Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

ANTAΡΣΥΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΝΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΤΗΣ COCA COLA



05/03/2014

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανατολικής υπαίθρου Θεσσαλονίκης εκφράζει την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στους απολυμένους και τους απεργούς της Coca Cola Θεσσαλονίκης, που για πάνω από πέντε μήνες αγωνίζονται με αίτημα την επαναλειτουργία του εργοστασίου στην Θέρμη και την ακύρωση των απολύσεων.

Ο μακροχρόνιος αγώνας των απεργών του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης αποσιωπάται συστηματικά από τα μεγάλα δημοσιογραφικά συγκροτήματα, τα μεγάλα κανάλια ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά και τους μεγαλοδημοσιογράφους για να μην πληροφορηθεί το καταναλωτικό κοινό για τις πρακτικές της πολυεθνικής. Τη θέση της πληροφόρησης την παίρνουν διαφημίσεις της Coca Cola σε όλα τα μέσα, με τις οποίες προβάλλεται η “ευαισθησία” της για τα “αδέσποτα ζωάκια”. Ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια της εταιρίας, με την οποία επιδιώκει να διεισδύσει στους μαθητές και τους γονείς κάνοντας χορηγίες σε σχολεία με απώτερο σκοπό να εξασφαλίσει πιστούς μελλοντικούς καταναλωτές.

Αλλά ο αγώνας των απεργών έχει αποτελέσματα. Το μποϊκοτάζ των προϊόντων που έχει κηρύξει το ΕΚΘ συνεχίζεται σε όλη την βόρεια Ελλάδα και σημειώνει μεγάλη επιτυχία. Οι τοπικές κοινωνίες με την αλληλεγγύη τους προς τους απεργούς συμβάλλουν σημαντικά στην επιτυχία του αγώνα.

Η Coca Cola βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή των δυνάμεων του κεφαλαίου στην προσπάθειά τους να επιβάλλουν έναν εργασιακό μεσαίωνα με απολύσεις, μειώσεις, διαθεσιμότητες, ελαστική εργασία, ατομικές συμβάσεις, τρομοκρατία στον χώρο δουλειάς. Μαζί με άλλα πολυεθνικά μονοπώλια (Βιοχάλκο, Χαλυβουργική, τσιμέντα, Φίλκεραμ κα) που κατέχουν ηγεμονική θέση στον ελληνικό καπιταλισμό έχουν κουρελιάσει το success story της άθλιας συγκυβέρνησης. Κλείνοντας εργοστάσια αναβάλλουν επ' αόριστον την έλευση της ανάπτυξης. Απολύοντας ξεφτιλίζουν τις διακηρύξεις για μείωση της ανεργίας. Μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό και μαζί με αυτήν κεφάλαια και φορολογικά έσοδα και έτσι βυθίζουν ακόμα πιο βαθιά στο κόκκινο τις ήδη φαλιριμένες τράπεζες και κυρίως αποδεικνύουν το πόσο εικονικό είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Πιστός τους σύμμαχος σε αυτήν την στρατηγική είναι η κυβέρνηση και οι συνθήκες της ΕΕ.

Απέναντι σε αυτήν την στρατηγικού χαρακτήρα επίθεση δεν χωράνε ημίμετρα. Απαιτείται αγώνας για εθνικοποίηση όλων των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών τους. Αγώνας για αποδέσμευση από ευρώ και ΕΕ που εξασφαλίζουν το θεσμικό πλαίσιο για όλες τις αντεργατικές πρακτικές. Απαιτείται η κοινή δράση σε ένα μέτωπο ρήξης και ανατροπής ενάντια σε κυβέρνηση ΕΕ ΔΝΤ και την συνδικαλιστική γραφειοκρατία.

ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕ ΓΥΡΝΑ

ΕΡΓΑΤΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ