Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

ΥΑ ΟΗΕ συνάντηση με Ν. Δένδια για άσυλο-ρατσιστικές επιθέσεις

Φωτο, ο Περιφερειακός Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας συναντά τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στην Αθήνα
Στη συνάντηση συμμετείχαν (από αριστερά) ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Επικεφαλής του Γραφείου της Υ.Α. στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος και ο Περιφερειακός Αντιπρόσωπος της Υ.Α. στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Laurens Jolles.
Ο Laurens Jolles (Λόρενς Γιόλες), Περιφερειακός Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου της Υ.Α. στην Ελλάδα, συνάντησαν σήμερα τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, και το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Πάτροκλο Γεωργιάδη. Η συνάντηση έδωσε την ευκαιρία για ένα ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο γύρω από ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και σχετικές προκλήσεις.
Εκτιμώντας τη δέσμευση της κυβέρνησης να συνεχίσει τη συνεργασία της με την Υ.Α. για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του συστήματος ασύλου, ο κ. Jolles υπογράμμισε τη σημασία αυτού του εγχειρήματος, καθώς θα επιτρέψει στην Ελλάδα να προσφέρει την αναγκαία προστασία σε άτομα που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα καταγωγής τους λόγω δίωξης, πολέμου ή γενικευμένης βίας. Ο Υπουργός και η Υ.Α. συμφώνησαν ότι αποτελεί κατεπείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της στελέχωσης των νέων υπηρεσιών, ιδιαίτερα της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών, προκειμένου να αναλάβουν τη διαδικασία ασύλου.
Αναγνωρίζοντας τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, η Υ.Α. υπογράμμισε την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη πολιτική ασύλου και μετανάστευσης, πέρα από τα όποια βραχυπρόθεσμα μέτρα. Αναφερόμενος στις πρόσφατες επιχειρήσεις σύλληψης και κράτησης υπηκόων τρίτων χωρών, ο κ. Jolles σημείωσε ότι: «Λόγω της περιορισμένης σήμερα δυνατότητας πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου, υπάρχει κίνδυνος ανάμεσα σε όσους συλλαμβάνονται και κρατούνται λόγω έλλειψης των απαραίτητων εγγράφων να περιλαμβάνονται και άτομα που έχουν ανάγκη προστασίας. Επομένως, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί άμεσα ο μηχανισμός παραλαβής και καταγραφής όλων των αιτημάτων ασύλου».
Οι κλιμακούμενες επιθέσεις με ρατσιστικά κίνητρα σε αλλοδαπούς, μεταξύ των οποίων αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, συζητήθηκαν στη συνάντηση. Ο κ. Jolles επισήμανε ότι το φαινόμενο έχει λάβει εξαιρετικά ανησυχητικές διαστάσεις καθώς, από ό,τι φαίνεται, οι επιθέσεις διεξάγονται με συστηματικό και συντονισμένο τρόπο, από ομάδες και άτομα που ισχυρίζονται ότι δρουν προς το συμφέρον της δημόσιας ασφάλειας, ενώ στην πραγματικότητα απειλούν τη δημοκρατική ομαλότητα και τους θεσμούς της χώρας. Ο κ. Jolles συζήτησε με τον Υπουργό την ανάγκη λήψης μέτρων για να αντιμετωπιστεί η αύξηση της βίας με ρατσιστικά κίνητρα, να προστατευτούν τα θύματα και να διωχθούν ποινικά τόσο οι θύτες της βίας όσο και οι υποκινητές της. Η Υ.Α. εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις σημερινές δημόσιες δηλώσεις του Υπουργού, για τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας κατά της ρατσιστικής βίας.
Η κατάσταση στη Συρία συζητήθηκε, επίσης, στη συνάντηση. Η Υ.Α. αναφέρθηκε στη Σύστασή της προς τα Κράτη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ανάγκη προστασίας των Σύριων που διαφεύγουν από τη βία και τις διώξεις λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων, καθώς και στην ανάγκη πρόσβασης στην επικράτεια και κατάλληλης υποδοχής των Σύριων που χρήζουν διεθνούς προστασίας.