Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Λουκέτο στο VETO, απεργίες στη Θεσσαλονίκη, αγωνία στο ALTER

Τη διακοπή της κυκλοφορίας της εφημερίδας «VETO» κοινοποίησε ο εκδότης της εφημερίδας Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, που σε δήλωσή του (την οποία δεν σχολιάζουμε σεβόμενοι τους συναδέλφους που χάνουν τη δουλειά τους και δεν ευθύνονται για τα πεπραγμένα του εργοδότη τους) αναφέρει: «η εφημερίδα "VETO" διακόπτει την έκδοσή της. Η συνέχιση μίας εκδοτικής και δημοσιογραφικής προσπάθειας με τους δικούς μας όρους κατέστη πλέον οικονομικά ανέφικτη. Σε καιρούς δομικής και συνάμα βαθειάς οικονομικής κρίσης του Τύπου και των ΜΜΕ, δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την έκδοση της εφημερίδας, χωρίς να παραβούμε τους κανόνες που εμείς θεσπίσαμε. Πλήρης οικονομική και δημοσιογραφική ανεξαρτησία, καμία εξάρτηση από οικονομικά ή πολιτικά συμφέροντα. Κανόνες, που ηχούν ως αυτονόητοι, αλλά που στο εκδοτικό περιβάλλον αυτού του τόπου δεν είναι».
Την ίδια ώρα η αβεβαιότητα για το εργασιακό μέλλον στο ΑLTER, δημιουργεί προβληματισμό στους συναδέλφους, ενώ στη Θεσσαλονίκη, η ΕΣΗΕΜΘ ανακοίνωσε απεργίες.
Σε απεργιακή κινητοποίηση 24ωρης διάρκειας προχωράει η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), στις 31 Δεκεμβρίου, στο TV Μακεδονία και στα παραρτήματα των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών Antenna και Mega στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας να αναπληρωθούν όλες οι θέσεις εργασίας που καταργήθηκαν στα παραπάνω ΜΜΕ και να ενισχυθεί ο ενημερωτικός χαρακτήρας των προγραμμάτων τους. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜΘ: «Η συρρίκνωση του δημοσιογραφικού δυναμικού των παραπάνω ΜΜΕ που προσφάτως απέλυσαν συντάκτες με το γενικόλογο πρόσχημα της οικονομικής κρίσης, έχει περιορίσει ασφυκτικά τον ενημερωτικό χαρακτήρα των προγραμμάτων που ως σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας υποχρεούνται να διατηρούν. Ο δημοσιογραφικός κόσμος δεν είναι διατεθειμένος να συναινέσει στην απαξίωση της ενημέρωσης που προωθούν οι συγκεκριμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί. Για τον λόγο αυτόν απεργούμε από τις 6 π.μ. της Παρασκευής 31/12/2010 έως τις 6 π.μ. του Σαββάτου 1/1/2011 και ζητούμε:
- Να αναπληρωθούν όλες οι θέσεις εργασίας που καταργήθηκαν στα παραπάνω ΜΜΕ.
- Να αποκατασταθούν οι συνθήκες εργασίας που ορίζουν η νομοθεσία και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για το σύνολο των συντακτών που εργάζονται πια υπερεντατικά στους σταθμούς αυτούς.
- Να ενισχυθεί ο ενημερωτικός χαρακτήρας των προγραμμάτων τους ώστε να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που επιβάλλει η αντιμετώπιση της ενημέρωσης ως δημόσιου αγαθού».
Επίσης 24ωρη απεργία στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη», αποφάσισαν από κοινού η ΕΣΗΕΜ-Θ με την Ένωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλονίκης (ΕΠΗΕΘ) και την Ένωση Τεχνικών Ραδιοφωνίας Μακεδονίας-Θράκης (ΕΤΕΡΜ-Θ).
Οι τρεις Ενώσεις ζητούν:
- Να ανακληθούν αμέσως οι ψευδεπίγραφες συμβάσεις μερικής απασχόλησης που πιεστικά επέβαλε η εργοδοσία στους συναδέλφους με αποτέλεσμα να μειωθούν οι αποδοχές τους κατά 25%.
- Να τηρούνται για όλους τους εργαζόμενους οι όροι των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στο σύνολό τους.
- Να ενισχυθεί ο ενημερωτικός χαρακτήρας του προγράμματος του συγκεκριμένου σταθμού.