Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

δεν τους πληρώνουμε τους ανατρέπουμε!

Δέκα χρόνια μετά την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη το κοινωνικό οικονομικό και πολιτικό τοπίο φαντάζει πιο μαύρο από ποτέ. Τα μεγάλα λόγια για την Ευρώπη του «ενιαίου νομίσματος, της ευημερίας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης», διαψεύδονται από την πραγματικότητα ενός ενιαίου νομίσματος υπό κατάρρευση, εκατομμυρίων ανέργων, διάλυσης των κοινωνικών δικαιωμάτων και μαζικής φτώχειας. Δύο χρόνια μετά το περίφημο «λεφτά υπάρχουν» και την υπογραφή του πρώτου μνημονίου έχουμε γίνει μάρτυρες μίας ατελείωτης λεηλασίας των εισοδημάτων όλου του λαού. Οι οικογενειακοί προγραμματισμοί τινάζονται στον αέρα κάθε μέρα από τα νέα, «αναγκαία» αλλά «τελευταία», μέτρα που παίρνει η Κυβέρνηση της Τρόικα, της ΕΕ και των τραπεζών.
Σήμερα, η λαομίσητη κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου» – ΕΕ – ΔΝΤ απαιτεί και απειλεί. Απαιτεί την πληρωμή νέων χαρατσιών ακίνητης περιουσίας ακόμα και από ανθρώπους, που εξαιτίας της δικής τους πολιτικής, έχουν βρεθεί στην ανεργία, και απειλεί ότι όποιος δεν πληρώσει θα του κόψει το ρεύμα. Στην πράξη, απλά και εκβιαστικά, απαιτεί να πληρώσει την κρίση αυτός που δεν την δημιούργησε, αυτός που κάθε μέρα ζει ακόμα πιο κοντά στο όριο της φτώχειας. Ταυτόχρονα, απειλεί το λαό, με την αρωγή των «παπαγάλων» των ΜΜΕ με ψευτοδιλλήματα – ψευτομονόδρομους και με τον εκφοβισμό της χρεοκοπίας, μίας χρεοκοπίας όμως που στην πραγματικότητα έχει έρθει στην ζωή όλων μας.
Στον αντίποδα, εδώ και δύο μήνες με συνεχείς κινητοποιήσεις ο λαός αντιστέκεται και λέει βροντερό όχι στο χαράτσι της ΔΕΗ και τη συνέχιση της ληστείας από κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ, καθώς έχει αντιληφθεί πως για να πληρωθεί το ληστρικό χρέος το χέρι της κυβέρνησης και της Τρόικα θα βρίσκεται συνεχώς στην «τσέπη» της εργατική οικογένειας, με ένα διαρκές κόψιμο μισθών και κοινωνικών αγαθών αλλά και με «ειδικές εισφορές» και «έκτακτα τέλη» κάθε είδους.
Με τις συνεχείς κινητοποιήσεις για άρνηση πληρωμής του χαρατσιού κάτοικοι και εργαζόμενοι δείχνουν ότι μόνο ο δρόμος της συλλογικής δράσης και αντίστασης μπορεί να αποτελέσει τη μόνη πραγματική και επικίνδυνη αντιπολίτευση στα σχέδια τους. Έτσι λοιπόν, μπροστά στο διογκούμενο κύμα οργής και αγανάκτησης, οι εκβιασμοί και οι απειλές της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ κινδυνεύουν να πέσουν στο κενό καθώς - ακόμα και μπροστά στο ενδεχόμενο να χάσουν το δημόσιο, υπέρτατο αγαθό που λέγεται ηλεκτρική ενέργεια - δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά αντιστέκονται και δεν πληρώνουν!
Οι παρατάσεις που δόθηκαν για τη μη διακοπή του ρεύματος σε όσους δεν το πλήρωσαν, η υποκριτική διάκριση σε «ευπαθείς» και μη ομάδες των λαϊκών στρωμάτων, η αναστολή της εκδίκασης της αντισυνταγματικότητας του «χαρατσιού» στο ΣΤΕ, η εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων μέχρι την απόφαση του ΣΤΕ, η πληρωμή μόνο του ρεύματος σε κάποιες Δ.Ε.Η. κ.α. εκφράζουν ακριβώς την εναγώνια προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί τη λαϊκή αγανάκτηση και την πίεση που ασκείται από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις του λαού. Αποτελούν όμως ταυτόχρονα και «ύπουλους» ελιγμούς του κράτους καθώς την ίδια στιγμή η Δ.Ε.Η. αυξάνει τα τιμολόγια ρεύματος, αποστέλλει τη δεύτερη δόση του χαρατσιού, ετοιμάζει ειδοποιητήρια διακοπών παροχής, ενώ πιθανότατο είναι και το ενδεχόμενο «μεταφοράς» του χαρατσίου στην εφορία, έχοντας πρώτα όμως εξαντλήσει κάθε άμεση δυνατότητα υφαρπαγής των εισοδημάτων των εργαζομένων, υπό το καθεστώς του εκβιασμού.
Για αυτούς τους λόγους, ο αγώνας ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ αλλά και ενάντια σε κάθε χαράτσι για να είναι νικηφόρος, πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί γιατί ούτε «εύκολες νίκες» αλλά ούτε και «μαγικές συνταγές» υπάρχουν. Ο αγώνας ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ είναι κυρίαρχα πολιτικός αγώνας, είναι αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, τη ληστρική πολιτική που επιβάλλει αυτό αλλά και κάθε άλλο χαράτσι, που θέλει να φορτώσει στο λαό και τους εργαζόμενους ένα χρέος που ούτε δημιούργησαν και δεν ευθύνονται για αυτό.
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση μια ολόκληρη αγωνιστική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Ένα πλατύ δίκτυο επιτροπών αγώνα και λαϊκών συνελεύσεων έχει αναπτυχθεί σε δεκάδες Δήμους και γειτονιές του λεκανοπεδίου, αλλά και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Παρόμοια, και στην περιοχή μας, απέναντι σε εκείνους που πολύ εύκολα μας τρομοκρατούσαν ότι θα κοπεί το ρεύμα αν δεν πληρώσουμε το χαράτσι, επιλέξαμε την αγωνιστική αλληλεγγύη και όχι το φόβο
.
Επιλέξαμε τις συνελεύσεις των επιτροπών κατοίκων, το συντονισμό με άλλες περιοχές, το δρόμο της ανυπακοής. Και αυτός ο δρόμος της αυτοοργάνωσης, της αλληλεγγύης και της αγωνιστικής διάθεσης μεγάλων κομματιών εργαζομένων και κατοίκων με πρωτόγνωρες διαδικασίες συνελεύσεων των κατοίκων ακόμα και ανά πολυκατοικία, με κινητοποιήσεις στα υποκαταστήματα και στα κέντρα εντολών διακοπής ρεύματος της ΔΕΗ, με μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας σε δημοτικά συμβούλια, είναι ο μόνος νικηφόρος δρόμος.
Είναι ο δρόμος του συλλογικού, ανυποχώρητου αγώνα με το λαό στο προσκήνιο, καθώς η επίθεση συνεχίζεται και θα γίνει πιο άγρια όσο τους αφήνουμε να παίζουν με τις ζωές μας και το μέλλον των παιδιών μας. Ήδη η ανεπίσημη ανεργία έχει ξεπεράσει το 1000000 ανθρώπους, Έχουν έτοιμες και νέες απολύσεις, ενώ και στον ιδιωτικό τομέα ο 13ος και 14ος μισθός κινδυνεύουν με οριστικό κόψιμο. Ο δρόμος των εργαζόμενων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» που βρίσκονται εδώ και δύο μήνες σε απεργία, αλλά και των εργαζομένων στο ALTER, την Ελευθεροτυπία και πολλούς άλλους εργασιακούς χώρους, που αντιστέκονται στις απολύσεις συναδέλφων τους και την εργοδοτική τρομοκρατία, αποδεικνύοντας πρωτίστως ότι η ταξική αλληλεγγύη είναι το πιο δυνατό όπλο που μπορούμε να έχουμε στα χέρια μας.
Ως ΠΡΩτοβουλία ΚΑΤοίκων στα Νότια θα συνεχίζουμε να ενισχύουμε κάθε κινηματική προσπάθεια, κάθε αγώνα που θα συμβάλλει στην ανατροπή της επίθεσης και κάθε αντιλαϊκής πολιτικής. Το κίνημα ενάντια στα χαράτσια δε γίνεται μόνο για τις «ευπαθείς» ομάδες, αλλά ενάντια στη δικιά μας χρεωκοπία. Η κυβέρνηση-χούντα των τραπεζών, που ποντάρει σε αυτό, ήρθε για να αφήσει καμένη γη και στάχτη. Με αυτούς μέλλον δεν έχουμε. Να κόψουμε το δικό τους μέλλον, να τους ανατρέψουμε για να έρθουν στο προσκήνιο οι ανάγκες οι δικές μας, οι ανάγκες του λαού, το μέλλον των παιδιών μας.
Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής στους αγώνες του αύριο, των επόμενων ημερών να βρεθούμε μαζί, πλάι πλάι. Σας καλούμε να συμμετέχετε ενεργά σε πρωτοβουλίες και συνελεύσεις κατοίκων, σωματείων, ώστε να οργανώσουμε σε κάθε γειτονιά μορφές δράσης και ανυπακοής, να συντονιστούμε σε κάθε δυνατό επίπεδο, να μετατρέψουμε τη διάχυτη αγανάκτηση ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική σε ένα μαζικό κίνημα ανυπακοής και άρνησης πληρωμής των χαρατσιών, σε ένα μαζικό κίνημα ανατροπής συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής.
ΠΑΙΔΕΙΑ - ΥΓΕΙΑ - ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ, ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΛΑΟ!
Κανένα σπίτι εργαζόμενου, συνταξιούχου, άνεργου ή μετανάστη, χωρίς ρεύμα!
ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ – ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ!
Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια
http://prwkat.blogspot.com/ - prwkat@gmail.com