Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Aνακοίνωση εργαζομένων νοσοκομείου Ικαρίας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
http://panikarionosokomeio.wordpress.com
ΘΕΜΑ: «Μετακίνηση αγροτικών γιατρών στο ΠΠΙ Φούρνων πριν την ολοκλήρωση της 3μηνης εκπαίδευσής τους».
Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόωρη μετακίνηση των δύο συναδέλφων αγροτικών γιατρών στο ΠΠΙ Φούρνων πριν καν ολοκληρώσουν την 3μηνη εκπαίδευσή τους. Πρόκειται για δύο νέους γιατρούς, οι οποίοι μόλις ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους και πριν καν καταλάβουν την φύση της ιατρικής πραγματικότητας (ιδίως σε απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές όπως οι Φούρνοι), στέλνονται χωρίς στοιχειώδη προετοιμασία στην πρώτη γραμμή.
Πρόκειται για μια απόφαση που πατάει σε έναν άδικο και άστοχο νόμο, με στόχο φυσικά την κάλυψη όπως-όπως των απομακρυσμένων περιοχών. Αλλά τι να περιμένει κανείς από ένα υπουργείο που επιστρατεύει ακόμη και φοιτητές ιατρικής για τη κάλυψη των νησιών μας τους καλοκαιρινούς μήνες…
Για τα όποια κενά σε γιατρούς σε άγονες και απομακρυσμένες περιοχές ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο η ΥΠΕ και το υπουργείο, καθώς επί σειρά ετών αγνοούνται τα αιτήματα του ιατρικού κόσμου για θέσπιση κινήτρων. Από την άλλη, ο υποδιοικητής της 2ης ΥΠΕ κος Ζώτος, κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο μας τον περασμένο Ιούνιο είχε δεσμευτεί για τροπολογίες, οι οποίες θα κάλυπταν τα όποια κενά σε ΠΙ άμεσα.
Κάτι τέτοιο φυσικά και δεν έγινε, οπότε τα επιχειρήματα της αναπληρώτριας διοικήτριας του νοσοκομείου μας αλλά και του υπουργείου ότι για τις ελλείψεις γιατρών στην περιφέρεια φταίνε «οι κακοί και βολεμένοι γιατροί που δεν έρχονται», τους τα επιστρέφουμε ως κοινή συκοφαντία. Δεν θα επωμίζονται οι εργαζόμενοι στην υγεία ευθύνες και ενοχές που δεν είναι δικές τους και ξεκαθαρίζουμε πως για όποιο ατυχές συμβάν προκύψει κατά την άσκηση των καθηκόντων των δύο αυτών συναδέλφων μας, η ευθύνη θα βαραίνει αποκλειστικά και μόνο την διοίκηση και την ΥΠΕ. Ζητάμε παράλληλα από υπουργείο υγείας και ΥΠΕ, να προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη όλων των κενών ΠΙ των νησιών μας (Ραχών, Θύμαινας, Χρυσομηλιάς).
Για τον σύλλογο εργαζομένων
Ο πρόεδρος, Η γραμματέας
Δρούλιας Σωτήρης, Κούβδου Χρυσαυγή
2)Επιστολή των δυο αγροτικών γιατρών για τη μετακίνησή τους στο Π.Π.Ι. Φούρνων
Θέμα: «Προς απάντηση στην απόφαση του Δ.Σ. του Γ.Ν.- Κ.Υ.Ικαρίας (συνεδρίαση υπ’αριθμόν 9 της 26/09/2011) για την μετακίνηση μας στο άγονο πολυδύναμο περιφερικό ιατρείο (Π.Π.Ι.) Φούρνων Κορσεών»
Οι αγροτικοί γιατροί Μελπομένη Μουστάκη και Αιμιλιανός Καλογέρης με οργανική θέση στο Π.Π.Ι. Φούρνων δηλώνουμε την αντίθεση μας στην απόφαση του Δ.Σ. του Γ.Ν.- Κ.Υ. Ικαρίας με βάση την οποία υποχρεούμαστε να αναλάβουμε υπήρεσια στο άγονο Π.Π.Ι. Φούρνων προ της ολοκλήρωσης της τρίμηνης εκπαίδευσης στο Νοσοκομείο Ικαρίας, όπως ορίζεται από το νόμο. Η εν λόγω απόφαση αναφέρει ότι θα υπηρετούμε εκ περιτροπής στο Νοσοκομείο της Ικαρίας και στο Π.Π.Ι. Φούρνων. Δηλαδή ο καθένας μας θα βρίσκεται 15 μέρες το μήνα στην Ικαρία και τις υπόλοιπες 15 μέρες στους Φούρνους. Η αντιθεσή μας αφορά:
Α) Απουσία ειδικού γιατρού στο νησί
Στο Π.Π.Ι. Φούρνων προβλέπεται θέση επιμελητή Γενικής Ιατρικής χωρίς όμως η θέση αυτή να είναι καλυμμένη από κάποιον ειδικό γιατρό.
Β) Αποσπασματική και ελλειπής τρίμηνη εκπαίδευση
Η μη ενιαία κι ολοκληρωμένη εκπαίδευση μας στο Νοσοκομείο της Ικαρίας πιθανώς να οδηγήσει σε διαγνωστικά λάθη και παραλείψεις λόγω απειρίας κατά την αντιμετώπιση των περιστατικών.Ένα ατυχές συμβάν ασχέτως αν είναι εντός η εκτός των δυνατοτήτων ενός αγροτικού γιατρού θα έχει δυσμενή αποτελέσματα στη σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να υπάρχει μεταξύ του γιατρού και των κατοίκων του νησιού. Ο κλονισμός της εμπιστοσύνης προς το προσωπό μας και το ψυχικό βάρος που μπορεί να προκύψει λόγω μιας λανθασμένης απόφασης κατά την περίθαλψη ενός σοβαρού επείγοντος περιστατικού, αποδυναμώνει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων του νησιού, βάζει σε κίνδυνο την υπόληψη και το κύρος μας ως επιστήμονες και θα κάνει δύσκολη τη θητεία μας στους Φούρνους καθώς και τη μετέπειτα πορεία μας στην Ιατρική επιστήμη.
Γ) Γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της περιοχής ευθύνης
Oι Φούρνοι είναι νησί απομονωμένο, συνδεόμενο με την Ικαρία και τη Σάμο μόνο ακτοπλοϊκώς. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τους χειμερινούς μήνες η διακομιδή των σοβαρών περιστατικών θα είναι από δύσκολη εώς αδύνατη καθώς θα εξαρτάται κατά πολύ από τις καιρικές συνθήκες. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να μας φέρει αντιμέτωπους με περιστατικά των οποίων η περίθαλψη είναι πάνω από τις δυνατότητες του περιφερικού ιατρείου.
Δ) Πιθανά προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου Ικαρίας
Η μετακίνηση μας στους Φούρνους πριν τον προβλεπόμενο χρόνο παραμονής στην Ικαρία θα αποδυναμώσει το νοσοκομείο του νήσιου καθώς μειώνεται το ιατρικό προσωπικό του και θα δημιουργήσει πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του. Οι συνάδελφοί μας θα εφημερεύουν επιπλέον μέρες το μήνα καθώς θα είναι αναγκασμένοι να καλύπτουν και τις μέρες που θα εφημερεύαμε εμείς αν μέναμε στο νοσοκομείο μέχρι να ολοκληθωθεί η τρίμηνη εκπαιδευσή μας.
Με βάση τα ανωτέρω ζητάμε:
1) Εφαρμογή των προτάσεων που κατατέθηκαν από συνάδελφους και αφορούν στην εξεύρεση λύσης στο θέμα της έλλειψης γιατρών στους Φούρνους Υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα κατατεθειμένη στις 16/09/2011 με αριθμό πρωτοκόλλου 3134 προς το διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας, στον πρόεδρο του επιστημονικού συμβουλίου και κοινοποιημένη στο γραφείο του διοικήτριας του Νοσοκομείου και στο δήμαρχο των Φούρνων. Το έγγραφο αυτό επισυνάπτεται.
2) Αναθεώρηση της εντολής μετακίνησης και συνέχιση της τρίμηνης εκπαίδευσης μέχρι ολοκλήρωσης της. Αναγνωρίζουμε και κατανοούμε το πρόβλημα έλλειψης γιατρού στους Φούρνους, ωστόσο θεωρούμε ότι η λύση που ευρέθη δεν είναι η μοναδική ούτε και η βέλτιστη αλλά απλά η πιο εύκολη για τη διοίκηση. Με λύπη διαπιστώνουμε ότι η ασάφεια του νόμου που διέπει το καθεστώς των αγροτικών γιατρών οδηγεί σε συγκλήσεις Δ.Σ. και στον καταρτισμό εντολών μετακίνησης χωρίς κανένας να τους ρωτήσει εάν τη δεδομένη χρονική στιγμή και χωρίς τρίμηνη εκπαίδευση, είναι έτοιμοι να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες ενός περιφερικού ιατρείου.
3)Συνοδεία-παρουσία ειδικού γιατρού
Η Υγειονομική Περιφέρεια είχε προσφάτως υποσχεθεί ότι οι ελλείψεις γιατρών στα ιατρεία των νησιών θα καλύπτονται άμεσα. Ζητάμε λοιπόν να γίνει πράξη η αυτή η εξαγγελία και να μην μείνει μόνο στα χαρτιά. Ειδικότερα, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το πρώτο αίτημα μας πέρι αναθεώρησης της απόφασης μετακίνησης, θεωρούμε απαραίτητη την συνοδεία-παρουσία ειδικού γιατρου στους Φούρνους εφ’όσον θα υπηρετούμε εκ περιτροπής και ανά δεκαπενθήμερο. Τονίζουμε ότι κατά το διάστημα αυτό ο ένας εκ των δύο γιατρών που θα βρίσκεται στους Φούρνους θα είναι και ο μόνος γιατρός στο νησί καθώς ο άλλος θα βρίσκεται στο Νοσοκομείο της Ικαρίας.
Ζητάμε από τους υπεύθυνους φορείς να μην επιτρέψουν να γίνει αυτή η νομότυπη κι όχι νόμιμη μετακίνηση στους Φούρνους πριν το προβλεπόμενο χρονικό σημείο. Εαν παρά την επίδοση του σχετικού εγγράφου σε όλους τους αρμόδιους φορείς, δεν ικανοποιηθεί κανένα από τα τρία αιτήματα μας, σας γνωρίζουμε ότι θα υπακούσουμε στην εντολή μετακίνησης, θα μεταβούμε στους Φούρνους και θα εργαστούμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης έχοντας μοναδικό σκοπό τη φροντίδα της υγείας των κατοίκων του νησιού Σας δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση προκύψουν νομικές, ποινικές και ηθικές ευθύνες, το βάρος των ευθυνών θα το επωμιστούν όλοι όσοι συνυπέγραψαν την εντολή μετακίνησης, όλοι όσοι συναίνεσαν σιωπηρά ή ρητά και όσοι από τους αρμόδιους έγιναν γνώστες του προβλήματος και κώφευσαν.
Με εκτίμηση
Οι αγροτικοί ιατροί
Αιμιλιανός Καλογέρης, Μελπομένη Μουστάκη