Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Aνακοίνωση Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Γαλατσίου - Όχι στο κλείσιμο του Κέντρου Φιλοξενίας προσφύγων στο Παλαί

Όχι στο κλείσιμο του Κέντρου Φιλοξενίας προσφύγων στο Παλαί

Θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση για κλείσιμο του Κέντρου Φιλοξενίας για τους πρόσφυγες στο ΠΑΛΑΙ Γαλατσίου, ύστερα από συμφωνία του υπουργού Μετανάστευσης Μουζάλα και του δημάρχου Γαλατσίου Μαρκόπουλου.

 Οι πρόσφυγες αποφασίστηκε να μεταφέρονται στο γήπεδο του Τάεκ Βον Ντο στο Παλαιό Φάληρο που είναι ένας αδιαμόρφωτος χώρος. Ο δήμαρχος Π. Φαλήρου Χατζηδάκης δήλωσε μάλιστα (στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δευτέρα 23 Νοεμβρίου) ότι «ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τον ενημέρωσε ότι το γήπεδο θα αξιοποιηθεί ως προσωρινό κέντρο φιλοξενίας για 7-10 ημέρες, με σκοπό να στεγάσει περίπου 300 άτομα…» Δεν θα είχε κανείς αντίρρηση να υπάρξουν χώροι φιλοξενίας στο Π. Φάληρο και σε άλλες γειτονιές - αλλά είναι απαράδεκτο να μεταφέρονται οι πρόσφυγες από γήπεδο σε γήπεδο,  με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της φιλοξενίας που θα τους παρέχεται αλλά και για το απαράδεκτο πολιτικό μήνυμα που εμπεριέχει.


Το κλείσιμο του Παλαί είναι απολύτως αδικαιολόγητο. Περίπου 20.000 πρόσφυγες έχουν περάσει από αυτό τους δύο τελευταίους μήνες χωρίς να έχει δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα. Το Κέντρο Φιλοξενίας Γαλατσίου διαμορφώθηκε χάρη στους κόπους και την εργασία εκατοντάδων αλληλέγγυων και εθελοντών για ολόκληρες βδομάδες, προκειμένου να υπάρξει ένας αξιοπρεπής χώρος προσωρινής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες που συνεχίζουν το ταξίδι για τις χώρες προορισμού τους.

Δυστυχώς Υπουργείο, Περιφέρεια και Δήμος Γαλατσίου δεν έχουν διαθέσει όλο αυτό το διάστημα  παρά ελάχιστους εργαζόμενους. Έτσι δημιουργήθηκαν και αξιοποιήθηκαν στο Παλαί χώροι για διαμονή, ιατρείο, σίτιση, αποθήκευση, και έγινε δυνατή η διαχείριση της τεράστιας βοήθειας που κατέφθανε από χιλιάδες συμπολίτες μας σε τρόφιμα, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης.

Να θυμίσουμε ότι υπουργός και δήμαρχος έστησαν φιέστα στο Παλαί με προσκεκλημένο τον ίδιο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και σήμερα δεκαπέντε μέρες μετά,  αποφασίζουν από κοινού να το κλείσουν!

Είναι επίσης απαράδεκτο ο Σουλτς να είναι καλοδεχούμενος από τη «δημοτική αρχή», αλλά η αντιπροσωπεία του Συντονισμού Σωματείων για το Προσφυγικό που επισκέφτηκε το Παλαί  στις 21/11 για να μεταφέρει είδη πρώτης ανάγκης με πέντε αυτοκίνητα, ένα μικρό κι ένα μεγάλο φορτηγό, να κρίνεται ανεπιθύμητη. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και κάποιοι συνεργάτες του, μετά από εντολή Μουζάλα απαγόρευσαν το μοίρασμα της ανακοίνωσης των σωματείων που καλωσόριζε τους πρόσφυγες στη γλώσσα τους, παίρνοντας τις ανακοινώσεις από τα χέρια των προσφύγων. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να καλέσουν ακόμα και την αστυνομία. 

Ως Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες είχαμε δηλώσει εγκαίρως με ανοιχτή επιστολή μας προς το δήμαρχο Γαλατσίου την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015, ότι:
«Δεν αποδεχόμαστε οι πρόσφυγες να βρεθούν στο δρόμο ή να μεταφερθούν σε χειρότερους από άποψη διαβίωσης χώρους. Δεν θέλουμε οι ταλαιπωρημένοι αυτοί άνθρωποι να γίνουν το νέο μπαλάκι ανάμεσα σε δήμους, περιφέρειες και κυβέρνηση. Αντίθετα διεκδικούμε όλες αυτές οι αρχές να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους».

Εμμένουμε σε αυτή μας την στάση και καλούμε όλους τους πολίτες να δηλώσουν την αντίθεσή τους στο κλείσιμο του χώρου φιλοξενίας στο ΠΑΛΑΙ Γαλατσίου και ταυτόχρονα, να αντιταχτούν μαζί μας στην κλιμάκωση των πολέμων  που οργανώνουν με το πρόσχημα της τρομοκρατίας ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία για να εξυπηρετήσουν τα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα, αιματοκυλώντας τους λαούς και αναγκάζοντάς τους να φεύγουν από τις εστίες τους και να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς και του θανάτου στη Μεσόγειο.

Αγωνιζόμαστε για να σταματήσουν τώρα όλοι οι πόλεμοι. Για να μην έχει καμιά συμμετοχή η Ελλάδα στα πολεμικά σχέδια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Για να καταργηθούν οι φράχτες που έχουν  σαν συνέπεια χιλιάδες πνιγμένους στο Αιγαίο. Για  να μπορούν οι πρόσφυγες να εισέρχονται  με ασφάλεια από τα σύνορα και να κατευθύνονται στις χώρες προορισμού τους. Για να γίνουν επιτέλους σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα που δε συνάδουν με τη Φρόντεξ, τα hotspots, και την υποβόσκουσα  καλλιέργεια της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

* Όλοι στη συγκέντρωση Σάββατο 28/11, 11πμ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά που καλεί ο Συντονισμός Σωματείων για το Προσφυγικό. Θα ακολουθήσει πορεία στα γραφεία της Frontex

Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Γαλατσίου