Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Η θέση της ΑΣΠΙ για τις συνεργασίες



Το Νοέμβριο του 2010, στις δημοτικές εκλογές, η ΑΣΠΙ κατέγραψε το ελπιδοφόρο ποσοστό του 11%. Ελπίδα και αισιοδοξία ότι ένα κομμάτι της καριώτικης κοινωνίας, κουρασμένο και αγανακτισμένο από τις κατευθυντήριες κομματικές γραμμές, επιθυμεί μια διαφορετική προσέγγιση αλλά και δράση στα κοινά, όπως αυτό έχει διατυπωθεί άλλωστε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στην ιδρυτική διακήρυξη της ΑΣΠΙ από το Μάιο του 2010.

Το κάλεσμα, διαρκές και ανοιχτό, συνεχίζει να φέρνει κοντά ανθρώπους που βλέπουν την τοπική αυτοδιοίκηση ως ένα κύτταρο άμεσης δημοκρατίας και αυτοοργάνωσης. Πολίτες που θέλουν να συμβάλλουν ουσιαστικά, χωρίς διάθεση αυτοπροβολής και εγωισμού, με τόλμη και αποφασιστικότητα, ενάντια σε κάθε κατεστημένο. Στις τελευταίες γενικές συνελεύσεις επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε την πορεία μας στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην κατεύθυνση μιας διαφορετικής αντίληψης γι’  αυτήν.

Η πρόσφατη πρόσκληση της νεοσυσταθείσας δημοτικής παράταξης ΙΚΑ.ΡΙ.Α., μας καλεί σε συνεργασία εκτιμώντας « τη συνεχή και συνεπή παρουσία μας στο χώρο της Αυτοδιοίκησης». Μία συνέχεια και μία συνέπεια όμως που η πλειοψηφία των δικών της μελών δεν έχει επιδείξει το προηγούμενο διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, υποστηρικτές, μέχρι πρόσφατα, της νυν δημοτικής αρχής, δε φρόντισαν εγκαίρως και με παρρησία να διαχωρίσουν τη θέση τους, από τη στιγμή που οι πολιτικές επιλογές του δημάρχου δεν τους κάλυπταν, όπως ισχυρίζονται.

Από την άλλη, στις εκλογές του 2010 συνέπραξαν με πάθος στο λεγόμενο αντι-ΚΚΕ μέτωπο, ενώ τώρα έχει προαναγγελθεί, ως κομματική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχόμενη στήριξη της ΛΑΣ, δημοτικής παράταξης του ΚΚΕ, στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Ακόμη ο υποψήφιος βουλευτής , εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ το 2010, εξακολουθεί να δηλώνει υποστηρικτής και μέλος του, αλλά είναι αντίθετος στην τωρινή κομματική δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την ΙΚΑ.ΡΙ.Α. Τέλος τα περισσότερα από τα σημερινά μέλη της, που στήριξαν επί τέσσερα χρόνια τον κ. Σταυρινάδη, σήμερα διαφοροποιούνται έχοντας την επίσημη κομματική στήριξη.

Οι παλινωδίες και οι καιροσκοπισμοί που περιγράφουμε παραπάνω είναι πάγιο μέρος της «στρατηγικής» στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Είναι όμως πολύ μακριά από τη δική μας λογική. Θλιβερή μας διαπίστωση, αλλά και θέση μας, είναι ότι η συγκρότηση δημοτικών παρατάξεων μέσα από κομματικές διαδικασίες οδηγεί νομοτελειακά στη χειραγώγηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και στραγγαλίζει την  ελευθερία, την ανεξαρτησία και τη δημιουργικότητα. Μας κάνουν εντύπωση οι ισχυρισμοί ότι η ΙΚΑ.ΡΙ.Α είναι δημοτική κίνηση και όχι κομματική παράταξη. Είναι όμως γνωστό σε όλους ότι δημιουργήθηκε μέσα από κομματικές διαδικασίες, από μέλη του κόμματος, με τις υποδείξεις και την κάλυψη της κομματικής καθοδήγησης του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δικαίωμά τους.

Όμως εμείς αρνούμαστε να χρησιμοποιηθούμε από κομματικούς μηχανισμούς και στις εσωκομματικές τους έριδες με άγνωστες σκοπιμότητες και αμφίβολα αποτελέσματα.
Οι συμμαχίες και οι συνεργασίες χτίζονται με υπομονή και επιμονή, βασίζονται στη δράση και  στις πράξεις, και δεν μπορούν να στηριχτούν στα λόγια και στις υποσχέσεις. Το μέλλον και τα προβλήματα είναι μπροστά μας, και αυτά θα δείξουν αν πραγματικά και σε ποια ζητήματα έχουμε την ίδια άποψη  με οποιοδήποτε σχήμα ή κίνηση , για να συντονίσουμε κοινές δράσεις και να πορευτούμε σε αυτά μαζί.

Συμπερασματικά
Η  Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας, συνεπής προς τις  ιδρυτικές αρχές και πιστή στο όραμά της για μια προοδευτική, ακηδεμόνευτη, μη κομματική Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάνει σαφές, ότι δε συνεργάζεται με καμία κομματική δημοτική παράταξη.
Το αντίθετο θα ήταν αυτοαναίρεση της ΑΣΠΙ.
Με αυτό το σκεπτικό οι γενικές συνελεύσεις μας πήραν  την απόφαση να συμμετάσχει η ΑΣΠΙ στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές πολιτικά αυτόνομη.

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ