Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Ανακοίνωση συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο και το Κ.Υ. Ικαρίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ
Οι εργαζόμενοι του γηροκομείου συνεχίζουν για 3η εβδομάδα να δουλεύουν σε εθελοντική βάση, κρατώντας ανοιχτό το γηροκομείο, χωρίς να αποδέχονται τις απολύσεις τους.
Η Ι.Μ. Σάμου-Ικαρίας-Φούρνων, αφού δεν κατόρθωσε να πετάξει στο δρόμο ηλικιωμένους και εργαζόμενους λόγω της λαϊκής κατακραυγής και των αντιστάσεων που αναπτύχθηκαν, προχώρησε στην αντιφατική απόφαση να άρει το κλείσιμο του γηροκομείου, όχι όμως και τις απολύσεις των εργαζομένων, οι οποίες εκδόθηκαν βιαστικά και χωρίς να διαθέτουν στοιχειώδη νομικά ερείσματα.
Εκτιμούμε πως η επιχειρηματολογία της Ι.Μ. περί οικονομικής της στενότητας είναι αβάσιμη, την στιγμή όπου:
- όλα τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός του γηροκομείου υπερκαλύπτεται.
- Ο δήμος Ικαρίας συνεισφέρει οικονομικά με 30.000 ευρώ από το ούτως ή άλλως αναιμικό ταμείο του.
- Η τοπική κοινωνία και οι Ικαριώτες της διασποράς συνεισφέρουν με το παραπάνω
- Εμμέσως πλην σαφώς ο εκπρόσωπος της Ι.Μ. στην συνέλευση στο γηροκομείο στις 26-01-12 παραδέχτηκε ότι το ουσιαστικό ζητούμενο είναι η δωρεά Σουρουμάνη.
Πιστεύουμε πως ωριμάζει η άποψη στην τοπική κοινωνία για οριστική και πλήρη απεμπλοκή της Ι.Μ. από την λειτουργία του γηροκομείου, όταν μάλιστα η ίδια η Ι.Μ. ζητούσε τα προηγούμενα χρόνια την παραχώρηση του ιδρύματος στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Με βάση τα παραπάνω ζητάμε:
Άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων εργαζομένων
Να γίνει πλήρης παραχώρηση του γηροκομείου από την Ι.Μ. στο Δήμο Ικαρίας. Παράλληλα, ο δήμος Ικαρίας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου το γηροκομείο να ενταχθεί στις κρατικές προνοιακές δομές με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Να ανοίξει μητρώο εισαγωγής ηλικιωμένων υπό την εποπτεία του Δήμου Ικαρίας, με την συμμετοχή και τον έλεγχο των εργαζομένων, γεγονός που θα αποφέρει νέα έσοδα
.
Να συσταθεί με ευθύνη του Δήμου Ικαρίας φορέας διαχείρισης των οικονομικών του γηροκομείου, όπου θα καταγράφονται με πλήρη διαφάνεια εισφορές, δωρεές, συντάξεις κι επιχορηγήσεις.
Ως σύλλογος εργαζομένων θα σταθούμε δίπλα σε εργαζόμενους και ηλικιωμένους, συμβάλλοντας με κάθε τρόπο (ιατρική παρακολούθηση, εκδηλώσεις, οικονομική ενίσχυση) στην εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του γηροκομείου. Το γηροκομείο πρέπει να παραμείνει ανοιχτό. Είναι υπόθεση όλης της τοπικής κοινωνίας.
Εκ του Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου Ικαρίας
17 Φεβρουαρίου 2012