνηθεί επί της ουσίας. Παρουσιάζει στο κοινό μία πρωτότυπη, ενδιαφέρουσα και χρήσιμη έρευνα για την ιστορία αθλητών και αθλητικών συλλόγων μέσα από το πρίσμα όχι της απλής ιστορικής καταγραφής αλλά της ζώσας ιστορίας, διάχυτης στο κοινωνικό σώμα και, φυσικά, στη συλλογική μνήμη.

Παράλληλα, έχοντας στις αποσκευές του αυτό το θαυμάσιο βιβλίο και οργώνοντας την Ελλάδα κινητοποιώντας κοινωνικούς και αθλητικούς φορείς, διδάσκει ήθος.
 Τα έσοδα που του αναλογούν από τα πνευματικά δικαιώματα τα προσφέρει σε δομές αλληλεγγύης, κάνοντας πράξη το πραγματικό νόημα του βιβλίου του.

Όταν οι εξόριστοι της Γυάρου όρθωναν το ηθικό τους παράστημα στον εξευτελισμό και την ταπείνωση που τους προσέφερε ως ανταμοιβή η κρατική εξουσία ή όταν ο Νίκος Γόδας στεκόταν αγέρωχος μπροστά από τους κατακτητές, η ιστορία του αθλητισμού γραφόταν στο περιθώριο της ιστορίας και όχι στις πρώτες γραμμές της. Το βιβλίο του Νάσου Μπράτσου με ευλάβεια και σεβασμό ξεδιπλώνει άγνωστες της αθλητικής ιστορίας της Ελλάδας, όχι για να συγκινήσει, αλλά για να διδάξει.

Το βιβλίο κυκλοφορεί ήδη με μεγάλη επιτυχία από τις εκδόσεις Νότιος Άνεμος και μπορείτε να το αναζητήσετε σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Θωμάς Σίδερης


Σύντομα βιογραφικά των συμμετεχόντων στο πάνελ:

ΝΙΚΟΣ ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
----------------------------------------------------------------------------------
1971 - 1973 Ερασιτεχνης ποδοσφαιριστης στον ποδοφαιρικο ομιλο Ψυχικου (Π.Ο.Ψ)
1973 - 1977 Επαγγελματιας ποδοσφαιριστης Γ.Α.Ο. Εθνικος ΑΣΤΕΡΑΣ Καισαριανης.
1977 - 1985 Συμμετοχη στη Διοικηση του Π.Σ.Α.Π. ως μελος, ταμιας, γενικος γραμματεας,
υπευθυνος τυπου - επικοινωνιας και υπευθυνος οργανωσης των μελων του συνδεσμου.
1978 - 1981 Επαγγελματιας ποδοσφαιριστης στην Προοδευτικη Κορυδαλλου.
1982 Διπλωματουχος προπονητης ποδοσφαιρου.
1982 - 1986 Δημοτικος συμβουλος Καισαριανης υπευθυνος αθλητισμου
2000 - 2001 Μελος της Διοικησης της Π.Α.Ε. Απολλων Καλαμαριας και εκπροσωπος στην Ε.Π.Α.Ε.
2003 - 2008 Συνιδριτης και προεδρος του ερασιτεχνικου ποδοσφαιρικου σωματειου
Α.Ο.ΑΣΤΕΡΑΣ 2004 Καισαριανης.
2007 Μελος του F.C. BARCELONA.
2007 Μελος του Συνδεσμου Φιλων F.C.BARCELONA Αθηνας και μελος της πρωτοβουλιας
ελληνοκαταλανικης φιλιας.
2009 Μελος του HASTA LA VICTORIA SIEMPRE.
2010 -2012 Γ.Γ. του Συνδεσμου παλαιμαχων ποδ/των Α.Ο.Προοδευτικης.
2011 Ιδρυτικο μελος του Α.Ο.Μονοφατσιου - Μπαρτσελονα.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ,ΩΣ ΥΠΕΘΥΝΟΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ.

 Λαμπρινή Θωμά

Η Λαμπρινή Θωμά ξεκίνησε να εργάζεται στο χώρου του τύπου το 1985, ως χρονογράφος στο περιοδικό “Ήχος και Hi-Fi". Ακολούθησαν το ραδιόφωνο της ΕΡΤ-3, το “Ράδιο Θεσσαλονίκη”, η εφημερίδα “Θεσσαλονίκη” και η κάθοδος στην Αθήνα, το flash.gr, όπου ανέλαβε την Αρχισυνταξία του τμήματος αφιερωμάτων και ερευνών, το skai.gr, και το πόρταλ της Athens News το οποίο έστησε και διεύθυνε, και ο Α984.

Υπήρξε η τελευταία ανταποκρίτρια της ελληνικής υπηρεσίας του BBC στην Αθήνα και έχει δουλέψει σα σεναριογράφος της εκπομπής “Α.Μ.Α.Ν”. Επίσης, εργάστηκε ως freelancer σε δεκάδες περιοδικά και εφημερίδες (μεταξύ των οποίων η Sportday) και ως fixer, ρεπόρτερ και υπεύθυνη συνεντεύξεων σε ντοκυμανταίρ / τηλεοπτικές παραγωγές του BBC, το περιοδικο ΤΙΜΕ, την Ιρλανδική κρατική τηλεόραση, το Der Spiegel online και για τις αυστραλιανές εφημερίδες The Age και Sydney Morning Herald.

Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜΘ και έχει υπηρετήσει ως Εργασιακή Εκπρόσωπος.