Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Η θέση μας για τις ανεμογεννήτριες στην Ικαρία

...η θέση του Blog για τις ανεμογεννήτριες στην Ικαρία...
Εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση του τομέα της ενέργειας, αλλά και στις συγκεκριμένες εγκληματικές και αντιπεριβαλλοντικές εφαρμογές που επιχειρούνται, όπως για παράδειγμα την εγκατάσταση αιολικού-πάρκου μαμούθ στην Ικαρία, με 110 ανεμογεννήτριες, από τον όμιλο Μυτιληναίου, με τις ευλογίες της ΡΑΕ. Με πρόσχημα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος, καταστρέφεται το περιβάλλον με «ξύρισμα» του βουνού, με οριζόντιους και κάθετους δρόμους που απαιτούνται για τη μεταφορά των μηχανημάτων. Αρα το φυσικό περιβάλλον και τομείς όπως η γεωργία, η μελισσοκομία, καλλιέργειες, κλπ πλήττονται σοβαρά.
Οι 110 ανεμογεννήτριες δεν προορίζονται για τις κατά πολύ μικρότερες ανάγκες του νησιού, που προφανώς σήμερα δεν καλύπτονται, αλλά για να πουλάει ενέργεια και να κερδίζει ο όμιλος, ειδικά όταν σε μερικά χρόνια ένα μεγάλο ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας της χώρας, πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έτσι η κυβέρνηση αερολογεί για την "πράσινη ανάπτυξη" και τις δουλειές τις δίνει στους ιδιώτες. Ειδικά για τις σχέσεις Μυτιληναίου και ΠΑΣΟΚ έχουν ακουστεί πολλά.
Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις καταστροφές στο οδικό δίκτυο από τις νεροποντές του 2010 η μόνη παρέμβαση στο οδικό δίκτυο ήταν η τοποθέτηση πορτοκαλιών κώνων για να τονίζουν την απαιτούμενη προσοχή και μικροεπισκευές σε κάποιες γέφυρες. Τόσο πολύ ενδιαφέρθηκε η τροϊκανή κυβέρνηση για τους δρόμους της Ικαρίας και τώρα διαρρέει ότι η πιθανή έλευση του Μυτιληναίου θα φτιάξει το οδικό δίκτυο!!
Για χρόνια είναι συχνές οι διακοπές ρεύματος το χειμώνα στο νησί, παρά τις ηρωικές προσπάθειες ελάχιστων εργαζομένων, που αποτελούν ομολογία των περιθωρίων ανάπτυξης των εργασιών της ΔΕΗ, που σκόπιμα υπονομεύεται από την κεντρική εξουσία για να ανοίξει ο δρόμος στους ιδιώτες και να ακριβύνουν ακόμα περισσότερο τα τιμολόγια.
Γη και ύδωρ για τους ιδιώτες και στον καιάδα οι Ικαριώτες.
Μας πετάνε και την καραμέλα ότι θα φτιαχτούν δουλειές, αυτοί που επί των ημερών τους εκτινάχτηκε η ανεργία και βυθίστηκε στη φτώχεια ο κόσμος.
Όσες δουλειές έφερε το χτίσιμο ξενοδοχείων όταν ο κόσμος δεν έχει λεφτά να κάνει διακοπές (και οι ξενοδόχοι ακόμα ξεπληρώνουν δάνεια), όση ανάπτυξη έφερε η εφοπλιστική ασυδοσία, που έχει αφήσει το νησί με ένα καράβι, όση ποιότητα ζωής έχει φέρει η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, άλλη τόση «ανάπτυξη και δουλειές» θα φέρει το κούρεμα με την ψιλή, του βουνού. Και φυσικά θα ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες «πράσινες» (λόγω κυβερνητικής προέλευσης και όχι λόγω προστασίας του περιβάλλοντος) παρεμβάσεις σε άλλα σημεία της Ελλάδας.
Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες τόσο σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, με προσφυγές, όσο και σε επίπεδο κοινωνίας με συζητήσεις.
Επιβάλλεται να αξιοποιηθεί η εμπειρία από την αρνητική θέση που πήρε το περιφερειακό συμβούλιο Ιονίων νήσων για αντίστοιχο σχέδιο εγκατάστασης, μετά από μαζική κινητοποίηση φορέων, αλλά και να μελετηθούν τα στοιχεία που καταρρίπτουν "επιχειρήματα" για δήθεν δημιουργία θέσεων εργασίας (μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις).
Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας.
Ναι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την ουσιαστική παρέμβαση και σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών για τους χώρους εγκατάστασής τους και το εύρος τους.
Όχι στο κούρεμα του βουνού του Αθέρα.