Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

«Οι ακτιβιστές του ψηφιακού κόσμου»

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις BROKEN HILL και τον οίκο Πασχαλίδη, το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Θωμά Σίδερη, με τίτλο «Οι ακτιβιστές του ψηφιακού κόσμου».
Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου: «Τι είναι τελικά οι ακτιβιστές του ψηφιακού κόσμου; Επαναστάτες του καναπέ ή ενεργοί πολίτες; Αρκεί μια ομάδα σε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης να βγάλει έξω στους δρόμους και τις πλατείες χιλιάδες ανθρώπους; Από την πλατεία Ταχρίρ έως το Σίντι Μπουζίντ, από τη Δαμασκό μέχρι την Τεχεράνη και το Λονδίνο και από την πλατεία Συντάγματος μέχρι την Πουέρτα Ντελ Σολ και την Γουόλ Στρητ οι πολίτες του παγκόσμιου χωριού διεκδικούν ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, κοινωνικές και πολιτικές ελευθερίες, κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα.
Το βιβλίο γράφτηκε στην καρδιά της οικονομικής κρίσης και της Αραβικής άνοιξης. Μαζί με τα μοναρχικά καθεστώτα του αραβικού κόσμου κατέρρεαν και τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Τότε, που μια νέα δημοσιογραφία, η δημοσιογραφία των πολιτών, έκανε την εμφάνισή της. Ένα smartphone, μια σύνδεση στο διαδίκτυο, ένα tweet ή ένα μήνυμα στον ηλεκτρονικό τοίχο, είναι αρκετά για να διαδώσουν την πληροφορία. Κάπως έτσι εντοπίστηκαν και οι αστυνομικοί που δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον Ίαν Τόμλισον, αυτόν τον άτυχο εφημεριδοπώλη από το ανατολικό Λονδίνο.
Το βιβλίο αφηγείται με μυθιστορηματικό τρόπο τις ζωές ανθρώπων που αντιστάθηκαν και έγιναν σύμβολα σε ηλεκτρονικούς τοίχους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τραγική ειρωνεία: οι περισσότεροι από αυτούς βρήκαν μαρτυρικό θάνατο από την ανεξέλεγκτη στρατιωτική και αστυνομική βία.
Ο αναγνώστης θα “συναντήσει” τη Νεντά στην Τεχεράνη εκείνο το ζεστό πρωινό του Ιουνίου, ένα πρωινό που έμελλε να είναι και το τελευταίο της, θα περιπλανηθεί στα στέκια του Ταρέκ Μπουαζίζι, του ανθρώπου που άναψε το σπίρτο των αραβικών επαναστάσεων, θα μπει στο σπίτι του Χαμζά, ενός αγοριού που θανατώθηκε με φριχτά βασανιστήρια στη Δαμασκό, θα συνομιλήσει με τον Τζόντι, έναν τετραπληγικό αλλά μαχητικό ακτιβιστή του Λονδίνου, θα γνωρίσει την Αΐσα, την Εμάν, τον Καλέντ και τη Μανάλ… Αλλά δεν είναι οι μόνοι…
“Η πλατεία ήταν γεμάτη” τραγουδούσαν οι φοιτητές τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια. Τότε που τα flash-mobs, αυτές οι απολίτικες καλλιτεχνικές μορφές έκφρασης ενάντια στον κομφορμισμό των μαζών ήταν εντελώς άγνωστες. Τότε που εκτός από τις συλλογικότητες υπήρχαν και παρέες, τότε που το πιο γνωστό κίνημα ήταν αυτό στο Γουδή και όχι το “κίνημα της πατάτας”. “Οι ακτιβιστές του ψηφιακού κόσμου”: Μια μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα για το ίντερνετ και τον ακτιβισμό, ένα συναρπαστικό βιβλίο με πραγματικές ιστορίες και πραγματικούς ήρωες».