Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Εκδήλωση για τα 68 χρόνια από το Μπλόκο της Καλογρέζας

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 68 χρόνια από το Μπλόκο της Καλογρέζας, πραγματοποιούνται στο Δήμο της Νέας Ιωνίας. Σήμερα Κυριακή, κατατέθηκαν στεφάνια στο Ηρώο των πεσόντων.
Στεφάνια κατατέθηκαν από τη δημοτική αρχή, δημοτικές παρατάξεις, τον Αντιπεριφερειάρχη Αττικής, τους συγγενείς των θυμάτων, αγωνιστές της εθνικής αντίστασης, τους πολιτικούς φορείς ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ (το ΚΚΕ είχε κάνει ξεχωριστό γιορτασμό μια βδομάδα πριν), την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό (ΚΕΕΡΦΑ) και άλλους φορείς.
Ορισμένοι φορείς επέλεξαν αντί στεφανιού να καταθέσουν το αντίστοιχο χρηματικό ποσό σε ιδρύματα που επέλεξαν οι ίδιοι. Στεφάνι κατατέθηκε και από τον πρέσβη της Βενεζουέλας, ενώ χαιρετισμός διαβάστηκε από την πρεσβεία της Κούβας, που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δεν μπόρεσε να παραστεί. Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης, συνέδεσε τα γεγονότα του Μπλόκου, με τις σημερινές εξελίξεις και τις πολιτικές που δοκιμάζουν στο πετσί τους οι εργαζόμενοι.
Να σημειώσουμε, ότι σε αντίθεση με άλλες χρονιές, δεν κατατέθηκε στεφάνι από την οργάνωση του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο, δείγμα της κατάστασης που επικρατεί στο μνημονιακό κόμμα που αποσυντίθεται. Μάλλον κανένας δεν θα ήθελε να εμφανιστεί μπροστά στον κόσμο σαν απολογητής της κυβέρνησης των τραπεζιτών. Oύτε από τις διαμένοντες στη δεξιά πολυκατοικία εμφανίστηκε κανείς. Η ΚΕΕΡΦΑ μοίρασε και ανακοινώσεις για το αντιναζιστικό συλλαλητήριο του επόμενου Σαββάτου στις 17 Μάρτη. Οι εκδηλώσεις του Μπλόκου συνεχίζονται μέχρι και την επόμενη Κυριακή, με ομιλίες, αθλητικές διοργανώσεις και άλλα δρώμενα.
Υπενθυμίζουμε ότι το Μπλόκο έγινε σαν αντίποινα σε μια επιτυχημένη απεργία στα λιγνιτωρυχεία της περιοχής. Οι ναζί συγκέντρωσαν όλο τον ανδρικό πληθυσμό από 16 ετών και άνω και με τη βοήθεια δοσίλογων, υποδείχτηκαν 21 Έλληνες και ένας Ιταλός αντιφασίστας, οι οποίοι και εκτελέστηκαν.