Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Αλληλεγγύη διαρκείας για τους πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου


...αναδημοσίευση από ert.gr...

Πολλές και "μικρές" καθημερινές ιστορίες συνθέτουν το τοπίο της αλληλεγγύης στις νησιωτικές κοινωνίες του Αιγαίου, καθώς συνεχείς είναι οι αντίστοιχες δράσεις.

Σάμος: "Φαγητό από καρδιάς" για τους πρόσφυγες


Όπως αναφέρει η ΕΡΤ Αιγαίου: Προϊόντα ελαφριάς διατροφής θα προσφέρονται επί έξι μήνες στους πρόσφυγες και ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά. Χορηγός του κοινωνικού προγράμματος "Φαγητό από καρδιάς", είναι ο επιχειρηματίας Στέλιος Χατζηιωάννου, ο οποίος οργάνωσε την αποστολή στο νησί, μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο Σάμου. Ο Δήμος ανέλαβε τη διανομή της ευγενούς προσφοράς και στο πλαίσιο αυτό θα ενημερώσει το Λιμενικό, την Αστυνομία και το Νοσοκομείο της Σάμου. Τέλος, ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον δημιουργό του κοινωνικό προγράμματος "Φαγητό από καρδιάς", πρόεδρο του easyGroup Στέλιο Χατζηιωάννου.

Ικαρία: Κάλεσμα για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στη Σάμο
Αν την προηγούμενη εβδομάδα οι πρόσφυγες που βγήκαν στην περιοχή του Μαγγανίτη, στηρίχτηκαν από υλικά που είχε μαζέψει η δημοτική κίνηση ΑΣΠΙ, τώρα τη σκυτάλη παίρνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κάμπου Ικαρίας, που μέλη του θα ταξιδέψουν στη Σάμο για να μεταφέρουν τη βοήθεια που συγκεντρώνουν.
Όπως αναφέρουν στο κάλεσμά τους: "Αγαπητοί φίλοι, λίγα μίλια μακριά από μας, στη γειτονική Σάμο καθημερινά συρρέουν εκατοντάδες πρόσφυγες σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Ζούνε κάτω από άθλιες συνθήκες και δεν έχουν βασικά υλικά αγαθά που είναι σημαντικά για την επιβίωσή τους. Μετά από επικοινωνία που είχαμε με φίλους που ζούνε στη Σάμο και βιώνουν απο πρώτο χέρι την κατάσταση, μας δόθηκε μια λίστα με τα είδη που χρειάζονται και τους διανέμουν σε καθημερινή βάση για να μπορέσουν να επιβιώσουν μέχρι τουλάχιστον να επιβιβαστούν στο πλοίο 'Βενιζέλος' με άγνωστο μέλλον. Όποιος θέλει να προσφέρει κάτι τα πράγματα θα συλλέγονται στο καφενείο του Πασχαλιά, στο Φαρμακείο του Κάμπου και έξω από τον Μαρινόπουλο στην κούτα που θα υπάρχει".
-ΓΑΛΑ (ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΨΥΓΕΙΟ ΟΧΙ ΕΒΑΠΟΡΕ )
-ΨΩΜΙ ΤΟΣΤ
-ΜΠΑΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ
-ΜΠΙΣΚΟΤΑ (ΤΥΠΟΥ ΠΤΙ-ΜΠΕΡ,ΜΙΡΑΝΤΑ ΚΤΛ ΧΩΡΙΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑ)
-ΠΑΝΕΣ ΒΡΕΦΙΚΕΣ
-ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ ΜΑΝΤΗΛΑΚΙΑ (ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ)
-ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ (ΜΙΚΡΑ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ)
-ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ (ΠΑΙΔΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ)
Δε λείπουν και οι συγκινητικές περιγραφές σε τοπικά ΜΜΕ, των στιγμών που ένοιωσαν οι αλληλέγγυοι/ες όταν βοηθούσαν τους πρόσφυγες.

Στη Λέρο
Συνεχίζοντας τη συστηματική του δουλειά το Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου, σχολιάζει: "Η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Και εδώ στη μικρή Λέρο, όπως και σε όλη την Ελλάδα, όπως και σε όλο τον κόσμο να παλεύουν δυο κόσμοι.
Ο κόσμος του μίσους ,του ρατσισμού και της εκμετάλλευσης της δυστυχίας και ο κόσμος της αλληλεγγύης.
Οι νίκες μας, οι αγκαλιές και τα φιλιά και τα χαμόγελα των μικρών παιδιών.Γι αυτά αξίζει να συνεχίσουμε .....".

11350868_903787519676575_6770723095472671638_nΣτη Σύμη
Η Αλληλεγγύη Σύμης, στο λογαριασμό που διατηρεί στο facebook, αναφέρει: "Έχουμε τώρα λειτουργικές ντουσιέρες και τουαλέτες. Ζήταμε απ'τα ξενοδοχεία, τις βίλες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια αν έχουν περισσευόμενες πετσέτες. Ζητάμε το ίδιο και από τους επισκέπτες του νησιού, και είδη προσωπικής υγιεινής (σαμπουάν, αφρόλουτρα, καλύτερα όχι σαπούνια). Δωρεές δεκτές στο παλιό ταχυδρομείο, στο ξενοδοχείο The Old Markets και στο γραφείο του Symi Visitor".
Kάλεσμα με αφορμή τη 12 Σεπτέμβρη που έχει κηρυχτεί διεθνής μέρα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες απευθύνει η Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους Σύριους πρόσφυγες, για σιωπηρή διαμαρτυρία το Σάββατο στις 7μμ στο Σύνταγμα. Την ίδια ημέρα οργανώνονται συλλαλητήρια σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Φωτο: αρχείο ΑΠΕ/ΜΠΕ

Πηγές: ΕΡΤ Αιγαίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Κάμπου Ικαρίας, Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου, Αλληλεγγύη Σύμης

Σχετικές ειδήσεις: