Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Για το μετανάστη εργάτη Ασίζ Εμάντ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Για το μετανάστη εργάτη Ασίζ Εμάντ
Την Κυριακή 19 Δεκέμβρη ο μετανάστης εργάτης Ασίζ Εμάντ, από την Αίγυπτο, πατέρας τεσσάρων παιδιών, έπεσε από τον τρίτο όροφο και σκοτώθηκε, ενώ καθάριζε τα τζάμια του Υπουργείου Εργασίας στο κτίριο της Κοραή 4. Ο νεκρός εργάτης εργαζόταν ανασφάλιστος στην εταιρεία καθαρισμού που έχει αναλάβει την καθαριότητα του συγκεκριμένου κτιρίου. Είναι εξοργιστικό μέσα στο ίδιο το Υπουργείο Εργασίας, που έχει αρμοδιότητα την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, να επικρατούν συνθήκες μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας και καταπάτησης κάθε κανόνα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας. Είναι εξίσου εξοργιστικό ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμιά ουσιαστική διερεύνηση των συνθηκών που συνέβη το τραγικό περιστατικό. Αντίθετα υπήρξε προσπάθεια αποσιώπησης και απόκρυψής του από την κοινή γνώμη – είναι χαρακτηριστικό ότι το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας που αποτελεί το καθ΄ ύλην αρμόδιο ελεγκτικό μηχανισμό του Υπουργείου - εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στις 29/12 δηλ. μετά από 10 ημέρες (!) και μάλιστα χωρίς να εξηγεί πως βρέθηκε ο άτυχος μετανάστης να καθαρίζει τα τζάμια του Υπουργείου Κυριακάτικα, πως μπήκε μέσα, και ποιός του άνοιξε; Επιπλέον δεν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις απέναντι στους υπευθύνους της εταιρείας που τον απασχολούσε και το Υπουργείο Εργασίας αρνείται προκλητικά κάθε ευθύνη παρά το γεγονός ότι είναι κι αυτό –όπως και κάθε δημόσιος φορέας- υπεύθυνο για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας από τον εργολάβο του έργου. Το τραγικό γεγονός έφερε ξανά στο προσκήνιο το συνολικό πρόβλημα του σύγχρονου δουλεμπόριου με τις εργολαβίες και την ενοικίαση εργαζομένων. Δύο χρόνια μετά την απόπειρα δολοφονίας ενάντια στην Κωνσταντίνα Κούνεβα εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ το άθλιο καθεστώς που επιτρέπει την ενοικίαση εργαζομένων και υποχρεώνει τις δημόσιες υπηρεσίες και τις ΔΕΚΟ να αναθέτουν σε εργολάβους τη φύλαξη και την καθαριότητα και να μην κάνουν προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία, ακόμη και εάν η ανάθεση σε ιδιώτες είναι ασύμφορη και συνιστά διασπάθιση δημόσιου χρήματος, την ώρα που, εντείνεται η συστηματική υβριστική επίθεση της Κυβέρνησης σε βάρος των Δημοσίων Υπαλλήλων, εκφράστηκε με αντικοινωνικό τρόπο ακόμα και την Πρωτοχρονιά. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτεται το βάρβαρο πρόσωπο των αντιμεταναστευτικών πολιτικών και του τρόπου που εργοδότες και πολιτική εξουσία αντιμετωπίζουν τους μετανάστες συναδέλφους ως εργαζομένους χωρίς δικαιώματα, την ίδια στιγμή που ετοιμάζεται να υψώσει «τείχη»!!! στον Έβρο και να ανοίξει στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες. Σήμερα οι μετανάστες μπορεί να μην έχουν δικαίωμα να προσληφθούν με αξιοπρεπείς όρους εργασίας με αξιοπρεπείς όρους εργασίας, μπορούν όμως μια χαρά να εκμεταλλεύονται από τους σύγχρονους δουλεμπόρους ακόμη και με τίμημα τη ζωή τους.
Απαιτούμε:
-Να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες του θανάτου του Ασίζ Εμάντ, να τιμωρηθούν οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας του μετανάστη εργάτη Ασίζ Εμάντ, να πάρει η οικογένειά του όλη τη στήριξη που χρειάζεται και την αποζημίωση που δικαιούται.
• Να μπει φραγμός στο καθεστώς υπερεκμετάλλευσης των μεταναστών
• Πλήρη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα σε όλους τους μετανάστες εργαζομένους και τους πρόσφυγες
• Να κατοχυρωθούν και να εφαρμόζονται όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην καθαριότητα.
• Να τελειώσουμε μια για πάντα με το δουλεμπόριο στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με προσλήψεις εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας και στην καθαριότητα.
Από την Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.