Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

16 Μαρτίου 1944 – 16 Μαρτίου 2015: 71 Χρόνια Μνήμης από την εκτέλεση των αγωνιστών της αντίστασης στο Μπλόκο της Καλογρέζας


 ...αναδημοσίευση από ertopen...


«Στην Καλογρέζα σαν περνάς
Ξέγνοιαστε εσύ διαβάτη,
Με ευλάβεια πρέπει να πατάς,
Γιατί σε τούτα τα ληθάρια
Έπεσαν για τη λευτεριά
22 παλικάρια».


   Γιάννης Ρίτσος

Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος οι εργαζόμενοι της ελεύθερης ΕΡΤ - ertopen θα πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις και συγκεκριμένα στις καταθέσεις στεφανιών την Κυριακή 15 Μαρτίου στις 10πμ μπροστά στο Ηρώο των πεσόντων.

Δήλωση του Δημάρχου Νέας Ιωνίας, Ηρακλή Γκότση: "Η θυσία των 22 παλικαριών τα οποία εκτελέστηκαν στην Καλογρέζα στις 16 Μαρτίου 1944 από τις δυνάμεις κατοχής με στόχο να πληγεί η λαϊκή αντίσταση της εργατικής τάξης, αποτελεί γεγονός με ιστορική και πολιτική διάσταση.
Το 1983 το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ιωνίας θέλοντας να προσδώσει στη γενναία αυτή αντιστασιακή πράξη ξεχωριστή σημασία, καθιέρωσε ομόφωνα τη συγκεκριμένη ημέρα 16 του Μάρτη ως Εθνική Τοπική Εορτή.

Η μέρα αυτή που αποτελεί το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός της πόλης μας, που σηματοδοτήθηκε από τους αγώνες της εργατικής τάξης, αλλά και όλων των αγωνιστών πατριωτών κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής είναι μια μέρα σύμβολο αγώνα για την ελευθερία, μέρα μνήμης και τιμής στο Θυσιαστήριο της Λευτεριάς.

Ο Δήμος Νέας Ιωνίας και οι συγγενείς των εκτελεσθέντων για την φετινή επέτειο της συμπλήρωσης των 71 χρόνων από την εκτέλεση οργανώνει σειρά εκδηλώσεων, όπως αυτές αναφέρονται στο επισυναπτόμενο πρόγραμμα εορτασμού.
Έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε στη μνήμη και στις ψυχές μας το μέγεθος της θυσίας των αγωνιστών της Λευτεριάς".


Η ιστορία του Μπλόκου

Στις 15 Μαρτίου 1944 πραγματοποιήθηκε στην Καλογρέζα ενα μεγάλο μπλόκο, με τη συμμετοχή δυνάμεων της Χωροφυλακής, της Ειδικής Ασφάλειας και των Ταγμάτων Ασφαλείας . Πριν ακόμη ξημερώσει, άνδρες των Ταγμάτων Ασφαλείας περικύκλωσαν την περιοχή. Στη συνέχεια συγκέντρωσαν τους άρρενες κάτοικους άνω των 16 ετών σε ένα οικόπεδο. Άνδρες της Ειδικής Ασφάλειας και των Ταγμάτων Ασφαλείας επέλεξαν και στη συνέχεια εκτέλεσαν 22 ατόμα(στην πλειονότητα τους, εργάτες), μεταξύ αυτών και ένα Ιταλό αντιφασίστα.

Φέτος συμπληρώνονται 71 χρόνια από την κορυφαία αντιστασιακή δράση στην περιφέρεια του Δήμου Ν. Ιωνίας, ενάντια στον κατακτητή, που κατέληξε στη θυσία 22 παλικαριών, τα οποία εκτελέστηκαν από τις δυνάμεις κατοχής, στην Καλογρέζα, στις 16 Μάρτη 1944.

Το 1982 με προσπάθειες των οικογενειών των νεκρών και της τότε δημοτικής αρχής στο σημείο της εκτέλεσης στήθηκε αναθηματική πλάκα της γλύπτριας Αφροδίτης Λιτή στην οποία είναι γραμμένα τα ονόματα των νεκρών και το επίγραμμα του Γιάννη Ρίτσου:

Στην Καλογρέζα σαν περνάς
Ξέγνοιαστε εσύ διαβάτη,
Με ευλάβεια πρέπει να πατάς,
Γιατί σε τούτα τα ληθάρια
Έπεσαν για τη λευτεριά
22 παλικάρια.