Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 3 Μαΐου 2008

ΣYNEXIZOYME


Oλοι εμείς οι εργαζόμενοι από μια σειρά χώρους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μαζευτήκαμε σήμερα στα πλαίσια της πανελλαδικής εργατικής σύσκεψης που ορανώθηκε από την εφημερίδα "εργατική αλληλεγγύη" και συζητήσαμε για το απεργιακό κύμα που συντάραξε τη χώρα.

Εκτιμήσαμε ότι οι αγώνες της εργατικής τάξης αυτή την περίοδο έφτασαν στο υψηλότερο σημείο τους σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια. Έδειξαν όχι απλά την αντίθεση των εργατών στις επιθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά πολύ περισσότερο ότι η εργατική τάξη μπορεί και θέλει να συγκρουστεί συνολικά με τις επιθέσεις του κεφαλαίου.

Εκατομμύρια εργάτες γνώρισαν την δύναμη της τάξης μας με την συμμετοχή τους στις πανεργατικές, εκτινάσσοντας τα ποσοστά συμμετοχής στις απεργίες. Μια σειρά από κλάδοι ξαναέβαλαν την απεργία διαρκείας στο οπλοστάσιο του αγώνα σαν την πιο αποτελεσματική μορφή σύγκρουσης. Ξαναζωντάνεψαν οι απεργιακές επιτροπές, οι περιφρουρήσεις και οι απεργιακές φρουρές έξω από τις πύλες, ο έλεγχος του προσωπικού ασφαλείας από τα συνδικάτα και όχι τις διοικήσεις. Ολόκληρα νέα κομμάτια εργαζόμενων αντρών και γυναικών, μπήκαν σε αυτήν την αντιπαράθεση δίνοντας τον τόνο.
Πιστεύουμε ότι αυτό το απεργιακό κύμα είχε την δύναμη να οδηγήσει στην νίκη και να τινάξει στον αέρα τις αντιασφαλιστικές επιθέσεις της κυβέρνησης. Η αναστολή των απεργιών από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, αλλά και από τους κλάδους που βρέθηκαν στο κέντρο των απεργιών διαρκείας (ΔΕΗ, Δήμοι) έδωσαν ανάσα στην κυβέρνηση. Το ίδιο σήμαινε και το ότι μια σειρά άλλοι κλάδοι όπως οι εκπαιδευτικοί, δεν μπήκαν στην σύγκρουση για να δώσουν ακόμη περισσότερη στήριξη και ώθηση στο απεργιακό κύμα που συγκρούονταν με την κυβέρνηση.

Εκτιμάμε ότι τίποτε δεν θα είναι όπως πριν από αυτό το απεργιακό ξέσπασμα. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μπροστά της μια σειρά από μέτωπα και θα αναγκαστεί να ξανασυγκρουστεί με το σύνολο των εργαζομένων. Για την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου που ψήφισε, για την προέκτασή του και στο δημόσιο, για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, για το παραπέρα χτύπημα των εργασιακών σχέσεων.

Η Πανελλαδική Σύσκεψη Εργαζομένων θα δώσει όλη την επόμενη περίοδο, όλες της τις δυνάμεις για να οργανωθεί σε κάθε χώρο και σε κάθε κλάδο, το μαχητικό κομμάτι των εργατών που πρωταγωνίστησε στην προηγούμενη σύγκρουση. Η εμπειρία δείχνει ότι όπου το μαχητικό κομμάτι των εργαζόμενων ήταν δυνατό και οργανωμένο, έκανε διαφορά στην εξέλιξη των αγώνων. Θέλουμε αυτό να οργανωθεί σε όλους τους εργατικούς χώρους και τα σωματεία. Για να μπορέσουμε την επόμενη περίοδο να οργανώσουμε την αλληλεγγύη στους χώρους που δίνουν μάχες, να αποκρούσουμε τις απολύσεις και τις διώξεις για συνδικαλιστικούς λόγους. Για να δώσουμε πνοή και δύναμη στα σωματεία. Η Πανελλαδική Εργατική Σύσκεψη θα δώσει όλες τις δυνάμεις της για να οργανωθεί το μαχητικό κομμάτι της βάσης των εργαζόμενων σε δίκτυα που θα στηρίζουν τους αγώνες που θα ανοίξουν σε κάθε χώρο, ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Θα συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια που ξεκινήσαμε σήμερα οργανώνοντας και επόμενη εργατική σύσκεψη των αγωνιστών και των δικτύων της βάσης, προετοιμάζοντας τον επόμενο γύρο αντιπαράθεσης, για να είναι νικηφόρος αυτή τη φορά.

Αθήνα 20/4/2008

Νάσος Μπράτσος – ΕΣΗΕΑ, σύνεδρος ΠΟΕΣΥ
Γιάννης Θεοχάρης – ΔΣ σωματείου εργαζομένων ΙΝΤΡΑΚΟΜ
Θεόφιλος Σαλτσίδης – ΔΣ συλλογ. Εργαζ. ΤΑΠΑ-ΥΠ.ΠΟ.
Μανώλης Τρίκας – ΔΣ ΕΤΙΤΑ
Κώστας Λύτρας – εργαζόμενος Εθνική Τράπεζα
Κώστας Μεγαγιάννης – εργαζόμενος Δήμου Αγ. Παρασκευής
Κώστας Τορπουζίδης – Δικηγορικός Σύλλογος Θεσ/νίκης
Γιάννης Κούτρας – ΕΝΙΘ, πρόεδρος πενταμελούς Ιπποκράτειου Θεσ/νίκης
Δημήτρης Αργυροκαστρίτης – ΔΣ Π.Ε.Λιθογράφων
Αναστασία Μουστάκα – εργαζόμενη στον ΟΤΕ
Σεραφείμ Ρίζος – ΔΣ συλλόγου Δασκάλων Χανίων
Θανάσης Σταυρίδης – ΓΣ ΟΕΝΓΕ
Μάρκος Τσατσούλης – πρόεδρος συλλ. Εργαζ. Ελληνικής Τράπεζας
Kώστας Zούλιας – εργαζόμενος ΔEH