Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Η “Κανέλα από τη Σμύρνη”: Βιβλιοπαρουσίαση στο Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας στις 14 Δεκεμβρίου

Η “Κανέλα από τη Σμύρνη”, η Λέλα των Βούρλων, επιστρέφει στον τόπο όπου έζησε στις αρχές της δεκαετίας του '30, αναπνέοντας τη μυρωδιά του προσφυγικού συνοικισμού και τα τσακισμένα όνειρα των ανθρώπων του.

Ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας παρουσιάζει το μυθιστόρημα “Κανέλα από τη Σμύρνη” του Θωμά Σίδερη τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015 στις 7.30 το βράδυ στο media lab της κεντρικής βιβλιοθήκης (πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα Μερκούρη”, Εμμ. Μπενάκη, 2ος όροφος).

Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι εξής ομιλητές που θα αναπτύξουν τα ακόλουθα θέματα:

Νίκος Αγγελίδης, δημοσιογράφος της ΕΡΤ – Πρόσφυγες και αθλητισμός: Ίδρυση προσφυγικών αθλητικών σωματείων και συγκρότηση συλλογικής προσφυγικής μνήμης.

Σίσσυ Αρβανιτίδου, δημοσιογράφος της ΕΡΤ – Πρόσφυγες και ρατσισμός: Η εχθρότητα που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες από τον γηγενή πληθυσμό και στα φαινόμενα ρατσισμού που παρατηρήθηκαν.

Έρση Βατού, δημοσιογράφος - Προσφυγική μνήμη και βιώματα προσφύγων στις γειτονιές του Πειραιά. 

Συμμετέχουν ακόμα οι Κώστας Πολυχρονόπουλος και Έλενα Αγγελοπούλου από την κοινωνική κουζίνα “Άλλος Άνθρωπος”, οι οποίοιμεταφέρουν την εμπειρία τους από την καθημερινή επαφή τους με τους χιλιάδες πρόσφυγες που διασχίζουν το Αιγαίο 93 χρόνια μετά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η “Κανέλα από τη Σμύρνη” κουβαλούσε σε όλη τη ζωή της τον πρόσφυγα μέσα της, από την κάμαρη της Σμύρνης στο Χαλκά Μπουνάρ μέχρι το θάλαμο του Δρομοκαΐτειου φρενοκομείου.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διαβάζουν οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Μιχάλης Μεσσήνης και Φεβρωνία Ρεβύνθη. Στα μουσικά μέρη συμμετέχει η βιολονίστρια Μαρία Ρεμπούτσικα.

Προλογίζει η Ελένη Κυραμαργιού, ιστορικός.

Συντονίζει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νάσος Μπράτσος.