Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Η ΕΑΕΕ κατήγγειλε την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ΕΑΕΕ κατήγγειλε την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
Συνάδελφοι,
1. Σήμερα 10/5/2012 η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) κατήγγειλε την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μας.
2. Η Ομοσπονδία μας καταγγέλλει την απαράδεκτη, εκβιαστική και αφερέγγυα στάση που τήρησε η ΕΑΕΕ από τον Νοέμβριο 2011 που με πρωτοβουλία δική μας είχαν αρχίσει οι πρώτες προσπάθειες για συζήτηση. Σημειώνουμε ότι, μετά από αρκετή κωλυσιεργία, είχαμε τελικά καταλήξει, στο τέλος Ιανουαρίου 2012, σε κείμενο συμφωνίας που προέβλεπε «πάγωμα» των μισθών και λοιπών ρυθμίσεων στα επίπεδα του έτους 2011, το οποίο είχε αποδεχθεί το ΔΣ της ΕΑΕΕ στις 1/2/2012.
3. Μετά από νέα αναμονή και κωλυσιεργία για την υπογραφή της ΣΣΕ (προκειμένου φυσικά να προλάβει να ψηφιστεί το μνημόνιο) η Διοίκηση της ΕΑΕΕ με νέα ομόφωνη απόφαση όλων των μελών της αποφάσισε να εκμεταλλευθεί πλήρως το αντεργατικό περιβάλλον που διαμόρφωσε η συγκυβέρνηση Παπαδήμου – ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, προτείνοντας μειώσεις που, για τις μη θυγατρικές τραπεζών και φορείς, ξεκινούσαν από το 25% στους χαμηλόμισθους και έφταναν μέχρι και 45% στους υψηλόμισθους (αντίστοιχα για τις θυγατρικές τραπεζών οι μειώσεις κυμαίνονταν από 30% μέχρι 55% περίπου).
4. Επιπλέον πρότειναν κατάργηση όλων των κλαδικών θεσμικών ρυθμίσεων (για ΑΜΕΑ, άδειες τοκετού-λοχείας, ωράριο, και πολλά άλλα). Η μόνη υποχώρηση, μετά από την κατηγορηματική μας άρνηση και για να κάμψουν τις αντιρρήσεις μας, ήταν ότι πρότειναν, για τους ήδη υπηρετούντες, να τεθεί πλαφόν στις μειώσεις μισθών της τάξης του -12 % μέχρι την λήξη της ΣΣΕ, χωρίς βέβαια να το διασφαλίζουν ούτε κατά την διάρκεια αλλά ούτε και μετά την λήξη της ΣΣΕ και χωρίς καν να διασφαλίζουν ότι δεν θα απολύουν ήδη υπηρετούντες για να ξαναπροσλάβουν τους ίδιους ή άλλους σαν νέους με ελάχιστο κόστος.
5. Όλο αυτό το διάστημα και παρά την αφερεγγυότητα που είχε επιδείξει η ΕΑΕΕ με την συμπεριφορά της, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα των εργαζομένων, το νέο αντεργατικό νομικό πλαίσιο αλλά και το νέο οικονομικό περιβάλλον, προσπαθήσαμε να συζητήσουμε με ρεαλισμό υπευθυνότητα και σοβαρότητα προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη συμβιβαστική λύση, με προϋπόθεση πάντα να μην καταγγελθεί η ισχύουσα ΣΣΕ.
6. Δυστυχώς η ανταπόκριση των εργοδοτών στην υπεύθυνη στάση μας ήταν η ακριβώς αντίθετη. Ξεπέρασαν ακόμη και αυτές τις σκληρότατες επιταγές του «μνημονιακού» νόμου. Δεν μπορούσαν με σοβαρά επιχειρήματα να δικαιολογήσουν την πραγματική ανάγκη των υπέρμετρων απαιτήσεών τους και δεν υπολόγιζαν στο ελάχιστο την σοβαρότητα των επιπτώσεων της πρότασής τους στην ζωή των εργαζομένων τους.
Συνάδελφοι,
Απορούμε με την αποστολή της καταγγελίας, την στιγμή που συνεχίζονταν ακόμη οι συζητήσεις, και μάλιστα τρείς μέρες μετά το αρνητικό για τις μνημονιακές πολιτικές εκλογικό αποτέλεσμα. Ίσως κάποιοι φοβήθηκαν μήπως αλλάξουν οι αντεργατικοί νόμοι και δεν προλάβουν να επωφεληθούν, αρπάζοντας όσα περισσότερα μπορούν από τους εργαζόμενους. Και εννοούμε όσους δηλώνουν δημόσια ότι δεν θα προβούν σε μειώσεις στις εταιρίες τους και ταυτόχρονα ζητούν εν κρυπτώ μειώσεις μέχρι 50%. Φαίνεται ότι ο μόνος τρόπος να διατηρήσουν τις παχυλότατες αμοιβές τους είναι να μειώσουν δραματικά τους μισθούς των υφισταμένων τους.
Καλούμε την ΕΑΕΕ έστω και την ώρα αυτή να αποσύρει την καταγγελία της ΣΣΕ και τις άδικες για τους εργαζόμενους προτάσεις της, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της εποχής μας. Αντίθετα, παρά τις προφάσεις περί δήθεν εκσυγχρονισμού των όρων αμοιβής και εργασίας, στοχεύουν αποκλειστικά και μόνον στην αύξηση των κερδών των εταιριών μέσα από την εξόντωση και εξαθλίωση των εργαζομένων, συμβάλλοντας στην ύφεση που έχει δημιουργήσει η ακολουθούμενη πολιτική των μνημονίων
.
Συνάδελφοι,
Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τον νέο νόμο οι μισθολογικές ρυθμίσεις της υφιστάμενης ΣΣΕ ισχύουν όπως ακριβώς έχουν σήμερα για ένα τρίμηνο από την ημερομηνία καταγγελίας, δηλαδή μέχρι 10/8/2012.
Στο διάστημα αυτό θα αγωνιστούμε για υπογραφή νέας κλαδικής ΣΣΕ. Η Ομοσπονδία καλεί τους συλλόγους-μέλη της να διοργανώσουν το αμέσως επόμενο διάστημα Γενικές Συνελεύσεις προκειμένου να ενημερωθείτε αναλυτικά προκειμένου να αποφασίσουμε και να οργανώσουμε τον αγώνα μας για την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.
Για το Εκτελεστικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος, ο Γεν. Γραμματέας
Χρήστος Παπαδόγιαννης, Μανώλης Χατζάκης