Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Εκδήλωση στη Ν. Ιωνία

Στην Ελλάδα του μνημονίου και του συμφώνου ανταγωνιστικότητας...
Στην Ελλάδα του μνημονίου βιώνουμε την πιο επιθετική πολιτική από τη μεταπολίτευση και μετά. Μέσα σε ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση του έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση του ΛΑΟΣ και της ΝΔ, έχει περάσει μέτρα που έβρισκαν εμπόδια για τουλάχιστον 20 χρόνια. Μιλάμε για έναν υπερ-δεκαετή πόλεμο απέναντι στις ανάγκες των εργαζόμενων και της νεολαίας που εγγυάται ένα και μόνο πράγμα : τη χειροτέρευση των όρων ζωής για εκατομμύρια εργαζόμενους και νέους, τη νέα φτώχεια, την ανεργία.
O εργατικός μεσαίωνας είναι εδώ….
Κάθε μέρα χιλιάδες από εμάς βιώνουμε τη συντριβή κάθε εργατικού δικαιώματός μας, την άγρια εκμετάλλευση της εργοδοσίας, βρισκόμαστε μπροστά στην απειλή της απόλυσης. Από την άλλη στρατιές ανέργων αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της απόλυτης εξαθλίωσης κινδυνεύοντας να βρεθούνε κυριολεκτικά στο δρόμο. Καθημερινά νέα μέτρα εξαγγέλλονται, όπως περικοπές μισθών, περιστολή δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με κόπο πριν από πολλές δεκαετίες. Η ακρίβεια έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τη ζωή μας.
…στην παιδεία…
Ήδη οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις. Έξι σχολεία συγχωνεύονται στην περιοχή μας, καταργείται το σχολείο διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και αυτά είναι μόνο η αρχή. Όμως, μείωση σχολείων σημαίνει μείωση δασκάλων και καθηγητών, σημαίνει μείωση δαπανών που σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση των κονδυλίων των Δήμων που καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, αυτά μεταφέρονται στους γονείς. Οι γονείς καλούνται ή να βάλουν το χέρι στην τσέπη ή να βρουν σπόνσορα, ενώ δρομολογούνται σημαντικές αλλαγές στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης με τη δημιουργία ενός νέου σχολείου που θα λειτουργεί όχι μόνο για λογαριασμό της αγοράς αλλά και το ίδιο θα πρέπει να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις και στις ανάγκες της αγοράς για να μπορέσει να υπάρξει.
…στην υγεία…
Κι εδώ οι δραματικές περικοπές του προϋπολογισμού για την υγεία με την υπαγωγή των δομών υγείας στους Δήμους λόγω «Καλλικράτη», έχουν αντίστοιχα τα ίδια αποτελέσματα. Ήδη στην περιοχή μας, αποτελεί παρελθόν το ΙΚΑ της Καλογρέζας ενώ συγχωνεύεται η Αγία Όλγα με το ΙΚΑ των Πατησίων. Τραγικές, πλέον είναι οι ελλείψεις προσωπικού, φαρμάκων, υλικών, καθώς διορισμοί δεν γίνονται – ούτε γιατρών, ούτε λοιπού προσωπικού. Τα δικαιώματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των γιατρών, των υπόλοιπων υγειονομικών και πρώτα και κύρια των ασθενών φαίνεται να μην έχουν σημασία. Ο κόσμος αναγκάζεται να πληρώνει τα αισχρά «χαράτσια» που επιβάλλει το μνημόνιο, και περίθαλψη να μην έχει.
Υπάρχουν δρόμοι αντίστασης…
Ως εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, γονείς και ως κάτοικοι στην περιοχή, δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Καταλαβαίνουμε ότι αν αξίζει να δοθεί ένας αγώνας, αυτός πρέπει να δοθεί τόσο μέσα στους χώρους όπου δουλεύουμε, όσο στις γειτονιές που ζούμε, απέναντι σε κάθε μικρό και μεγάλο εκμεταλλευτή μας. Οι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος στην παιδεία, την υγεία, τους ΟΤΑ, αφορούν και μας. Η υποστήριξη και η ενίσχυσή τους είναι και δικό μας θέμα. Τα αιτήματά τους άλλωστε κάθε άλλο παρά άσχετα είναι από την πραγματικότητα που ζούμε καθημερινά στη γειτονιά μας. Για να αποκρούσουμε αυτή την επίθεση, για να διεκδικήσουμε οτιδήποτε, πρέπει να ανασυγκροτηθούμε, να διατυπώσουμε και να παλέψουμε στόχους που να αγκαλιάζουν όλες τις πλευρές της ζωής μας και της καθημερινότητας μας.
Για όλους αυτούς τους λόγους πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο να συναντηθούμε, να ενημερωθούμε, να συζητήσουμε ανοιχτά και να πράξουμε συλλογικά.
Παιδεία-υγεία σε κρίση. Τα κοινωνικά δικαιώματα στο αποσπάσμα.
ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ!
Πέμπτη 26 Μάη, ώρα 19:30 Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4, δίπλα σε ΚΕΠ και ΗΣΑΠ Ν. Ιωνίας)
Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Γ. Σεφέρη, Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νέας Ιωνίας, Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών Αγίας Όλγας, Εκτός Σχεδίου - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία, Πρωτοβουλία Γένοβα - Νυστέρι Αγίας Όλγας