Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Η εθνικοποίηση της ακτοπλοΐας είναι η λύση που θα σπάσει την απομόνωση των νησιών του Αιγαίου

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου:
Η εθνικοποίηση, το πέρασμα στο δημόσιο με εργατικό έλεγχο των πλοίων της ακτοπλοΐας είναι η μόνη εφικτή λύση για να διασφαλιστεί η καθημερινή σύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Η απειλή της ΝΕΛ για επίσχεση υπηρεσιών στην περίπτωση που δεν πληρωθεί τα οφειλόμενα από το δημόσιο, η μείωση των πλοίων που εξυπηρετούν τη γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη, η μείωση της ταχύτητας των πλοίων κατά τη χειμερινή περίοδο και τα συνεχή προβλήματα στην εξυπηρέτηση των άγονων γραμμών της Λήμνου και του Άι Στράτη είναι η κορυφή του παγόβουνου. Σήμερα είναι πια φανερό ότι οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με την αναγκαία ποιότητα, επάρκεια, ασφάλεια, φτηνό εισιτήριο και σεβασμό στο περιβάλλον από ιδιωτικές επιχειρήσεις που βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση.
Βρισκόμαστε μπροστά στο ολοκληρωτικό αδιέξοδο της δογματικής λογικής ότι η αγορά μπορεί να προσφέρει κοινωνικές υπηρεσίες. Το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για κρατικοποίηση με εργατικό έλεγχο των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας δίνει απάντηση στο πρόβλημα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στα νησιά του Αιγαίου. Η σύνδεση των νησιών με τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνική και οικονομική ζωή των νησιών γι’ αυτό και δεν μπορεί να αφεθεί στις τυχοδιωκτικές διαθέσεις τους εφοπλιστικού κεφαλαίου.