Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΕΜΜΕΛ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Ανακοίνωση Σωματείου Εργαζομένων ΜΜΕ Λέσβου
Μυτιλήνη Λέσβου 81100 6932036696 & 6938651754 semmel@hotmail.gr
Δευτέρα 4 Απριλίου 2011
Σε πρόσφατες δημόσιες γραπτές δηλώσεις του πρώην εκδότη των «Αιολικών Νέων» και νυν του «Συνηγόρου του Βορείου Αιγαίου» κατηγορείται το Σωματείο μας ως δήθεν «σωματείο-φάντασμα», «κρυπτόμενο», «συνδικαλιστικό φάντασμα» και «σωματείο-σφραγίδα» και παρατίθεται μια σειρά από ισχυρισμούς για αυτό, που φυσικά άλλο σκοπό δεν έχουν εκτός από το να πλήξουν τη δράση του και να βάλλουν ευθέως κατά της αποτελεσματικότητας των πρωτοβουλιών μας. Πολύ συγκεκριμένες (και επανειλημμένα εφαρμοσμένες) διατάξεις της ελληνικής εργατικής νομοθεσίας απαγορεύουν ρητά και κατηγορηματικά στους εργοδότες να αναμειγνύονται στα εσωτερικά ζητήματα των σωματείων. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι μας ασκείται κριτική από πρόσωπο που δεν έχει αυτή την αρμοδιότητα. Δεδομένου όμως ότι βασική αρχή της παρούσας Διοίκησης αλλά και του Σωματείου από την ίδια τη γένεσή του είναι η διαυγής και διαφανής δημόσια εικόνα του, θέλουμε να δηλώσουμε τα εξής, έστω κι αν στη συντριπτική πλειοψηφία του ο λαός της Λέσβου τα γνωρίζει και μάλιστα πάρα πολύ καλά:
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας απαρτίζεται, όπως προέκυψε από τη δεύτερη συγκρότησή του το καλοκαίρι μετά την παραίτηση και αποχώρηση του συναδέλφου Θράσου Αβραάμ, από τους πέντε παρακάτω υπογράφοντες. Σε αυτούς είναι γνωστό ότι συμπεριλαμβάνεται ο Νίκος Κασκαράς, άνεργος απολυμένος δημοσιογράφος των «Αιολικών Νέων» και διαμένων στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ασκεί το αναφαίρετο καταστατικό του δικαίωμα να παραμένει επίσημο και ενεργό μέλος του Σωματείου (και κατ’ επέκταση και της Διοίκησής του), καθ’ όλη τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος από την τελευταία ημέρα που εργάστηκε στον κλάδο (23/2/2010) μέχρι και τις επόμενες αρχαιρεσίες του συνδικάτου (02/2013).
Όπως επίσης γνωρίζουν όλοι η θητεία της συγκεκριμένης σύνθεσης είναι μονοετής και ο προγραμματισμός της Διοίκησης ήταν να λήξει στις 23 Ιανουαρίου και να επανασυγκροτηθεί το Δ.Σ. σε σώμα με άλλη σύνθεση. Η εξέλιξη αυτή δεν κατέστη δυνατό να συντελεστεί εξαιτίας χρονοβόρων προσωπικών υποχρεώσεων των μελών, ωστόσο ευνόητα μέχρι τώρα κανένα απολύτως μέλος του Συμβουλίου δεν έχει παραιτηθεί – πολύ δε περισσότερο η πρόεδρός του Θάλεια Βουγδή. Κι έως ότου συμβεί η νέα συγκρότηση είναι καταστατικώς πασιφανές ότι ισχύει στο ακέραιο η πρότερη σύνθεση του Συμβουλίου, επομένως ο ισχυρισμός ότι το ΣΕΜΜΕΛ παραμένει αδιοίκητο δεν ισχύει ούτε στο ελάχιστο. Δε χρειάζεται, δε, να αναφέρουμε πόσο συχνή πρακτική αποτελεί σε όλο το συνδικαλιστικό κίνημα πανελληνίως, η αναγραφή της ένδειξης «Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ» ως υπογραφή προκηρύξεων και ανακοινώσεων, αντί της πλήρους αναγραφής ονομάτων και ιδιοτήτων, ιδιαίτερα δε όταν ο χρόνος πιέζει και τα δελτία πρέπει να σταλούν έγκαιρα στα Μέσα Ενημέρωσης. Οποιοσδήποτε λοιπόν επικαλείται την αμελητέας σημασίας αυτή λεπτομέρεια για να ισχυριστεί ότι δήθεν το Σωματείο είναι ακέφαλο, άλλους σκοπούς έχει. Είναι επίσης αυτονόητο ότι όλες ανεξαιρέτως οι ανακοινώσεις, αποφάσεις, πρωτοβουλίες της Διοίκησης που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρις ώρας αποφασίστηκαν δημοκρατικά και σύμφωνα με το καταστατικό, εκφράζουν δε και εκπροσωπούν και τα πέντε μέλη της.
Στη διάρκεια του τελευταίου έτους το ΣΕΜΜΕΛ (και ο λαός της Λέσβου το γνωρίζει πολύ καλά) ήταν αγωνιστικά παρόν σε όλες τις πανεργατικές αλλά και κλαδικές κινητοποιήσεις, με πλήρη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία, επαρκή συμμετοχή του κλάδου στις πορείες διαμαρτυρίας, απονέκρωση των ΜΜΕ στο νησί τις ημέρες κινητοποίησης, έγκαιρες προκηρύξεις των κινητοποιήσεων με πρόταξη των δίκαιων αιτημάτων του κλάδου, εντονότατη και μαχητική δημόσια διαμαρτυρία για τις δύο και μοναδικές φορές που σημειώθηκε απεργοσπασία, απόλυτη στήριξη κάθε συναδέλφου σε περιστατικά εργοδοτικού αυταρχισμού, επανειλημμένες συναντήσεις με εργοδότες για επίδοση αιτημάτων, αλλά και με κοινές πρωτοβουλίες με την Ένωση Συντακτών, από κοινού με την οποία μόλις πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας και ανάρτηση πανώ ενάντια στις απολύσεις στα ΜΜΕ, στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας τη Μυτιλήνης. Γνωρίζει επίσης ο λαός της Λέσβου ότι η δευτεροβάθμια εκπροσώπηση του Σωματείου αναβαθμίστηκε σημαντικά προ ολίγων ημερών με την εκλογή του αντιπροσώπου μας συναδέλφου Στρατή Σκουντιανέλλη ως μέλους του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου. Και προφανώς όποιος αποκρύπτει τα παραπάνω το κάνει σκόπιμα με στόχο να παρουσιάσει το Σωματείο ως δήθεν αδρανοποιημένο. Θεωρούμε απαράδεκτο και προσχηματικό τον δημόσιο καταλογισμό ατιμίας στον συνάδελφο Κασκαρά από τον εργοδότη, και μάλιστα λίγες ημέρες μετά από δικαστική απόφαση που επαλήθευσε ότι ο συνάδελφος λάμβανε από αυτόν αποδοχές χαμηλότερες από τις νόμιμες. Τώρα όσον αφορά τις προσωπικές επιθέσεις που διατυπώνονται στην ανακοίνωση του εκδότη, δηλώνουμε ευθαρσώς ότι δεν μας αγγίζουν, δεν μας αφορούν και σε τελική ανάλυση λίγη σημασία έχουν.
Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων αναφέρουμε είναι πλήρως γνωστά στους λέσβιους και στην ουσία δεν υπήρχε απολύτως κανένας λόγος να τα επαναλάβουμε. Όμως διαπιστώνουμε ότι κάποιοι δεν επιθυμούν μόνο την αδρανοποίηση, αλλά ουσιαστικά τον άμεσο θάνατο του Σωματείου μας. Κι αυτός είναι ο λόγος της σημερινής ανακοίνωσης. Γιατί, ενώπιον της κοινωνίας της Μυτιλήνης, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΜΜΕΛ
ΘΑΛΕΙΑ ΒΟΥΓΔΗ – Πρόεδρος
ΣΤΡΑΤΗΣ ΤΣΙΝΤΩΤΑΣ – Αντιπρόεδρος
ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΚΑΡΑΣ – Γενικός Γραμματέας
ΣΤΡΑΤΗΣ ΣΚΟΥΝΤΙΑΝΕΛΛΗΣ – Οργανωτικός Γραμματέας
ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – Ταμίας