Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Σε εξέλιξη το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ

Δεύτερη ημέρα του συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ ήταν το Σάββατο, με τις δυνάμεις του χώρου της ριζοσπαστικής αριστεράς να δίνουν το παρόν συνεχώς, με παρεμβάσεις, κείμενο-κάλεσμα που μοιράστηκε στους συνέδρους και επισυνάπτεται (κάντε κλικ στη φωτο για να το διαβάσετε), αλλά και την εκλογή (ψήφισαν οι σύνεδροι με κάλπη) στην εφορευτική επιτροπή της Σοφίας Στυλιανού, που πήρε την πρώτη θέση με 68 ψήφους, μεταξύ των υποψηφίων που στελέχωσαν την εφορευτική. Το 6ο συνέδριο ολοκληρώνεται την Κυριακή με τις εκλογές. Το Σάββατο καταγράψαμε τις ακόλουθες στιγμές.
Στα ΜΜΕ της Πάτρας και την κατάσταση που επικρατεί εκεί αναφέρθηκε η Κατερίνα Παγουλάτου από το σχήμα Παρατύπως της ΕΣΠΗΤ, ιδιαίτερο βάρος στις δυσμενείς εργασιακές αλλαγές και τη στάση της πλειοψηφίας της ΕΣΗΕΜΘ, στον Αγγελιοφόρο, έδωσαν οι ομιλητές από τον Ασύνταχτο Τύπο, στην ανάγκη σύνδεσης με κλίμα και τον κόσμο που αγωνίζεται, αναφέρθηκε ο Γιάννης Ελαφρός από την ΕΣΗΕΑ και ο Γιώργος Κατερίνης από την ΕΣΠΗΤ, στο θέμα της κλιμάκωσης των αγώνων αναφέρθηκε ο Γιώργος Παυλόπουλος από την ΕΣΗΕΑ. Την κατάσταση που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους περιέγραψε ο Τάσος Αναστασιάδης από την ΕΣΗΕΑ. Για την ανάγκη εναλλακτικής απεργιακής ενημέρωσης και παράλληλα της συμμετοχής του κλάδου στις γενικές απεργίες όλων των εργαζομένων, αναφέρθηκε ο Μωυσής Λίτσης την παρέμβαση του οποίου θα αναρτήσουμε μόλις τη λάβουμε. Στο ίδιο θέμα (που έθιξαν από την ανάποδη, συντηρητικής προέλευσης σύνεδροι, δηλαδή να μην απεργεί ο κλάδος) αναφέρθηκε και ο Νάσος Μπράτσος, με την ακόλουθη παρέμβαση:
"Στην περίοδο που έχει ανοίξει θα πρέπει να απαντήσουμε δύο πράγματα. Πρώτον αν αποδίδει η λογική να κάνουμε θυσίες, δηλαδή να αποδεχτούμε το μνημόνιο, γιατί έτσι το θηρίο θα φάει λίγο και θα χορτάσει και θα διασώσουμε κάποια ελάχιστα πράγματα. Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι διαφορετική, το θηρίο όσο τρώει θέλει κι άλλο, αυτή η πολιτική δεν έχει σημείο συμβιβασμού, μόνο με την ανατροπή της μπορεί να δοθεί διέξοδος. Δεύτερον είναι με ποιες απεργιακές επιλογές και τακτικές μπορούμε να απαντήσουμε, γιατί ακούμε το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να απεργούμε για να ενημερώνεται ο κόσμος. Απαντάω ναι να ενημερώνεται, αλλά πώς και από ποιους και θυμίζω αυτό που σκόπιμα ξεχνάνε ορισμένοι για τις προτάσεις εναλλακτικής απεργιακής ενημέρωσης που έχουμε κάνει, δηλαδή να απεργούμε, αλλά να υπάρχει ομάδα συναδέλφων που να έχει οριστεί από τα συνδικάτα για να κάνει μονοθεματικά τη δουλειά της ενημέρωσης. Εδώ να καταθέσω την πρόσφατη εμπειρία μου.
Γυρίζοντας από την απεργιακή συγκέντρωση της 15 Ιούνη, όταν έμαθα για την αναστολή της, στο σπίτι για να προετοιμαστώ για τη δουλειά, είπα να δω λίγο τηλεόραση για να ενημερωθώ για την απεργία και κάνοντας ζάπινγκ, είδα: το καφέ της Χαράς στην 35η του επανάληψη, τηλεμάρκετινγκ για αντικολλητικά τηγάνια, κουτσομπόλες και καφετζούδες και στα μεγάλα κανάλια τα άπαντα της τρομολαγνείας και της «κουκουλοφοριάδας», αλλά και έναν τηλεπαρουσιαστή να σχολιάζει τη σύλληψη ενός νεαρού, λέγοντας ότι δεν πρέπει να τον δέρνουν τα ΜΑΤ, αλλά μόνο να του περάσουν χειροπέδες και ανακάλυψα ότι επρόκειτο για το συνάδελφό μας και σύνεδρο του συνδυασμού μας που άδικα (όπως αποδείχτηκε από βίντεο που κυκλοφόρησε αργότερα) χτυπήθηκε, συνελλήφθη και δικάζεται και για τον οποίο βγήκαν ανακοινώσεις από ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΤΕΡ. Επίσης δεν είδα ούτε μια συνέντευξη εκπροσώπων συνδικάτων που να λένε γιατί απεργούν και πώς σκοπεύουν να συνεχίσουν. Τόσο «πλουραλιστική» ενημέρωση απέδωσε η αναστολή της απεργίας, χωρίς να υπάρχει μέριμνα εναλλακτικού απεργιακού δελτίου.Μόνο οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ μπορούμε να εγγυηθούμε ημέρα γενικής απεργίας την ενημέρωση της κοινής γνώμης και όχι αυτοί που είναι χρόνια στο ρόλο του αυτόκλητου τηλεεισαγγελέα απεργιών, ή όμιλοι που ωφελούνται από το μνημόνιο (πχ περνάνε μειώσεις αποδοχών, ατομικές συμβάσεις και απολύουν) και περιμένουμε να δείξουν ευαισθησία στην προβολή κινητοποιήσεων. Για να απεργούμε και ταυτόχρονα να εγγυηθούμε την ενημέρωση της κοινής γνώμης χρειάζεται τη μέρα της απεργίας να λειτουργήσει διαδικτυακός τόπος των συνδικάτων στα ΜΜΕ, με δικιά μας πρωτοβουλία και να τον «ταΐσουμε» με ανταποκρίσεις, φωτο σε συνεργασία με την ΕΦΕ, βίντεο σε συνεργασία με τεχνικά σωματεία, να προβάλλουμε απεργιακό δελτίο από τις δημόσιες συχνότητες σε συνεργασία με την ΠΟΣΠΕΡΤ και να κυκλοφορήσει την επομένη της απεργίας η «Αδέσμευτη Γνώμη». Και αφού έκανα αναφορά στα ιντερνετικά ΜΜΕ, να πω ότι την Κυριακή θα καταθέσουμε σχετικό ψήφισμα.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας".