Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

14α «Γενέθλια» για το Γκουαντανάμο – Το κλείσιμό του ζητά η Διεθνής Αμνηστία


...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...

«To κέντρο κράτησης στο Γκουαντάναμο κλείνει σήμερα 14 χρόνια ντροπιαστικής λειτουργίας αλλά δυστυχώς ακόμη δεν ΚΛΕΙΝΕΙ. Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει ακόμα ένα χρόνο θητείας για να τηρήσει τη δέσμευσή του να κλείσει το Γκουαντάναμο. Δεν θα είναι εύκολο, μπορεί όμως και πρέπει να προχωρήσει», σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία.


Η παρεμπόδιση από την πλευρά του Κογκρέσου των ΗΠΑ του κλεισίματος του κέντρου κράτησης στο Γκουαντάναμο κινδυνεύει να φέρει τις ΗΠΑ στην ίδια πλευρά με χώρες που αγνοούν συνεχώς τα διεθνώς συμφωνημένα πρότυπα δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία πριν από την 14η επέτειο των πρώτων μεταφορών στο κέντρο κράτησης.


Διαδήλωση στις ΗΠΑ - πηγή φωτο: Διεθνής Αμνηστία
Διαδήλωση στις ΗΠΑ – πηγή φωτο: Διεθνής Αμνηστία

«Το Γκουαντάναμο παραμένει ανοιχτό επειδή οι πολιτικοί εκμεταλλεύονται το φόβο των πολιτών για τρομοκρατικές επιθέσεις. Αντί να βρουν αποτελεσματικά και νόμιμα μέτρα για να αποτρέψουν τις επιθέσεις, τα μέλη του Κογκρέσου είναι απασχολημένα παίζοντας πολιτικά παιχνίδια με τις ζωές δεκάδων ανθρώπων που μπορεί να πεθάνουν στην φυλακή χωρίς ποτέ να δικαστούν» δήλωσε η Naureen Shah, Διευθύντρια του Προγράμματος Ασφάλειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας των ΗΠΑ.

«Το Γκουαντάναμο έχει καθιερωθεί ως διεθνές σύμβολο βασανιστηρίων, κακομεταχείρισης και αορίστου κράτησης χωρίς απαγγελία ποινής ή διεξαγωγή δίκης. Το κλείσιμο του Γκουαντάναμo δεν σημαίνει απλώς την μεταφορά των κρατουμένων σε άλλο κέντρο κράτησης και το κλείσιμο της φυλακής – σημαίνει το τέλος αυτών των πρακτικών και την απόδοση ευθύνης σε παραβιάσεις του παρελθόντος».

12549135_10153748426402209_8335504387651084414_nΌπως σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία: «Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 105 κρατούμενοι στο κέντρο κράτησης Γκουαντάναμο των ΗΠΑ, που βρίσκεται στην Κούβα, και για 47 από αυτούς έχει εγκριθεί η μεταφορά τους αλλά παραμένουν ακόμα στην φυλακή.

Όταν ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα εκλέχθηκε τον Ιανουάριο του 2009, υπέγραψε μια εκτελεστική εντολή για το κλείσιμο του γνωστού κέντρου κράτησης σε διάστημα ενός έτους. Εφτά χρόνια μετά, το Γκουαντάναμο είναι ακόμη ανοιχτό. Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει υπαινιχθεί ότι υπάρχει σχέδιο για το κλείσιμο του στρατοπέδου κράτησης, μεταφέροντας κάποιους κρατούμενους στις ΗΠΑ για την συνέχιση της αορίστου κράτησής τους».

«Η πρόταση του προέδρου Ομπάμα να μεταφέρει μερικούς κρατούμενους για αόριστη κράτηση στις ΗΠΑ θα άλλαζε απλά τον ταχυδρομικό κώδικα του Γκουαντάναμο. Θα έθετε επίσης ένα επικίνδυνο προηγούμενο το οποίο θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν μελλοντικές κυβερνήσεις. Ο πρόεδρος Ομπάμα πρέπει να τελειώσει, και όχι να μετακινήσει, την αόριστη κράτηση χωρίς απαγγελία κατηγοριών», δήλωσε η Naureen Shah.

«Ο αριθμός των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο μπορεί να μειωθεί σημαντικά με τη μετακίνηση δεκάδων κρατουμένων που έχουν ήδη πάρει έγκριση για μεταφορά. Το Πεντάγωνο θα πρέπει να πάρει ξεκάθαρες εντολές από τον πρόεδρο για να επισπεύσει την μεταφορά σε άλλες χώρες που έχουν καταχωρηθεί ως ασφαλείς.

Για τους κρατούμενους που δεν μπορούν να μεταφερθούν θα πρέπει να τους απαγγελθούν κατηγορίες στο ομοσπονδιακό δικαστήριο ή να αφεθούν ελεύθεροι. Επιπλέον, θα πρέπει να διεξαχθούν έρευνες σχετικά με αναφορές για βασανιστήρια και άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν υποστεί οι κρατούμενοι».