Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Τα τσιγγανόπουλα στο Ρηγανόκαμπο

...αναδημοσίευση από την Ικαριακή Ραδιοφωνία...



Είναι γνωστό σε όλους, ότι οι εορταστικές περίοδοι (Χριστούγεννα, Πάσχα) προσφέρονται για σειρά κοινωνικών δραστηριοτήτων «φιλανθρωπικού» χαρακτήρα. Αθλητικοί σύλλογοι επισκέπτονται ιδρύματα, κοινωνικές οργανώσεις συνδράμουν ευπαθείς ομάδες και γενικά παρουσιάζεται μια αυξημένη δραστηριότητα στο συγκεκριμένο πεδίο.

Χωρίς να θέλουμε να μπούμε στην ουσία του θέματος, που ειδικά σε συνθήκες κρίσης, δημιουργεί την ανάγκη για σχολιασμό, επιλέξαμε να παρουσιάσουμε μια πρωτότυπη δράση που μετράει ήδη πολλά χρόνια ζωής (ήδη 14-15), αφού ξεκίνησε πολύ πριν μπει η χώρα σε μνημόνια και περιπέτειες.


Στην Πάτρα υπάρχει μια περιοχή που ονομάζεται Ρηγανόκαμπος και εκεί υπάρχει καταυλισμός τσιγγάνων (Ρομά για να το πούμε και αλλιώς).

Με πρωτοβουλία της ένωσης συντακτών ημερησίων εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), του Δήμου της Πάτρας και άλλων φορέων, εκπρόσωποι των φορέων αυτών, βάφτισαν τα τσιγγανόπουλα.

Έτσι οι νονοί κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, φορτωμένοι δώρα, επισκέπτονται τα βαφτιστήρια τους.

Συμβολικό και λίγο θα πει κάποιος και γιατί τόσα χρόνια παραμένει ο καταυλισμός και δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση και θα έχει δίκιο, αλλά ας το σκεφτούμε και αλλιώς: φανταστείτε στην Αθήνα, μέλη της αντίστοιχης δημοσιογραφικής ένωσης της ΕΣΗΕΑ να έκαναν επισκέψεις σε περιοχές που ζουν Ρομά,  φορτωμένοι δώρα και να αγκαλιάζονταν και να φωτογραφίζονταν με τα τσιγγανόπουλα.

Φανταστείτε την προσκολλημένη στους μνημονιακούς τρελοπαρέα, που από τα βραδυνά δελτία επιτίθεται από το γυαλί σε όποιον κλάδο διεκδικεί να μην πεθάνει από την πείνα, την ανεργία και τη διάλυση των δημοσίων νοσοκομείων, ή να μην πνιγεί με νέα Σαμίνα, να παίρνει αγκαλιά τους «γύφτους» σε περιοχές που η παραβατική συμπεριφορά χτυπάει κόκκινο και οι κοινωνικές δομές είναι άγνωστη λέξη.

Θα γκρεμίζονταν πολλοί φούρνοι!! Άλλο πράγμα ο αντιρατσισμός στα λόγια και άλλο στην πράξη. Επιπλέον η «αρεία φυλή» της «έγκριτης δημοσιογραφίας» με ενδυματολογία εγκεκριμένη από στυλίστες, δύσκολα θα αγκάλιαζε ενδεδυμένους με προϊόντα «μαϊμού» και ενδεχομένως και κλεψιμέικα.

Γι αυτό και πολλές φορές έχω εκφράσει δημόσια σε συναδέλφους της ΕΣΗΕΠΗΝ, πέρα από τις ενδεχόμενες διαφορετικές συνδικαλιστικές θεωρήσεις και επιλογές του καθένα μας, τις ευχαριστίες μου γιατί ανέβασαν τον πήχη με τις κουμπαριές τους.

Νάσος Μπράτσος