Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Πάτρα: Συγκέντρωση για τα 25 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα

 ...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...


Συγκέντρωση στην Πάτρα θα πραγματοποιήσουν σήμερα Σάββατο 9 Ιανουαρίου, στις 6.00μμ στο σχολικό συγκρότημα Τεμπονέρα, φορείς της πόλης, στα πλαίσια εκδηλώσεων τιμής και μνήμης με αφορμή τα 25 χρόνια από τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα.



Η Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της: «Στους αγώνες αυτούς μαζί μας θα είναι όλοι οι αγωνιστές που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για το δίκιο. Μαζί μας θα είναι ο Γρηγόρης ο Λαμπράκης, ο Σωτήρης ο Πέτρουλας, ο συνάδελφος μας, από την Α ΕΛΜΕ Αχαΐας, ο Νίκος ο Τεμπονέρας.. Ζουν στους αγώνες μας. Μας δείχνουν το δρόμο».
To πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ .

«Ο δάσκαλος αυτός πλήρωσε με την ζωή του για την στάση του και τις αρχές του. Για αυτό έγινε σύμβολο της νεολαίας και των αγώνων της. Έγινε σύμβολο της αγωνιστικής ιστορίας του λαού μας, έγινε σύνθημα των διαδηλωτών σε όλες τις πορείες, τοποθετήθηκε μαζί με άλλους πρωτοπόρους των λαϊκών αγώνων. Τον Πέτρουλα και τον Λαμπράκη, τον Μπελογιάννη και τον Αντύπα», αναφέρει μεταξύ άλλων σε γραπτή δήλωσή του ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Πατούχας.

temp16Στην κινητοποίηση καλούν με κεντρικό σύνθημα «9 Ιανουαρίου – Ημέρα μνήμης και αγώνα», η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τη δολοφονία του καθηγητή και μέλους του ΕΑΜ, Νίκου Τεμπονέρα. Το χρονικό των γεγονότων υπενθυμίζει η δημοτική σύμβουλος του Δήμου Πατρέων Ουρανία Μπίρμπα, το οποίο μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.

Στην κοινή τους ανακοίνωση οι δύο ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών αναφέρουν: «Για ένα δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά
Χωρίς ταξικούς διαχωρισμούς και διακρίσεις
Για αξιοπρέπεια, δημοκρατία, ελευθερία, λαϊκή κυριαρχία
Για την ανατροπή των πολιτικών Κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ
Συγκέντρωση – Διαδήλωση:
Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016, ώρα 6 μ.μ.
Στο Σχολικό Συγκρότημα “ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ” (Βουδ – Ψηλά Αλώνια, Πάτρα)».

Επίσης η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με ανακοίνωσή της: «καλεί όλους τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση – διαδήλωση που διοργανώνουν οι Ομοσπονδίες ΔΟΕ – ΟΛΜΕ το Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2016, στις 6:00 μ.μ., στο Σχολικό Συγκρότημα «Νίκου Τεμπονέρα» στην Πάτρα (Ψηλά Αλώνια).
Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει στους αγώνες του σήμερα:
Δημόσια δωρεάν Παιδεία
Κανένα παιδί έξω από το σχολείο
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
Όχι στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος
Ανατροπή της πολιτικής Κυβέρνησης – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ.».

H ανακοίνωση του Ε.Κ.Π.

«Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας συμμετέχει στις εκδηλώσεις για το Νίκο Τεμπονέρα το Σάββατο 09/01/2016 και ώρα 18:00 μ.μ. στο σχολικό συγκρότημα «Τεμπονέρα» και καλεί όλους τους εργαζόμενους να αποδώσουν φόρο τιμής με τη συμμετοχή τους στη μνήμη του Αγωνιστή Καθηγητή.
25 χρόνια έχουν περάσει από το βράδυ που ο Αγωνιστής Δάσκαλος Νίκος Τεμπονέρας έπεσε νεκρός πληρώνοντας με την ίδια του τη ζωή υπερασπιζόμενος το Δίκαιο, το καλύτερο για την Παιδεία, την Ελευθερία, τη Συλλογικότητα και την Αλληλεγγύη.
Ο «ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΖΕΙ» είναι ένα σύνθημα παρακαταθήκη, διαχρονικό ενάντια στη βία και τη βαρβαρότητα, ένα σύνθημα συνέχισης του Αγώνα που χάραξε ο Αγωνιστής Καθηγητής.
Σήμερα που έχουν ισοπεδωθεί τα πάντα στο βωμό των Μνημονίων, όπου δεν υφίσταται Κοινωνικό Κράτος και οδηγούμαστε στην εξαφάνιση της Δημόσιας Παιδείας-Υγείας-Κοινωνικής Ασφάλισης είναι απαραίτητο όσο ποτέ να παραδειγματιστούμε από το σθένος του Νίκου Τεμπονέρα για τη διατήρηση των Αξιών και την επαναφορά όλων των κεκτημένων της εργατικής τάξης. «ΖΕΙ-ΖΕΙ Ο ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΖΕΙ, ΜΕ ΠΕΤΡΟΥΛΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ».

H νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ Πάτρας επισημαίνει πως: «Σήμερα, ανήμερα της δολοφονίας του Νίκου Τεμπονέρα, τιμούμε τη μνήμη του και γυρνάμε την πλάτη στην ιστορική λήθη. Ο Νίκος Τεμπονέρας είναι ζωντανός, στην καρδιά και το νου, στις αξίες και τους αγώνες μας .Είναι ζωντανός όσο αγωνιζόμαστε για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση απέναντι σε σημερινούς πολιτικούς απόγονους Κενταύρων.
Είναι ζωντανός όσο διεκδικούμε δημοκρατία ,ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα απέναντι στους παντοδύναμους μηχανισμούς τους . Είναι ζωντανός όσο πολεμάμε με το φως της ελπίδας το σκοτάδι του φασισμού. Είναι ζωντανός και μας διδάσκει ακόμα, ότι δεν μας αξίζει τίποτα λιγότερο από όσα ονειρευτήκαμε ,τίποτα λιγότερο από όσα υπερασπίστηκε με τίμημα τη ζωή του.
Ο Νίκος Τεμπονέρας μας έμαθε πως να ζούμε και πως να πεθαίνουμε. Μας θύμισε για ακόμα μια φορά ποιοι κλέβουν από τα μάτια μας το φως».

Τέλος, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί στην κινητοποίηση και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:  «Η ηθική και πολιτική ευθύνη της δολοφονίας θα βαραίνει πάντα τη ΝΔ και τη Δεξιά ,το σύστημα που υπηρετούσαν τότε και οργάνωσε με τον κρατικό και κομματικό μηχανισμό του την εκστρατεία βίαιης ανακατάληψης των σχολείων. Η οργάνωση της δολοφονίας ήταν έργο των στελεχών της ΟΝΝΕΔ και της ΝΔ, με άμεσο αυτουργό τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Πάτρας Γιάννη Καλαμπόκα. Ο τότε υπουργός Παιδείας Κοντογιαννόπουλος, από τους επιτελείς του Μητσοτάκη και τους υπεύθυνους για το όργιο βίας ενάντια στην ξεσηκωμένη νεολαία, έγινε βουλευτής και υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ.
Ο ακροδεξιός δικηγόρος υπεράσπισης του δολοφόνου Καλαμπόκα, Αρβανίτης, ήταν βουλευτής της φασιστικής «Χρυσής Αυγής». Σήμερα, 25 χρόνια μετά, ο Νίκος Τεμπονέρας ζει και μας οδηγεί στους αγώνες ενάντια σε παλιά και νέα μνημόνια, ενάντια στο σύγχρονο κοινοβουλευτικό ολοκληκρωτισμό κυβέρνησης-Ε.Ε, μπροστά στους αγώνες ενάντια στο νέο ασφαλιστικό-έκτρωμα με το οποίο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – ΕΕ – ΔΝΤ βάζουν ταφόπλακα στα εργατικά δικαιώματα».