Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Η ΑΣΠΙ για ΧΑΔΑ - ανοιχτή συζήτηση

...φωτο ο "κατάλληλος ΧΑΔΑ Ραχών, η "ανακύκλωση" στην πράξη...
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Έχει περάσει 1 χρόνος αφότου η παράταξη του κ. Σταυρινάδη ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου, και ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν την Ικαρία, το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, έχει βαλτώσει, παρά τις εξαγγελίες του δημάρχου τον Ιανουάριο του 2011.
Συγκεκριμένα στις 21 Ιανουάριου του 2011 στη 2η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος ανακοίνωσε (δεν πάρθηκε απόφαση από το Δ.Σ.) το κλείσιμο του ΧΑΔΑ Αγ. Κηρύκου μέχρι την 31-1-2011, και τη μεταφορά των σκουπιδιών προσωρινά στους ΧΑΔΑ Ευδήλου και Ραχών και το κλείσιμο ενός ακόμα ΧΑΔΑ στο άμεσο μέλλον, με δικαιολογία την εφαρμογή της απόφασης-τελεσίγραφο που εξέδωσε η Περιφέρεια Β. Αιγαίου στις 30-12-2010, η οποία απειλούσε με πρόστιμα από την Ε.Ε.
Στη συζήτηση-συνέλευση που είχε γίνει στον Εύδηλο στις 19-1-2011 με θέμα τα σκουπίδια, ο Δήμαρχος είχε δεσμευτεί ότι θα γίνει ολοκληρωμένη ανακύκλωση, όχι μόνο στον Άγ. Κήρυκο και τον Εύδηλο που ήδη είχε ξεκινήσει η προσπάθεια, αλλά και στην περιφέρεια των Ραχών όπου δεν είχε καν ξεκινήσει καθώς και ότι πολύ σύντομα (μέχρι το καλοκαίρι του 2011) θα μεταφέρονται τα υπολείμματα με containers σε γειτονικά νησιά. Επίσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο Αρμονία στις 20-1-2011 είχε πει: «Το πιο βέβαιο είναι πως μέχρι τέλη Ιουλίου θα κλείσουν και οι άλλοι δύο ΧΑΔΑ και να δούμε μετά που θα πάνε τα σκουπίδια. Είμαστε σε διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Εσωτερικών……δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην ανακύκλωση, που θα μειώσει τον όγκο των σκουπιδιών ώστε να ανταπεξέλθουν οι ΧΑΔΑ, όπως επίσης και στην ενημέρωση των κατοίκων, ώστε να προβούν σε διαλογή των οικιακών αποβλήτων, ενώ τα οργανικά υπολείμματα, για όσους μένουν στα χωριά, να γίνονται οργανικό λίπασμα και έτσι να μένει ένα μικρό υπόλειμμα. Επιπλέον, θα πάρουμε κάδους και απορριμματοφόρα για κάθε δημοτικό διαμέρισμα, γιατί ο στόλος είναι παλιός. Το θέμα των σκουπιδιών, καθώς και το οδικό δίκτυο, είναι θέματα πρώτιστης σημασίας για εμάς».
Σε εκείνη τη 2η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η ΑΣΠΙ, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι ευθύνες όσων διαχειρίστηκαν το θέμα των σκουπιδιών στην Ικαρία τα τελευταία χρόνια είναι τεράστιες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αντί να συνεργαστούν με ειλικρίνεια για την υλοποίηση του έργου (κατασκευής του ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ), επιδόθηκαν σε μια ατέρμονη μετάθεση των ευθυνών και αρμοδιοτήτων μεταξύ τους, με συνέπεια να χαθεί σχεδόν μία δεκαετία.
Όπως τότε έτσι και τώρα δεν θεωρούμε λύση το κλείσιμο δύο ΧΑΔΑ και την ταυτόχρονη μεταφορά όλων των σκουπιδιών του νησιού, και των προβλημάτων που αυτή συνεπάγεται σε ένα σκουπιδότοπο ακατάλληλο από κάθε άποψη.
Δυστυχώς, ακριβώς μετά από ένα χρόνο και εξ αιτίας της πλήρους απραξίας, και της αναντιστοιχίας λόγων και έργων της Δ.Α., η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Τα πάντα ατόνησαν, ακόμη και οι υποτυπώδεις εργασίες στους ΧΑΔΑ (περιφράξεις, επιχωματώσεις, ανάπτυξη κάδων, διαλογή κλπ), δεν έγιναν και ανάγκασαν το εκπρόσωπο της ΑΣΠΙ να θέσει και πάλι θέμα σε συνεδρίαση του Δ.Σ. λίγους μήνες μετά.
Ειδικά για το θέμα της ανακύκλωσης η κατάσταση είναι χειρότερη από αυτήν που παρέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή. Τα containers «που είχαν εξασφαλισθεί» και το μεγαλύτερο όχημα συμπίεσης - δεματοποίησης, ακόμη έρχονται. Τον Ιούλιο (28-7-2011) ήλθε στον Δήμο η Έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ) του ΧΥΤΥ Ικαρίας. Έξι μήνες μετά, το θυμήθηκαν και σκέφτηκαν να το προχωρήσουν. Φανταστείτε να μην ήταν το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών στα θέματα «πρωτίστης σημασίας» για την Δ.Α.
Ο δήμαρχος την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012 σε συνέλευση στον Άγ. Δημήτρη Ραχών, επανήλθε στο ζήτημα ανακοινώνοντας την μεταφορά των σκουπιδιών του Αγ. Κηρύκου στον ΧΑΔΑ Ραχών ή και Ευδήλου, προσωρινά για 6 μήνες, χωρίς να υπάρχει απόφαση του Δ.Σ. Αναρωτιόμαστε τι απέγιναν οι καθησυχαστικές εξαγγελίες και τα μεγαλόπνοα σχέδια; Μετά από ένα χρόνο λοιπόν, κρίνοντας από τα δείγματα γραφής της δημοτικής αρχής, είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι οι 6 μήνες σημαίνουν χρόνια.
Επειδή στο σοβαρότατο αυτό για τον τόπο μας θέμα, δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος, και το πρόβλημα είναι πιο πιεστικό από πέρσι, επαναλαμβάνουμε και παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας.
Είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή για το κλείσιμο των σκουπιδότοπων, όπως ήμαστε στην πρώτη γραμμή για την παύση της καύσης πριν από μερικά χρόνια. Είμαστε όμως κατά της μετατόπισης του προβλήματος από το ένα σημείο του νησιού στο άλλο και κατά συνέπεια της όξυνσής του. Με τέτοιες ενέργειες η δημοτική αρχή δεν λύνει τα σοβαρά προβλήματα, αλλά τα μεταθέτει συνεχώς στο μέλλον, διαιωνίζοντάς τα.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΤΥ
ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΧΑΔΑ
Καλούμε τους πολίτες της Ικαρίας, την κοινωνία και τους φορείς της, σε ανοιχτή συζήτηση στην αίθουσα του Αγ. Δημητρίου Ραχών την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012 στις 7.00 το βράδυ.
ΙΚΑΡΙΑ 28/1/2012