Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

To ert.gr παρουσιάζει το Δίκτυο Αλληλεγγύης Καισαριανής

 ...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...

Eίναι ένα δραστήριο κύτταρο κοινωνικής αλληλεγγύης εδώ και τρια χρόνια που λειτουργεί. Πρόκειται για το Δίκτυο Αλληλεγγύης Καισαριανής, του οποίου τη δράση παρουσιάζει το ert.gr. Τις απαντήσεις έδωσαν τα μέλη του Δικτύου: Μίνα Κωνσταντάκου, Λένα Σιώκου και Κατερίνα Χαιρέτη.


ΕΞΩΦΥΛΛΟ-ΒΙΒΛΙΟΥΠότε ιδρύθηκε το Δίκτυο και ποιοι ήταν οι λόγοι και οι αρχές πάνω στις οποίες ιδρύθηκε;

Το ΔΑΚ δημιουργήθηκε πριν 3 χρόνια μετά την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας που επέβαλλαν τα μνημόνια.

ΚΕΝΤΡΙΚΗΠοιοι ήταν οι λόγοι της δημιουργίας του;
  • Η βίαιη φτωχοποίηση της χώρας που δημιούργησε οξύτατα προβλήματα στην κοινωνία που δεν είχαν σχέση μόνο με την τροφή την ένδυση και την στέγη αλλά και την έλλειψη δυνατότητας των ανθρώπων της χώρας και της συνοικίας μας να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις οφειλές τους απέναντι στους οργανισμούς κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ).
  • Στις παραπάνω ανάγκες έρχονται να προστεθούν προβλήματα που αφορούν την υγεία (γιατροί, φάρμακα, εργαστηριακές εξετάσεις), καθώς και την μόρφωση των παιδιών (αδυναμία καταβολής διδάκτρων ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων ενισχυτικής διδασκαλίας ή και προετοιμασίας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και αδυναμία στήριξης φοιτητή που σπουδάζει σε άλλη πόλη από αυτή που ζει η οικογένειά του).
  • Σε όλα αυτά έρχεται η ανεργία που αφήνει πολλές φορές και τους δύο γονείς χωρίς δουλειά και τους παππούδες οι οποίοι από βοηθούμενοι έγιναν χορηγοί βοηθήματος στα παιδιά τους.
ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΟ-6-7.3.15Ποιές είναι οι αρχές του;
  • Μέλος του ∆ικτύου µπορεί να είναι οποιοσδήποτε/οποιαδήποτε κάτοικος της Καισαριανής (και όχι µόνον), ανεξαρτήτως κοµµατικήςπροτίµησης, θρησκείας, ιθαγένειας και φυλής µε µοναδική εξαίρεση όσους/ες ενεργοποιούνται σε φασιστικές οµάδες ή κόµµατα.
  • Το ∆ίκτυο είναι αυτόνοµο από κόµµατα, δηµοτικές παρατάξεις, πολιτικές οµάδες, πολιτιστικές συλλογικότητες και συνδικαλιστικές κινήσεις.
  • Τα µέλη του ∆ικτύου είναι µεταξύ τους ισότιµα. Συναποφασίζουν τις δράσεις του ∆ικτύου και συµµετέχουν σε αυτές.
  • Η επαφή μας με τον κόσμο είναι βιωματική και για αυτό το λόγο εθελοντές και βοηθούμενοι έχουμε μια αμφίδρομη σχέση, θέλουμε να συνυπάρχουμε και να αγωνιζόμαστε μαζί για να κάνουμε την ζωή μας καλύτερη και δικαιότερη.
Ποιοι είναι οι στόχοι του;
  • Η στήριξη των συµπολιτώνµας που αντιµετωπίζουν σοβαρά προβλήµατα επιβίωσης.
  • Η στήριξη ατόµων και συλλογικοτήτων πουβρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και χρειάζονται ηθική και υλική συµπαράσταση, οπουδήποτε και αν δρουν.
  • Η  παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν περιέλθει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πολέµου ή θεοµηνίας, οπουδήποτε και αν βρίσκονται.
  • Η καλλιέργεια της συνεργασίας, της αλληλοβοήθειας και της αλληλεγγύης και η εφαρµογή τους στην πράξη µέσα από διαδικασίες που εντάσσουν τους βοηθούµενους στιςδράσειςτου∆ικτύου, έτσι ώστε να µπορούν και εκείνοι να συνεισφέρουν στην όλη προσπάθεια καιν α µην αισθάνονται παθητικοί δέκτες φιλανθρωπικών πρακτικών.
ΣΥΛΛΟΓΗ-ΕΙΔΩΝ-ΓΙΑ-ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ-26.9.15Ποιες είναι οι δράσεις του;

  • Συλλογή τροφίµων µακράς διαρκείας από τα Super Market και διανοµή τους στους/στις συµπολίτες/τισσες που τα έχουν ανάγκη κατά τακτά χρονικά διαστήµατα, µέχριστιγµής ανά µήνα.
  • Συλλογή φαρµάκων είτε από φαρµακεία, είτε από ιδιώτες, τα οποία προσφέρονται σε κοινωνικά φαρµακεία.
  • ∆ωρεάν µαθήµατα και συνεργασία µε τα σχολεία της περιοχής στα οποία παρέχουµε σχολικό υλικό.
  • ∆ιοργάνωση ανταλλακτικών παζαριών, στα οποία ανταλλάσσουµε διάφορα είδη µε τρόφιµα.
  • ∆ιοργάνωση χαριστικών παζαριών.
  • ∆ιοργάνωση Αγορών Χωρίς Μεσάζοντες, στις οποίες παραγωγοί προϊόντων διαθέτουν είδη διατροφής πολύ καλής ποιότητας σε πολύ καλές τιµές, ενώ παράλληλα προσφέρουν ένα µέρος των προϊόντων τους στο ∆ίκτυο, το οποίο µε τη σειρά του τα προσφέρει σε όσους τα έχουν ανάγκη.
  • Συλλογή ειδών διατροφής, φαρµάκων, υπνόσακων και ρούχων για ανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω του ότι ζουν σε εµπόλεµες περιοχές ή έχουν πέσει θύµαταθεοµηνίας, είτε στην Ελλάδα-είτε στο εξωτερικό.
  • ∆ιοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων (όπως κινηµατογραφικών προβολών, θεατρικών παραστάσεων, λογοτεχνικών και µουσικώναπογευµάτων), όπου συνδυάζουµε την ψυχαγωγία µε την παρέα και το µοίρασµα ωραίων εµπειριών.
  • Συµµετοχή σε διοργανώσεις (φεστιβάλ, ηµερίδες κλπ.) που έχουν είτε σαν κεντρική, είτε σαν µερικήθεµατική τα ∆ίκτυα Αλληλεγγύης.
  • Υπερασπιζόμαστε αγώνες εργαζόμενων όχι μόνο με ψηφίσματα αλλά μετέχοντας ενεργά στο κίνημά τους.
  • Είμαστε δίπλα σε πρόσφυγες και μετανάστες που οδηγούνται στην προσφυγιά για να σώσουν τις ζωές τους από τον πόλεμο και την εξαθλίωση.
  • Τελευταία δράση μας είναι η έκδοση βιβλίου με θέμα την Αλληλεγγύη. Τα έσοδα από το βιβλίο που μέχρι στιγμής πηγαίνει πολύ καλά θα διατεθούν σε οικογένειες της Καισαριανής που τα έχουν μεγάλη οικονομική ανάγκη.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΒΙΒΛΙΟΥ-13.12.15Ποια είναι η κοινωνική κατάσταση στην Καισαριανή τα τελευταία χρόνια, πόσο έχουν αποτυπωθεί στην τοπική κοινωνία οι συνέπειες των μνημονίων;

Η Καισαριανή είναι μια περιοχή που οι κάτοικοί της ανήκουν στην πλειοψηφία τους στη χαμηλή και στη μεσαία τάξη, δηλαδή στις δύο τάξεις που είναι τα μεγάλα θύματα της πολιτικής της λιτότητας και των μνημονίων. Υπάρχει υψηλό ποσοστό ανεργίας με συνέπεια μεγάλος αριθμός οικογενειών να έχει σοβαρό πρόβλημα αδυναμίας εκπληρώσεων υποχρεώσεων κυρίως προς οργανισμούς κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ), τράπεζες και σπιτονοικοκύρηδες.

Υπάρχει συνεργασία του Δικτύου με άλλους φορείς (πχ κίνημα χωρίς μεσάζοντες, τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, κλπ);

Είμαστε μια συλλογικότητα ανοιχτή. Συνδιοργανώνουμε με δίκτυα όμορων Δήμων και παραγωγούςαγορές χωρίς μεσάζοντες, συγκεντρώνουμε και προσφέρουμε φάρμακα στο Κοινωνικό Ιατρείο Αθήνας και στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Βύρωνα, συμμετέχουμε ενεργά στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών, διατηρούμε καλές σχέσεις με τις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Καισαριανής και τις καλούμε σε όλες μας τις εκδηλώσεις, μέλη μας δραστηριοποιούνται στο Κέντρο Υγείας του Παιδιού του Δήμου Καισαριανής, ενώ πολλές εκδηλώσεις μας γίνονται στο χώρο του Δημαρχείου Καισαριανής.
ΛΟΓΟΤΥΠΟΠώς μπορεί να βρει και να βοηθήσει κάποιος το Δίκτυο;

Ο χώρος μας είναι κοντά στην Πλατεία Καισαριανής, Βρυούλων 39.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6977494674 Μίνα Κωνσταντάκου
6974495459 (Λένα Σιώκου)
6937803415 (Κατερίνα Χαιρέτη)
Ηλεκτρονική διεύθυνση: diktyoallileggyiskaisarianis@gmail.com
https://www.facebook.com/diktyoallileggyiskaisarianis


Πηγή φωτο: Δίκτυο Αλληλεγγύης Καισαριανής

Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος