Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Οι "φίλοι του εργοδότη"


Αγωνιστική Πρωτοβουλία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Τρικάλων

Καταγγελία-αποκάλυψη

Οι καπιταλιστές εκμεταλλεύονται ασύδοτα την εργατική τάξη, απολύουν ανεμπόδιστα και ποδοπατούν όλα της τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις, με την κάλυψη της κυβέρνησης και της Τρόικας και την πολιτική προστασία της Χρυσής Αυγής.

Συνάδελφοι εργαζόμενοι και εργαζόμενες, άνεργοι,
Καταγγέλλουμε σε όλους εσάς το πογκρόμ απολύσεων που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία με την έλευση του νέου χρόνου. Δεκάδες εργαζόμενοι απολύονται καθημερινά και ομαδικά στα Τρίκαλα και χιλιάδες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στο πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη έγιναν γνωστές 9 απολύσεις στα Τρίκαλα.

Πολλές φορές οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται με την απειλή της ανεργίας αλλά και της ωμής βίας και τρομοκρατίας, να υποκύψουν στις απαιτήσεις και να δεχθούν τις παρανομίες και την ασυδοσία της εργοδοσίας. Να δεχθούν δηλαδή να απολύονται αδιαμαρτύρητα και χωρίς αποζημίωση ή να εξακολουθούν να δουλεύουν ανασφάλιστοι και με μισθούς πείνας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα γνωστής επιχείρησης εμπορίας ξύλου στα Τρίκαλα, της οποίας ο ιδιοκτήτης, Γεώργιος Μ, είναι από τους πλουσιότερους στο Νομό και η επιχείρηση από τις πλέον κερδοφόρες. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, αφού επί ένα χρόνο παραβίαζε το σύνολο της εργατικής νομοθεσίας επιβάλλοντας με το έτσι θέλω εκ περιτροπής εργασία και εναλλάσσοντας ανά δύο εβδομάδες τους τέσσερις εργαζόμενους της επιχείρησης, πληρώνοντάς τους σύμφωνα με το πρόγραμμα που αυτός επέβαλε ενώ κανονικά έπρεπε να τους πληρώνει με μισθό, καθυστερώντας δεδουλευμένα αλλά και δώρα και άδειες, αποδίδοντάς τους τα μισά και λιγότερα από τα ένσημα που δικαιούταν και τις μέρες που δούλεψαν, απασχολώντας τους σε εξειδικευμένες εργασίες χωρίς την ανάλογη πληρωμή, εν τέλει αποφάσισε κάποια στιγμή να τους ζητήσει να φύγουν από την δουλειά, χωρίς τίποτα άλλο! Χωρίς χαρτί απόλυσης και χωρίς αποζημίωση!

Οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν για την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους και προσέφυγαν στην επιθεώρηση εργασίας η οποία τους συνέστησε, παρουσία του δικηγόρου του εργοδότη, να ξαναπάνε την επόμενη το πρωί στη δουλειά τους, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους.

Οι εργαζόμενοι ακολούθησαν την συμβουλή των επιθεωρητών εργασίας και πήγαν κανονικά την επόμενη μέρα, πρωί-πρωί, στην επιχείρηση για δουλειά. Εκεί συνάντησαν τον εργοδότη με την σύζυγό του, μαζί με τρεις «κυρίους», τους οποίους οι εργαζόμενοι πέρασαν στην αρχή για πελάτες. Σε έκκληση των εργαζομένων να τα πουν μεταξύ τους, με τον εργοδότη, χωρίς την παρουσία άλλων, η απάντηση του εργοδότη ήταν ότι «οι κύριοι είναι συνεργάτες και φίλοι της επιχείρησης και θα είναι παρόντες και μάρτυρες σε ότι διαμειφθεί μεταξύ μας».

Είναι φανερό ότι οι καπιταλιστές έχουν αποθρασυνθεί και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για το κέρδος. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων, για κίνηση εκφοβισμού τους. Πρόκειται για προσπάθεια κατασκευής αυτοπτών μαρτύρων οι οποίοι σε ενδεχόμενη δικαστική διαμάχη του εργοδότη με τους εργαζόμενους, θα προβούν σε μαρτυρίες κατά το δοκούν, υπέρ του εργοδότη και κατά των εργαζομένων. Και δεν ξέρουμε τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν και τι ρόλο να παίξουν.

Ο ένας εκ των τριών «κυρίων», ο Δημήτρης Λ, είναι γνωστό στα Τρίκαλα στέλεχος της Χρυσής Αυγής, ο οποίος διατηρεί γυμναστήριο. Ο έτερος, Σωτήρης Μ, υπεργολάβος και δεξί χέρι πρώην Δημάρχου, ο οποίος είναι τώρα βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ, και ο τρίτος, Ευάγγελος Κ, μηχανικός, μέλος της Χρυσής Αυγής. Και φυσικά και οι τρεις τους καμία σχέση εργασιακή δεν είχαν, ούτε έχουν, με την επιχείρηση.

Κατόπιν τούτου οι εργαζόμενοι αποχώρησαν, και παρ' όλη την έμμεση απειλή που δέχτηκαν, επέμεναν και απευθύνθηκαν στο Εργατικό Κέντρο (ΕΚ) και αφού τους εξιστόρησαν τα τεκταινόμενα, μαζί με μέλη της διοίκησής του ΕΚ ξαναπήγαν στην επιχείρηση, όπου ο εργοδότης τους έκανε την τελευταία προσφορά: να τους δίνει 500 ευρώ το μήνα χωρίς συγκεκριμένο ωράριο εργασίας και χωρίς ασφάλιση, ή σε διαφορετική περίπτωση, απόλυση.

Τις επόμενες μέρες και αφού ο εργοδότης κατάλαβε ότι όλα τα παραπάνω δεν καλύπτονταν νομικά, τους έστειλε εξώδικο με το οποίο τους ζήτησε, την επόμενη μέρα και σε συγκεκριμένη ώρα, να δεχθούν να υπογράψουν εκ περιτροπής εργασία ελάχιστων ημερών, από μία εβδομάδα το μήνα ο καθένας. Να γίνουν δηλαδή σύγχρονοι σκλάβοι του, χωρίς δικαιώματα και απαιτήσεις.

Το γεγονός στο οποίο αναφερόμαστε αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης η οποία κινδυνεύει καθημερινά να βρεθεί μπροστά σε ανάλογες και χειρότερες καταστάσεις. Όσο μας αφορά, στηρίζουμε τους εργαζόμενους και θα συνεχίζουμε να τους στηρίζουμε απέναντι στους καπιταλιστές, ανεξάρτητα από θεό, φυλή, χρώμα, εθνικότητα.

Για την ιστορία πρέπει να αναφέρουμε ότι και οι τέσσερις εργαζόμενοι που απολύθηκαν είναι Έλληνες και είχαν προϋπηρεσία από 10 μέχρι και 30 χρόνια στον εν λόγω εργοδότη.

Ως εκ τούτου,
Καταγγέλλουμε στην εργατική τάξη την ασυδοσία και την τρομοκρατία των καπιταλιστών οι οποίοι στηρίζονται στις πλάτες της κυβέρνησης και του κράτους

Καταγγέλλουμε τους τραμπούκους της Χρυσής Αυγής οι οποίοι παρέχουν πολιτική προστασία στους καπιταλιστές και στρέφονται ενάντια στους εργάτες, σε όλους τους εργάτες, ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, θρησκεία, εθνικότητα

Καλούμε την εργατική τάξη και τα μαζικά της όργανα να καταδικάσουν τις απολύσεις, μαζί με το γεγονός στο οποίο αναφερθήκαμε, να οργανώσουν τις δυνάμεις τους και να αντισταθούν αποφασιστικά στην επίθεση των καπιταλιστών και της κυβέρνησής τους, με σκοπό να την  ανατρέψουν.

Καλούμε τα κόμματα να πάρουν θέση και να καταδικάσουν το συγκεκριμένο γεγονός, τις απολύσεις και την τρομοκρατία που ασκείται στους χώρους δουλειάς ενάντια στην εργατική τάξη, ζητώντας την απαγόρευση των απολύσεων.

Τέλος, καλούμε την κυβέρνηση να πάρει σαφή θέση απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία, στην καταπάτηση και αυτών των κουτσουρεμένων, από την ίδια, εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων και να απαντήσει: τι μέτρα θα λάβει ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και ενάντια στις απολύσεις;

Τρίκαλα 17/1/2013
Αγωνιστική Πρωτοβουλία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Τρικάλων

Υ.Γ.: Επειδή ξέρουμε ότι οι εν λόγω «φίλοι της επιχείρησης» θα αρνηθούν κάθε συμμετοχή και θα δηλώσουν φίλοι και πελάτες, τους καλούμε εκ των προτέρων, αν νιώθουν ότι θίγονται, να μας μηνύσουν. Δηλώνουμε επίσης ότι στην προκειμένη περίπτωση ισχύει το ρητό που λέει:«δείξε μου τους φίλους σου, να σου πω ποιος είσαι».