Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Καθυστερήσεις στα καράβια - απολύσεις στα αεροπλάνα, ταλαιπωρία για εργαζόμενους και επιβάτες


ΕΡΓΑΤΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ  ΣΑΜΟΥ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ 254/1935 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ - ΜΕΛΟΣ ΓΣΕΕ & ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
ΣΜΥΡΝΗΣ 2 - 831ΟΟ - ΣΑΜΟΣ   #  ΤΗΛ: 2273027561 #  FAX: 2273028440 #  E-MAIL: eksamou@otenet.gr

Αρ. Πρωτ. 193                                                                                 Σάμος 3 Δεκέμβρη 2013
ΠΡΟΣ:   ΥΕΝ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1. Κ.Ο Κομμάτων
2. ΜΜΕ

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου καταγγέλλει την εταιρεία ΝΕΛ αλλά και το ΥΕΝ για την απαράδεκτη κατάσταση των συγκοινωνιών στον Νομό μας.
Εφοπλιστές και κυβέρνηση με βάση τον κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την πλήρη απελευθέρωση της δράσης του εφοπλιστικού κεφαλαίου και τους νόμους προσαρμογής σε αυτόν τον κανονισμό που ψήφισαν, έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε άσυλο της εφοπλιστικής ασυδοσίας.
Δρομολογούν πλοία, όποτε και όταν θέλουν. Την Παρασκευή 29 του Νοέμβρη δρομολόγησαν στην γραμμή το πλοίο "ΘΕΟΦΙΛΟΣ" που ήταν παροπλισμένο εδώ και ένα χρόνο. Το αποτέλεσμα ήταν να μην μπορέσει να κάνει ούτε ένα δρομολόγιο.
Τα προβλήματα που αντιμετώπισε ήταν πολλά. Ήταν όμως αναμενόμενο, γιατί η εταιρεία ΝΕΛ με την άδεια του ΥΕΝ, το επαναδρομολόγησε χωρίς εργασίες συντήρησης προκειμένου να αντικαταστήσει το πλοίο "ΜΥΤΙΛΗΝΗ". Το πλοίο ξεκίνησε με καθυστέρηση, η τροφοδοσία καυσίμων έγινε μετά την επιβίβαση, υπήρχαν καυσαέρια στο χώρο των επιβατών, οι τουαλέτες δεν λειτουργούσαν και η ταχύτητα του ήταν μικρή (βλάβη στη μηχανή;).
Το ΥΕΝ βέβαια δεν το ενδιαφέρει η ασφάλεια και η ταλαιπωρία των επιβατών. Το ενδιαφέρει το συμφέρον - κέρδη των εφοπλιστών και η ανταγωνιστικότητα πάνω απ όλα. Αυτή είναι μια κατάσταση που την βιώνουμε χειμώνα-καλοκαίρι. Την ίδια κατάσταση βιώνουν και οι ναυτεργάτες που είναι απλήρωτοι και άνεργοι.
Για όλη αυτή την ταλαιπωρία που μας προσφέρουν δεν τους έφταναν τα πανάκριβα εισιτήρια αλλά είχαμε και αύξηση σ’ αυτά.
Διεκδικούμε:
• Καθημερινά δρομολόγια από και προς Πειραιά, χειμώνα - καλοκαίρι.
• Σύνδεση των νησιών μας με την Βόρεια και ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους, με δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων.
• Μείωση 50% των εισιτηρίων.
• Να καταργηθεί ο κανονισμός 3577/92, ο νόμος Παπουτσή 2932/2001, καθώς και όλοι οι μετέπειτα νόμοι που απελευθερώνουν τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και καταργούν το καμποτάζ.
• Δημιουργία ενιαίου, αποκλειστικά Δημόσιου, φορέα συγκοινωνιών (αεροπορικών και ακτοπλοϊκών), που δεν θα υπηρετεί το εφοπλιστικό κέρδος, αλλά θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και οι θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές θα αποτελούν κοινωνικό αγαθό.
• Αποκλειστικά κρατικά λιμάνια, σύγχρονα και ασφαλή, με δημιουργία ή εκσυγχρονισμό των αναγκαίων υποδομών και των λιμενικών εγκαταστάσεων.
• Ουσιαστικοί έλεγχοι αξιοπλοΐας με την συμμετοχή εκπροσώπων του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και λήψη αυστηρών μέτρων για την ασφάλεια και προστασία της ζωής στη θάλασσα. Όχι άλλα ΣΑΜΑΙΝΑ.

Για την Διοίκηση
   Η Πρόεδρος                                          Ο Γ. Γραμματέας

  
    Βασιλική Βρυνιώτη                                   Μανώλης Νεοφώτιστος



2)Προς απολύσεις στην Olympic Handling


Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου καταγγέλλει τις εξελίξεις στο χώρο των αεροπορικών συγκοινωνιών και τη δημιουργία ιδιωτικού μονοπωλίου. Εκφράζει τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στους συναδέλφους εργαζόμενους της επιχείρησης και απαιτεί να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος από την εταιρεία Olympic Handling (εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης).
Το Σάββατο 30 Νοέμβρη, ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους της Σάμου ότι από την επόμενη μέρα «δεν θα έχουν να εκτελούν έργο», δημιουργώντας τους αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Ήδη στις αρχές του Οκτώβρη είχε γίνει αλλαγή στις συμβάσεις τους με μειώσεις ωρών και αποδοχών.
Μετά την εξαγορά της OlympicAir από την Aegean, η Olympic Handling, προφασιζόμενη ότι έχασε το βασικό της πελάτη που ήταν η Olympic Αir, έχει προχωρήσει πανελλαδικά σε μαζικές απολύσεις που πρόκειται να φτάσουν και το 80%. Η επίγεια εξυπηρέτηση για λογαριασμό της OlympicAir (ως θυγατρική της Aegean), πλέον δίνεται στην εταιρεία GoldairHandling, τόσο στη Σάμο όσο και πανελλαδικά. Παράλληλα, η εταιρεία αλλάζει όνομα, κρατάει τα αεροδρόμια των άγονων γραμμών (όπως της Ικαρίας), καθώς και την εξυπηρέτηση κάποιων εταιρειών στο αεροδρόμιο της Αθήνας.
Σήμερα, η εταιρεία αιφνιδίως ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις μέσω της «εθελουσίας εξόδου», οδηγώντας ουσιαστικά στην ανεργία 1.200 εργαζόμενους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Οι «συμφωνίες» αυτές γίνονται με κριτήριο το κέρδος και όχι τις ανάγκες εργαζομένων και επιβατών. Θέλουν φθηνούς εργαζόμενους και πανάκριβα εισιτήρια. Χθες απέλυαν μαζικά από την κρατική Ολυμπιακή για να την «εξυγιάνουν». Την κατακερμάτισαν. Στη συνέχεια απολύουν μαζικά η Olympicair, η Olympic Handling αλλά και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις όπως η GoldairHandling. Οι απολύσεις και οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας θα συνεχιστούν, αν οι εργαζόμενοι δεν αντισταθούν μαζικά, οργανωμένα και ενιαία, για ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Μέσω των απολύσεων και της «εθελουσίας» βγάζουν στην ανεργία παλιούς εργαζόμενους για να πάρουν νέους με νέες εργασιακές σχέσεις και φθηνά μεροκάματα.
Κυβέρνηση, αστικά κόμματα, Ευρωπαϊκή Ένωση και μεγαλοεργοδότες του κλάδου, θέλουν εργαζόμενους με σχέσεις εργασιακής ζούγκλας. Με μειωμένους μισθούς, χωρίς συλλογικές συμβάσεις. Με σκυμμένο το κεφάλι. Προσαρμοσμένους στις ανάγκες των μονοπωλίων των αεροπορικών εταιρειών και όσων δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κλάδο. Κάνουν συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών, συγκέντρωση κεφαλαίου, για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να αυξήσουν τα κέρδη τους.
Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής, καθώς και της πολιτικής ιδιωτικοποίησης στρατηγικών τομέων της οικονομίας, όπως αυτός των μεταφορών.
Απ’ αυτό ζημιωμένοι είναι και οι κάτοικοι των νησιών μας που δεν μπορούν να μετακινηθούν γρήγορα, με ασφάλεια και φθηνά με το αεροπλάνο.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να πουν αποφασιστικά ΟΧΙ στις απολύσεις της Olympic Handling. Να αντισταθούν. Να μην δεχθούν καμία ανατροπή των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Δεν είναι μόνοι τους! Είμαστε στο πλευρό τους!
Απαιτούμε:
• Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος της Olympic Handling. Οι όποιες ανακατατάξεις των εταιρειών να μην επηρεάσουν την εργασιακή σχέση των εργαζομένων.
• Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις που έχουν γίνει πανελλαδικά.
• Όχι στην «εθελουσία έξοδο» που οδηγεί στην ανεργία.
• Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων στη νέα εταιρεία που αναλαμβάνει το έργο.
• Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.
Καλούμε τα Σωματεία, τις Λαϊκές Επιτροπές και τους φορείς των νησιών μας να οργανώσουμε τον αγώνα μας για σύγχρονες, φθηνές και ασφαλείς συγκοινωνίες.
 Να διεκδικήσουμε:
• Ενιαίος, δημόσιος φορέας ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών, που θα λειτουργεί με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των νησιών και γενικότερα του λαού μας και όχι το κέρδος των μονοπωλίων.
• Απρόσκοπτη και τακτική σύνδεση (ακτοπλοϊκή και αεροπορική) των νησιών μας μεταξύ τους και με την ηπειρωτική Ελλάδα.
• Ουσιαστική μείωση των ναύλων, χωρίς η μείωση να αντισταθμιστεί με επιδοτήσεις ή με άλλους τρόπους, στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Κατάργηση των φόρων στα αεροδρόμια και λιμάνια.
• Καμιά παραχώρηση αεροδρομίων σε ιδιώτες.