Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

"Ούλοι εμείς εφέντη" - προβολή το Σάββατο

Το Σάββατο 23/6 στα πλαίσια των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Ικαρίας από τους Τούρκους, που αρχικά επιβίωσε σαν αυτόνομο κράτος και μετά ενώθηκε με την Ελλάδα με συνθήκη διάρκειας 100 ετών, οι σύλλογοι Ικαριωτών του λεκανοπεδίου Αττικής έχουν προβολές με ελεύθερη είσοδο στον κινηματογράφο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ λεωφ. Συγγρού 106. Μια από τις ταινίες είναι το "Ούλοι εμείς εφέντη" του Λεωνίδα Βαρδαρού και όσοι την "ψάχνουν" με ιστορικά θέματα και δεν την έχουν δει, είναι μια καλή ευκαιρία.
Πρόκειται για ταινία που βασίστηκε σε πραγματική ιστορία. Ομάδα κομμουνιστών στην Ικαρία, που την περίοδο του εμφυλίου δεν ήθελε να στρατευτεί γιατί εκτιμούσε ότι ο εθνικός στρατός πολεμώντας τον δημοκρατικό στρατό, θα τους έβαζε να πολεμήσουν τους ομοϊδεάτες τους, προτίμησε την ανυποταξία φεύγοντας για να κρυφτεί στο βουνό. Μαζί και όσοι εκτιμούσαν ότι θα συλληφθούν και θα διωχθούν για τις απόψεις τους. Αρχικά δεν ήταν ένοπλο σώμα, αλλά η εν ψυχρώ δολοφονία ενός από αυτούς, από χωροφύλακες, τους οδήγησε στην απόφαση να βρουν οπλισμό, που δεν τον χρησιμοποιούσαν για να κάνουν επιθέσεις, αλλά αμυντικά για να ξεφεύγουν από τα αποσπάσματα που τους κυνηγούσαν και τους έστηναν ενέδρες.
Επιβίωσαν για χρόνια λόγω της στήριξης του τοπικού πληθυσμού. Άλλοι άφηναν τα ζώα τους αμολητά για να τα βρούν και να τα αρμέξουν οι αντάρτες, άλλοι έκρυβαν φαγητά και προμήθειες σε κρυψώνες για να τα βρούν, κλπ Στόχος των χωροφυλάκων δεν ήταν μόνο οι αντάρτες, αλλά και ο τοπικός πληθυσμός, γιατί ήξεραν ότι τους βοήθαγαν. Για παράδειγμα ανακρίνονταν και όσοι άφηναν λάσκα και ανεπιτήρητα τα ζώα τους. Τελικά μετά από χρόνια οι αντάρτες κατάφεραν να διαφύγουν με καΐκι και να περάσουν στις χώρες του ανατολικού μπλοκ.
Ο τίτλος της ταινίας "Ούλοι εμείς εφέντη", έρχεται από την περίοδο της τουρκοκρατίας, όταν δύο χωρικοί σκότωσαν Τούρκο δυνάστη και στις ανακρίσεις που έγιναν μετά, όλος ο πληθυσμός απαντούσε στο ερώτημα ποιός τον σκότωσε, με τη συγκεκριμένη φράση. Τελικά δεν τιμωρήθηκε κανείς και δεν έδωσε κανείς τους δράστες. Η φράση έμεινε στην ιστορία του νησιού σαν τσιτάτο συλλογικότητας και αλληλεγγύης.
Αν στην προβολή μερικοί γελάνε παρακολουθώντας την ταινία, (είχε γίνει και όταν πρωτοβγήκε στις αίθουσες) δεν είναι από ασέβεια, αλλά σίγουρα θα ξέρουν τί έχει συμβεί στις σκηνές που γυρίστηκαν, που μέχρι να σωθεί η σκηνή, συνέβαιναν διάφορα ευτράπελα, κυρίως λόγω της απειρίας αρκετών που πήραν μέρος από τον τοπικό πληθυσμό.
 
Η ταινία θα ξεκινήσει στις 17.50, ενώ από τις 16.00 θα παίζονται ταινίες σκηνοθετών από την Ικαρία.