Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Και όμως γυρίζει….

...από το site του Φοίβου, η σύνθεση που κατέβασε στο γήπεδο Αγ. Κηρύκου, με ένθετη φωτο τον αδικοχαμένο ποδοσφαιριστή...

Τελικά τι είναι, ή τι πρέπει να είναι το ποδόσφαιρο?

Οι παράγκες, τα ξεπλύματα χρημάτων, οι ιπτάμενοι καφέδες, οι ροχάλες, οι πετροβολισμοί, ή τα μαθήματα ήθους, όπως αυτό που έδωσαν Ίκαρος και Φοίβος?

Τα μαχαιρώματα όπως πριν ένα χρόνο στο Πεύκη – Περαμαϊκός, ή οι αγκαλιές μεταξύ των ποδοσφαιριστών στο γήπεδο του Αγίου Κηρύκου, μέσα σε ένα βουβό και πένθιμο κλίμα (από εξωαγωνιστική όμως αιτία) ?

Το fair play από τις δύο ομάδες και η διεξαγωγή του αγώνα με 10 παίκτες, στη μνήμη του αδικοχαμένου νεαρού ποδοσφαιριστή του Φοίβου, ή οι καταστάσεις που οδήγησαν ακόμα και στην παραγωγή της διαφήμισης με τον «αγαπούλα» και τον «Πίου» ?

Τα μαχαιρώματα στη λεωφόρο Λαυρίου, πριν μερικά χρόνια ή τα χειροκροτήματα όπως αυτά στο γήπεδο της Ικαρίας, προς τους παίκτες και των δύο ομάδων ?

Οι ανταλλαγές πολεμικών ανακοινώσεων μεταξύ διοικήσεων ομάδων, ή συνδέσμων φιλάθλων, που με χαρά μεγεθύνονται από σημαντική μερίδα του κανιβαλίζοντος αθλητικού τύπου (παρά τις συχνές εκκλήσεις της ΕΣΗΕΑ για αυτοσυγκράτηση) ή η σχέση που δημιουργήθηκε μεταξύ Φοίβου και Ίκαρου, που θα θυμούνται για χρόνια αυτόν τον αγώνα ?

Αν και η αφορμή είναι σαφώς ένα τραγικό περιστατικό, αυτό του θανατηφόρου τροχαίου, μας έδωσε τη δυνατότητα να θυμηθούμε ότι υπήρξαν αυτή τη χρονιά, αρκετές περιπτώσεις, σε όλα τα ομαδικά αθλήματα, που υπήρξαν δημόσια μηνύματα αλληλοσεβασμού, αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθησίας, μεταξύ συλλόγων και προφανώς των ανθρώπων που διαχειρίζονται την πορεία τους.

Γιατί εκεί που ο αθλητισμός δεν αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα προς αξιοποίηση, αλλά σαν κοινωνική ανάγκη, λειτουργούν και άλλες αξίες.

Σύντομα θα επανέλθουμε με πιο αναλυτική παρουσίαση. Προς το παρόν, εκτός από τα συγχαρητήρια σε Ίκαρο και Φοίβο, αλλά και στην ΕΠΟ που ορθά αποφάσισε να τιμήσει τα δύο σωματεία, πριν την έναρξη του τελικού του κυπέλλου Ελλάδας, ας αρκεστούμε στη διαπίστωση, δανειζόμενοι την ατάκα από την «ποδοσφαιρική» διαφήμιση «και όμως γυρίζει».