Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Εκτός Γραμμής-τεύχος 30, Αύγουστος 2012

Σ’ αυτό το τεύχος…
Το νέο τεύχος του Εκτός Γραμμής ψηλαφίζει το μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό, επιχειρώντας να εντοπίσει τις τάσεις που είναι σε εξέλιξη. Αναζητά το σύγχρονο «ιστορικό μπλοκ» και αναρωτιέται ποια μπορεί να είναι η στάση της Αριστεράς απέναντι στην κυβερνητική εξουσία. Μεταφράζει στιγμιότυπα από την εμπειρία της Βολιβίας και ταξιδεύει από την Ισπανία των ηρωικών ανθρακωρύχων στο Κεμπέκ του Καναδά αναζητώντας τα «κόκκινα τετράγωνα που δεν κάνουν πίσω». Ένα χρόνο μετά την έναρξη της «Αραβικής Άνοιξης» κάνει στάση στην πλατεία Ταχρίρ για να εξετάσει από εκεί τη «διελκυστίνδα επανάστασης και αντεπανάστασης» σε Αίγυπτο και Συρία. Σατιρίζει την επικαιρότητα και τα πρόσωπά της με τα σκίτσα του Στεφ. και μας «συστήνει» το ektosgrammis.gr, τον νέο διαδικτυακό του τόπο! Εξετάζει τον κυρίαρχο λόγο γύρω από τη δημόσια υγεία και αφιερώνει τις σελίδες του «στους θαρραλέους της λαθραίας μετανάστευσης». Αναζητά τη σύγχρονη εργαζόμενη νεολαία μέσα στο «αόρατο κάτεργο» του επισιτισμού και κάνει ρεπορτάζ για τη «νέα Κερατέα», τη Χαλκιδική, και το ξεπούλημα των μεταλλείων. Συζητά με τον Απόστολο Καψάλη για την εργατική νομοθεσία και τα συνδικάτα στον καιρό του Μνημονίου και επιστρέφει στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και τη γερμανική Αριστερά στον Μεσοπόλεμο. Συνομιλεί με τον Πίτερ Τόμας για το έργο του Αντόνιο Γκράμσι και παίρνει συνέντευξη από τον Ντέιβιντ Χάρβεϊ για την κρίση της σύγχρονης πόλης. Αποχαιρετά τη Ζωρζ Ζαρή, διαβάζει σύγχρονη ριζοσπαστική ποίηση και αποκρυπτογραφεί το έργο του Σεργκέι Αϊζενστάιν.
Επισκεφτείτε το www.ektosgrammis.gr για να βρείτε περισσότερα άρθρα, αφιερώματα και πολυμέσα.
Της σύνταξης…
Η διπλή εκλογική αναμέτρηση απλώς επιστέγασε αυτό που εδώ και καιρό όλοι υποψιάζονταν, άλλοι με τρόμο, άλλοι με ελπίδα. Ότι δύο χρόνια μετά την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου και την έναρξη ενός συγκλονιστικού κύκλου αγώνων το ρήγμα στις σχέσεις εκπροσώπησης των κυρίαρχων αστικών κομμάτων με τον λαό έχει βαθύνει για τα καλά. Ότι το κομματικό σύστημα της μεταπολίτευσης βαίνει οριστικά προς το τέλος του.
Ο κίνδυνος προφανής και σε εξέλιξη.
να παρασύρει μαζί του τις κατακτήσεις που σηματοδότησε η, έστω και μεσολαβημένη, ορμητική εισβολή του λαϊκού παράγοντα στο πολιτικό προσκήνιο μετά τη Χούντα. Να ανασυντεθεί μια νέα δεξιά στρατηγική που θα στηριχτεί στη με κάθε τρόπο διάλυση κάθε κοινωνικής και πολιτικής αντίστασης. Και μαζί με αυτή, να κυριαρχήσουν τα σύγχρονα «Τάγματα Ασφαλείας» που θα εκκαθαρίζουν ό,τι η πολιτική δεν «επιτρέπει» να εκκαθαριστεί.
Η ευκαιρία ιστορική.
να γεννηθεί ένα νέο «ιστορικό μπλοκ» με όραμα, πρακτικές και στρατηγική τόσο για την άμεση απάντηση όσο και για τη δυνατότητα ενός άλλου κοινωνικού ορίζοντα.
Οι ενδείξεις πολλές.
η εικόνα μιας χώρας διχασμένης ανάμεσα στο αναδυόμενο «έθνος των εργαζομένων» και το πλήθος της συντήρησης. Η στροφή του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας προς την Αριστερά. Η για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του ’70 υλική δυνατότητα να κατακτήσει η Αριστερά την κυβερνητική εξουσία. Οι πρωτότυπες μορφές αντίστασης και αγώνα όλου του προηγούμενου διαστήματος. Οι πρωτοβουλίες αυτοδιαχείρισης και αλληλεγγύης που ξεπηδάνε.
Οι απαιτήσεις τεράστιες.
να διαμορφώσουμε μια σύγχρονη αριστερή στρατηγική που θα βαθύνει αυτή την ιστορική δυναμική. Να ανασυνθέσουμε μια Αριστερά που θα σηκώσει το γάντι της ριζικής αντιπαράθεσης στην αστική στρατηγική. Να αναζητήσουμε τις προγραμματικές απαιτήσεις μιας τέτοιας ρήξης αλλά και του τρόπου λειτουργίας μιας κοινωνίας με άλλες προτεραιότητες. Να οικοδομήσουμε τους αυτοτελείς κοινωνικούς και πολιτικούς θεσμούς αυτού του νέου ιστορικού υποκειμένου. Να απαντήσουμε στις άμεσες ανάγκες για λαϊκή ανακούφιση, όχι με «υπευθυνότητα» αλλά με ανυποχώρητους εργατικούς και νεολαιίστικους αγώνες, κοινωνική αλληλεγγύη και αυτοοργάνωση. Να αντιμετωπίσουμε τη φασιστική απειλή. Να κάνουμε την κάθε μέρα βήμα προς μια σύγχρονη αριστερή, ριζοσπαστική αντιηγεμονία.
Το δίλημμα έχει πια τεθεί.
ή θα συνεχίσουμε να ζούμε γονατιστοί ή θα σηκώσουμε το γάντι που μας πετάει η ιστορία.
Ας εγερθούμε.
ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ
Περιοδική έκδοση της Αριστερής Ανασύνθεσης. Εκδίδεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Εκτός Γραμμής
Κεντρική διάθεση: πολιτική-πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής
Αθήνα, Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου, Εξάρχεια, Θεσσαλονίκη, Εγνατίας 112, 1ος όροφος, Πάτρα, Άστιγγος 37 & Μουρούζη
Θα μας βρείτε επίσης: Βιβλιοπωλείο «Πολιτεία», Ασκληπιού 1-3 & Ακαδημίας, Αθήνα, Βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία», Γραβιάς 3-5, Αθήνα, «Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο», Θεμιστοκλέους 37, Εξάρχεια, «Εκτός των τειχών», Γραβιάς 10-12, Εξάρχεια, σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, σε πολιτιστικές και πολιτικές λέσχες, στέκια, ελεύθερους κοινωνικούς χώρους στο κέντρο και σε γειτονιές της Αθήνας και άλλων πόλεων
Επικοινωνία
e-mail: info@ektosgrammis.gr, ιστοσελίδα: www.ektosgrammis.gr & www.anasynthesi.gr, τηλέφωνα: 2106451975 / 6944182975
Συνδρομές
- εσωτερικού (4 τεύχη): 15 ευρώ
- εξωτερικού (4 τεύχη): 25 ευρώ